Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Tuija Helander?
 
Kategoriat:

Yleisurheilun ystävät muistavat Tuija Helanderin upeat juoksut arvokisoissa ympäri maailman. Hänen nimissään on edelleen 400 metrin aitojen Suomen ennätys (54,62), jonka hän juoksi vuonna 1987 Rooman MM-kisoissa.

Vakava keuhkosairaus pysäytti Tuijan juoksu-uran, mutta vuonna 2000 tehty keuhkojensiirto antoi mahdollisuuden uuteen alkuun.

RATAKAMPPAILUSTA ELÄMÄNKAMPPAILUUN

Vuonna 1992 selvisi, että Tuijaa pitkään vaivanneiden hengitysongelmien takana olikin harvinainen, keuhkoja hitaasti vaurioittava LAM-tauti. Ennen pitkää Tuija tarvitsi hengittämisen avuksi lisähappea. Samaan aikaan Tuija tuli raskaaksi: entisen huippujuoksijan hyvä peruskunto auttoi jaksamaan raskausajan. Kun Tuija jäi yksinhuoltajaksi, tiivis läheisten tukiverkko auttoi hankalien vuosien yli. Keuhkojensiirto vuonna 2000 oli uusi alkupiste - sen jälkeen Tuija pääsi toteuttamaan liikunnallisia ja ammatillisia haaveitaan uudestaan.


UPEAA HENGITTÄÄ, UPEAA ELÄÄ...

Tuija Helander kokee saaneensa ei vain jatkoaikaa, vaan kokonaan uuden elämän. Tähän uuteen elämään kuuluu aktiivinen osallistuminen elinsiirtopotilas- ja veteraaniurheilun kisoihin, joissa Tuija on menestynyt upeasti. Vuonna 2005 hänet valittiin vuoden vammaisurheilijaksi.

Tuija myös valmentaa nuorta juoksijapolvea ja kirjoittaa artikkeleita urheilualan lehtiin. Taskussa on ekonomin paperit, joten mahdollisuuksia monenlaiseen muuhunkin tekemiseen on.


copyright YLE/videokuvaa


KAKSIN KAUNIHIMPI

Tuija on kihloissa Teijo Hietasen kanssa, ja myös Teijolle on tehty keuhkojen siirto. Tuijalla on Jussi-poika, ja Teijolla tytär ja poika. Viikonloppuja ja lomia vietetään yhdessä Eurasta ostetussa talossa lasten kanssa touhuten ja urheiluharrastuksissa. Uusperheen vauhdikas elämä on juuri sitä hyvää arkea, jolle sekä Tuija että Teijo osaavat nyt antaa suuren arvon.


Priima/Marjo Lundvall