Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Täydellinen mies joogaa
 
Kategoriat:

Täydelliselle miehen pitää olla bondimaisen vauhdikas, mutta välillä pitää syventyä vetämään henkeäkin. Jooga on oiva apukeino siihen.

Kävin kerran Hatha-joogassa syvähengittelemässä. Sitten menin Hot-joogaan hikoilemaan yli 30-asteiseen huoneeseen. Ja onhan noita joogia mm. Sivanda-, Vinyasa- ja Satyanda-joogat. Asthtanga-joogassa yhdistellään sieltä täältä, ja homma on niin fyysistä, että sillä saa kunnon hien pintaan.


MANTRAT - MITÄ KUMMAA?

Pientä kulkijaa ja täydellistä miestä ihmetyttää Ashtanga-joogan alkumantra:

Vande gurunam caranaravinde, sandarshita svatma sukha va bodhe, nih sreyase jangalika yamane, samsara halahala mohasahantyai...

Lausun kunnioitukseni lotusjalkaiselle korkeimmalle gurulle (opettajalle), joka opettaa hyvää tietoa opastaen tuntemaan sisäiseen heräämiseen liittyvän suuren onnen. Ja niin eteenpäin. Tämä on vain eräs käännös.

Ehkä toimittaja minussa kyseenalaistaa liikaa. Lopetan kyseenalaistamisen, kun huomaan, ettei sisältöön liity kovin poliittista viestiä. Vaan onhan näitä mantroja elämässä: "Mä pystyn tähän, mä pystyn tähän, mä pystyn tähän!" Myöhemmin olen törmännyt mantroihin jopa laskuvarjohyppykurssilla, mutta siitä lisää toisella kerralla.


UJJAYI –HENGITYS

Seuraavaksi salissa alkaa kuulua tasainen, krohiseva hengitys. Kyseessä on Ujjayi-hengitys. Se on huomattavasti hitaampaa kuin tavallinen nk. palleahengitys. Ja se rytmittää harjoituksen kulkua.

Pian Ujjayi-hengityksestä tulee niin automaattista, ettei sitä edes huomaa. Tosin lopussa osa rentoutuksesta tuntuu tulevan juuri siitä, että saa taas hengittää normaalisti. Itselläni ainakin Ujjayi-vaihtuu loppurentoutuksissa usein ihan reippaaseen kuorsaukseen.


KEHON LUKOT - MITÄ KUMMAA?

Seuraavat kummeksunnan aiheet ovat bandat eli lukot. On juurilukko siis mula bandha eli peräaukonlukko sekä uddiyana bandha eli alavatsalukko.

Sittemmin olen ymmärtänyt, että lukkojen kokoaminen auttaa suorituksissa. Väitätetään, että niiden avulla saa korjattua selkäongelmiakin, jos muistaa harjottaa niitä pitkin päivää.

Koittakaapa vaikka bussipysäkillä vetää alavatsaa sisään ja pinnistellä peräaukkoa! Se kannattaa, mutta ehkä kuitenkin on paras pitää myös kasvoilla kutakuinkin normaali ilme.


LOTUKSET JA PÄÄLLÄSEISONNAT

Monelle tulee joogasta varmaan mieleen Lotus-asento ja päälläseisonta. Ajattelin alussa, että siinäpä kaksi asentoa, jotka minulta jo sujuu. Olin nimittäin nuorempana akrobatian kurssilla. Kokonaisuuden kannalta ne eivät kuitenkaan osoittaudu kovin tärkeiksi asioiksi ja joudun tunnustautumaan puupökkelöksi monen muun asennon suhteen.

Jooga asettaa ihmisille erilaisia tavoitteita. Yksi on se, että vähän stressaantuneenakin voisi rentoutua ja keskittyä vain hetkeen, hengitykseen ja oman kehon tunnustelemiseen. Joku voi hakea joogasta apua vaivoihin. Kolmas pyrkii joogalla puhdistamaan kehoaan sekä kehittämään kehon ja mielen yhteyttä.

Itselleni siitä on tullut vain tapa saavuttaa mahtava olo, vaikka vähän tyhmemmänkin päivän päätteeksi.

Suosittelen!


Priima/Risto Kuusisto