Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Harri Piitulainen?
 
Kategoriat:

Kolmetoistavuotiaana Harri Piitulainen nyrkkeili ikäluokkansa mestariksi, miesten mestaruus tuli 17-vuotiaana. Kun Harrin ammatilaisura päättyi, hän oli vasta 23-vuotias.

Silloin nyrkkeilyn loppuminen tuntui katastrofilta, mutta Harri ei luovuttanut. Elämällä oli vielä paljon annettavaa.


ISÄN VARJOSSA

Legendaarisen nyrkkeilijä Yrjö Piitulaisen varjosta ei ollut helppo ponnistaa. Harri muistaa monet vähättelyt: ”Eihän se mitään osaa, se ratsastaa isänsä nimellä!”

Harri kuitenkin näytti epäilijöille, että hänellä on sekä tahtoa että kykyä nyrkkeillä. Isän ja pojan välejä eivät puheet haitanneet, isä toimi jonkin aikaa Harrin valmentajanakin. Kun nyrkkeilyt oli nyrkkeilty, Harrin oli vaikea näyttää todellisia tunteitaan.

”Sitä vaan kulki aurinkolasit silmillä ja smailasi, että ei tässä mitään… Ei uskaltanut avautua kenellekään.”


JULKISUUTTA JA LIIKEYRITYKSIÄ

Ann-Christine, Anita Hirvonen, Harri ja naiset – lehtien vakio-otsikoita nyrkkeilyuran loputtuakin. Harri Piitulainen myöntää menneensä mukaan julkkisrumbaan, joka välillä kävi rasittavaksikin.

”Toisaalta monista toimittajista ja kuvaajista tuli myös hyviä ystäviä”, hän toteaa. Samalla uudet aluevaltaukset ravintoloitsijana ja kuntonyrkkeilykeskuksen vetäjänä saivat tarvitsemaansa mainosta.

Erityisesti Boxing Center oli Harrille rakas paikka. Hän oli uranuurtajana tuomassa Suomeen naisten kuntonyrkkeilyharrastusta. Harrin läheinen ystävä, Jyrki Hämäläinen, ennusti naisten innostuvan lajista. Niin kävikin, ja Harrin salit täyttyivät ”boksaavista leideistä”.


copyright YLE/videokuvaa


RAHAVAIKEUKSIEN KAUTTA UUTEEN ALKUUN

Kun talouslama koetteli 90-luvun Suomea, Harrikin joutui vaikeuksiin. Pankit eivät enää joustaneet maksuajoissa, ja riskiluottovelkaa alkoi kertyä. Velkajärjestelyä kesti viisi vuotta. Sen aikana Harri työskenteli mm. puolipäiväisesti koulun vahtimestarina ja jakoi sanomalehtiä.

”Tässäkö tämä elämä nyt oli?”, hän ehti jo miettiä. Pikkuhiljaa kuitenkin ajat helpottivat. Harri aloitti taas työt kuntonyrkkeilyohjaajana. Viimeiset 20 vuotta hän on vetänyt ryhmiä useina päivinä viikossa.


ELÄKELÄINEN - KEEP ON ROCKIN´

Hiljattain eläköitynyt Harri Piitulainen nauttii edelleen liikunnasta, kävelystä, pyöräilystä ja tietenkin myös kuntonyrkkeilystä. Ystävät tuntevat Harrin ikuisena optimistina, jolla on aina aikaa kavereille ja uusienkin tuttavuuksien luomiselle.

Vaimo ja kaksi lasta ovat tukipilareita, joiden kanssa on ollut ilo elää tavallista perhe-elämää ja nauttia silloin tällöin matkustelusta maailmalla. Myös musiikki on Harrille sydämen asia: etenkin 60-luvun melodinen pop-rock.

Harri ylläpitää verkossa omaa blogia. Onpa sinne ehtinyt syntyä kokonainen kirjakin Elämäni poltinmerkit, läpileikkaus miehen mietteistä vuosien myllerryksissä.

Vieraile Harrin verkkosivuilla www.roswellman.com/boxing


Priima/Marjo Lundvall