Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vanhat soittimet valtasivat vanhainkodin
 
Kategoriat:

Kun saksalainen Jürgen Kempf joutui työtapaturman seurauksena eläkkeelle, hänellä oli aikaa miettiä tulevaisuutta. Sehän on tietysti selvä, että ensimmäiseksi tuli mieleen perustaa Mekaanisen musiikin museo Tuusniemelle Pohjois-Karjalaan.

Jürgen Kempf toi ensimmäiset 60 mekaanista soittolaitetta suomalaisen vaimonsa ja poikansa Pawelin kanssa Tuusniemelle, mistä museo sittemmin muutti Varkauteen. Entisen vanhainkodin tiloissa on tänä päivänä jo noin 260 laitetta, ja museo on kasvanut kolmanneksi suurimmaksi koko Euroopassa. ”Mikä tärkeintä, ruotsalaisilla ei ole ollenkaan vastaavaa”, hymyilee Jürgen.

Koko ikänsä mekaanisten soittolaitteiden kanssa eläneen Pawel Kempfin mielestä on tärkeää, että nykyajan ihmiset voivat museossa nähdä, kuin äänet tuotetaan. ”Verrattuna nykypäivään, kun ääniä tuotetaan digitaalisesti, ei enää tiedä, miten äänet syntyvät”, Pawel sanoo.


copyright YLE/videokuvaa


Mekaanisen Musiikin museon toiminnassa huumorilla on osansa. Niinpä myös kierrokset saavat Jürgenin vetäminä aimo annoksen vauhtia ja hauskuutta. Priimalle Jürgen halusi ensimmäisenä esitellä museon oman bändin, ihan sen takia, että ”Meillä on myös ulkomaalaisia työntekijöitä. Tuo bändi on 1920-luvulta peräisin oleva ranskalainen orkesteri, jollaisia käytettiin aikoinaan bistroissa soittamassa ajan hittimusiikkia". Virta päälle, jossakin taustalla käynnistyy pölynimuri tuottamaan riittävän alipaineen, ja soitto alkaa.


copyright YLE/videokuvaa


Museon pyörittäminen on ympärivuotista toimintaa, vaikka yleisöä käy eniten kesäisin. ”Talvella laitteita huolletaan”, sanoo Pawel. ”Jos joku menee rikki kesällä, pystymme antamaan ensiapua, mutta varsinaiset huollot tehdään talvisin”, hän täydentää.


Priima/Esa Viherä