Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Täydellinen mies ja täydellisen isännöimisen taito
 
Kategoriat:

Jokaisen täydellisen miehen tulee osata isännöidä juhlia ja illallisia. Ja kokata - ainakin miehisesti grillillä.

Suunnistin kohti Lumajärven Hevoskievaria etsiäkseni oppia tästä länkkäriympäristöstä. Joutuuhan Hevosokievarin isäntä vastaanottamaan kymmeniä vieraita viikossa ja kokkina vielä keksimään sapuskatkin.

Tällä kertaa oli tarkoitus suunnata peltojen ja metsien halki kohti Vaarin laavua, joten ruuan piti kaiken lisäksi olla sopivasti satulalaukkuihin sujautettavaa. Kokki ja isäntä Mika Haagmann päätti jättää tältä aterialta sufleen väliin ja valitsi lautaselle laitettavaksi suomalaista lohta sekä saksalaista paistettavaa kaprisperunasalaattia.

Tilan hevosista vastaava Satu Haagmann odotti meitä kärsimättömien hevosten kanssa keittiön ikkunan takana.

Satu oli valjastanut minulle äijämäisen Aukustin. Aukusti-ruuna on Ardenneri, joka on eräs maailman vanhimmista hevosroduista. Mutta miksi minä sain tämän körilään alleni? Laukatessani olin kuulevinani, kuinka koko maa tömisi allani. Jalat äärimmilleen levitettyinä kuin entisaikojen lännenmiehet saavuimme laavulle, jossa vieraat jo odottelivat.


copyright YLE/videokuvaa

Hmmm, mitä se Mika vieraiden vastaanottamisesta sanoikaan? Niin - tärkeintä on huomioida vieraat heti heidät tavatessa ja toivottaa heidät tervetulleiksi, kuunnella heidän toiveitaan.

Kunnon isäntä ossa seurustella ja laittaa maittavaa ruokaa. Me paistoimme lohen (öljyssä ja nopeasti molemmilta puolilta) tulella olevalla pannulla ja vieraiden silmien edessä tietenkin. Sitä en tiennyt, että lohi pitää suolata molemmin puolin. Samalla suurella pannulla paistoimme kapris-sieni-perunasalaatista eräänlaisia paksuja pannukakkuja. Lopulta tarjoilimme lohen pannukakkujen päältä.


SIENI-PERUNASALAATIN RESEPTI
Ohje neljälle henkilölle

- 0,4 kg perunaa(jotakin kiinteää lajiketta)
- 0,1 kg sipulia
- 0,1 kg sienikuutioita(kaupan purkkisienet ovat passeleitä tähän)
- muutama gramma kapriksia (niitä pieniä puöreitä, liemineen)
- 0,1 dl öljyä
(Ja haluttaessa 2 rkl valkoviinietikkaa)

Valmistusohje:
1. Kuutioi perunat noin 1,5 cm kokoisiksi kuutioiksi kylmään veteen.
2. Kuutio sipulit.
3. Valuta sienet ja kuullota ne sekä sipulit reilussa öljyssä.
4. Lisää perunakuutiot ja hauduta paistosta, kunnes pottu on kypsää.
5. Lisää kapris ja mausta koko komeus mausta suolalla ja valkoviinietikalla. Voilá!


Ainakin koemaistaja kehui aterian erinomaiseksi. Liekö ollut liian kiltti, kun näki, että tv-kamerat kävivät? En usko. Maku oli kyllä tosiaan kohdallaan!

Illan päätteeksi ratsastimme vielä takaisin Hevoskievariin, josta löysin isännän ja emännän kuumasta yrttipaljusta hevostallien läheltä. Aurinko oli juuri laskemaisillaan. Siinä oli juuri oikea paikka kysyä vaihtaisivatko suostuisivatko he palaamaan takaisin entiseen kaupunkielämäänsä...


Priima/Risto Kuusisto