Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
75 vuotta ja töissä
 
Kategoriat:

Eläkeikäkeskustelu käy kiihkeänä. Valtiovallan intresseissä olisi pitää yhä useampi suomalainen työelämässä aiempaa pitempään.

Yksilölliset erot eläköitymishalukkuudessa ovat melkoiset: Yksi haluaisi aiemmin eläkkeelle, mutta ei pääse. Toinen puolestaan jatkaisi työssä eläkeiän yli, mutta työnantaja osoittaa ovea. Priima tapasi Helsingin Kalliossa kaksi henkilöä, jotka ehdottomasti haluavat työskennellä eläkekriteerien täyttymisestä huolimatta. Yrittäjä ja talonmies eivät oloneuvoksen päiviä kaipaa.


YRITTÄJÄNÄ ÄIDIN JALANJÄLJILLÄ

Raili Häkkinen, 75, jatkaa äitinsä nimeä kantavan tekstiililiikkeen yrittäjänä ikävuosien kertymisestä huolimatta. Äiti, Selma Palmu, perusti nimeään kantavan liikkeen jo vuonna 1953. Raili aloitti työskentelyn äitinsä rinnalla 56 vuotta sitten. Oli aikoja, jolloin liikkeessä työskenteli useampikin palkollinen, mutta nykyään Raili on liikkeessään yksin.

Viikonloppuisin liike on kiinni, mutta joka arkiaamu ovi aukeaa kahdeksalta. Raili on tullut paikalle kuitenkin jo kuuden aikoihin, jotta ehtii järjestellä tavaroita ja tehdä asiakkailta tulleita pieniä ompelutöitä. Railista ajatus eläkkeelle jäämisestä tuntuu vieraalta: "Mitä ihmettä siellä kotona tekisin? Lapset elävät omaa elämäänsä, eikä kahden aikuisen huushollissa paljoa tekemistä ole...” hän nauraa.


copyright YLE/videokuvaa


Myös Railin puoliso, 79, jatkaa edelleen omassa yrityksessään. Pariskunta vastaa hyvin tilastotietoja, joiden mukaan nimenomaan yrittäjät ovat niitä, jotka usein haluavat jatkaa liikkeenharjoittamista ikävuosista piittaamatta.

Railikin myöntää, että kysymys on oikeastaan elämäntavasta. Monista asiakkaista on tullut niin tuttuja, että heidän kanssaan vaihdetaan myös yksityiselämän kuulumiset. ”Tämä on minulle niin rakas homma, että palvelen ihmisiä niin kauan kuin he vain minua jaksavat katsella ja terveys pysyy”, Raili toteaa.


copyright YLE/videokuvaa


ELÄKKEELLE, MUTTA TAKAISIN TÖIHIN

Kalevi Löfgren, 63, asuu Kalliossa samassa talossa, missä Raili Häkkisen liike sijaitsee. Kalevi joutui sairauden vuoksi jättämään työnsä ammattiautoilijana muutama vuosi sitten. Pari vuotta hän totutteli sairaseläkeläisen päiviin, mutta olo alkoi kyllästyttää. Kun oma taloyhtiö sitten tarjosi hänelle mahdollisuutta ryhtyö osa-aikaiseksi talonmieheksi, hän tarttui tarjoukseen oitis. ”Tämä on hieno homma, koska sairauteni ei haittaa tässä työssä millään lailla. Saan tässä päinvastoin kuntoa kohottavaa liikuntaa ja raitista ilmaa”, hän toteaa.

Kalevi on nähnyt monta esimerkkiä eläkeläisistä, jotka eivät oikein tiedä, mitä kaikella vapaa-ajallaan tekisivät. ”Sinne moni jämähtää kotiin pyörimään. Minulla on nyt mahdollisuus tehdä hyödyllistä työtä, ei tarvitse mennä kuntosalille erikseen, ja tästä sitten vielä vähän maksetaankin”, hän nauraa.


KAIKILLE MAHDOLLISUUS VALITA

Niin Raili Häkkinen kuin Kalevi Löfgrenkin peräänkuuluttavat mahdollisimman monelle mahdollisuutta valita eläkeikänsä. On ammatteja, joissa varmasti on mahdollista jatkaa pitkäänkin, jos vain halua jatkoajan sallimiseen on. Mitä vapaampi valinta, sitä tyytyväisemmät kansalaiset, ajattelevat ainakin Raili Häkkinen ja Kalevi Löfgren.


Priima/Marjo Lundvall