Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Risuja ja rautalankaa
 
Kategoriat:

Kotoista koivua kannattaisi katsoa tavallista tarkemmin. Valkoisesta messinkiin väriä vaihtavaa runkoa ja kauniita, taipuisia oksia. Koivu on ilo silmälle, ja tarvikevarasto risutöiden tekijälle.

Risutaitaja Tarja Heikkilän katse poimii koivut maisemasta ja jalat vievät ihailemaan tuttua puuta lähietäisyydeltä.

”Koivun rungon väri on hieno, vaihtuu valkoisesta kuparinruskeaan ja on täynnä kuvioita. Verkkomaista pintaa ja pieniä silmiä.”


TOISEN ROSKA ON TOISEN AARRE

”Lapsuudenkodin naapurille esittelin, että eikös ole kaunis risu. Hän totesi, että näkee siinä roskan”. Tarja Heikkilälle risu on aarre, valokuvauksen kohde ja hieno raaka-aine. Tarja onkin pitänyt useita näyttelyitä, joissa yhdistyvät luontovalokuvat, koivurisutyöt ja runot.

Monen silmät ovat auenneet näyttelyissä. Koivurisu taipuu pieniksi herkiksi punontatöiksi ja toisaalta isoiksi ja näyttäviksi koreiksi tai koristeiksi puutarhaan. Näyttelyiden sekä risukurssien ja koivurisutyökirjan tarkoituksena on innostaa myös muita kokeilemaan risutöitä.

”Käsityöllähän ei Suomessa oikein elä. Mutta kursseilla ja kirjan avulla saan vähän elantoa ja levitän risusanomaa muille.”


copyright YLE/videokuvaa


JOKAINEN OSAA RISUTAITEILLA

”Oikea tapa tehdä risutöitä on sellainen, jolla saadaan haluttu lopputulos. Ja sen mitä haluaa, päättää jokainen itse. Jos valmis risutyö on tekijälleen mieleinen, se on onnistunut työ”. Tarjalle itselleen käsillä tekeminen on osa persoonaa. Käsillä tekeminen on tuottanut iloa lapsuudesta lähtien.

Risusta on tullut Tarjan ”oma” materiaali monestakin syystä. Se on ilmaista, helposti saatavilla, tuntuu hyvältä käsissä ja työvälineet sekä apumateriaalit ovat edullisia. Risu on myös kestävää ja kaunista.


NEUVOJA ALOITTALEVALLE RISUSTAJALE

Risutöihin käytetään lehdettömiä risuja. Parhaita ovat syksyllä tai talvella kaadettujen koivujen risut. Risujen ottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Risujen lisäksi tarvitset erivahvuisia rautalankoja ja esimerkiksi harjateräksen pätkiä. Tärkeimmät työvälineet ovat oksasakset ja sivuleikkurit. Pyöreäkärkisistä pihdeistä on myös apua.

Neuvoja on tarjolla muun muassa sivustoilla www.risusta.fi ja www.kuvajamieli.fi.

Tarja Heikkilän uusi koivurisutyökirja Risuja ja rautalankaa löytyy kirjakaupoista.


Priima/Tiina Klemettilä