Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Adoptoi monumentti
 
Kategoriat:

On kai tavallisempaa adoptoida jotain muuta kuin 1400 vuotta vanhoja hautoja. Nyt sekin kuitenkin on mahdollista, näin aluksi tosin vain Pirkanmaalla.

Muinaisjäännökset ovat osa kansallista kulttuuriperintöämme. Museoväen mielestä tunnemme niitä kuitenkin melkoisen huonosti. Ei siis ihme, että opintomatkalla Skotlantiin Pirkanmaan maakuntamuseon väki innostui sikäläisestä ideasta antaa erilaisia historiallisia kohteita ns. adoptoitavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset sitoutuvat hoitamaan kohteita mahdollisuuksiensa mukaan.

Yksi Tampereella adoptointiin annetuista kohteista oli Reuharinniemen lapinrauniot. Onnelliset sijaisvanhemmat ovat Pirkko Kelemen, Kirsti Wikman, Terttu Nordström, Mervi Heiskanen ja Christa Rajanti. Yhdistykseksi järjestäytynyt naisporukka tulee jatkossa siistimään muinaisjäännöksen ympäristöä, poistamaan vesakot ja niittämään niin, että kalliolla sijaitseva muinaishauta ylipäänsä erottuu kasvillisuuden keskeltä.


copyright YLE/videokuvaa


"Meillä on Museoviraston tekemä ohjeistus", kertoo Pirkko Kelemen ja jatkaa: "Omin päin ei parane mennä tekemään."

"Kun tämä ohjatusti tehdään, on se vain hyväksi näille kohteille", sanoo museolehtori ja arkeologi Aino Nissinaho. Kaikki hyötyvät. Kortilla olevat julkiset resurssit säästyvät, ja ihmisten suhde omaan kulttuuriympäristöönsä syvenee.

Lapinrauniot ovat hienolla paikalla Näsijärvelle katsovalla niemellä. Naisten tunnin uurastuksen jälkeen arvokas muinaisjäännös on taas arvoisessaan kunnossa.

"Minusta on vain luonnollista pitää tästä historiallisesta nähtävyydestä huolta. Että siitä jäisi jotain jäljelle myös tuleville sukupolville", sanoo Terttu Nordström.


Priima/Regina Rask