”Minä olen valinnut elämän sijasta elokuvan”

”Minä olen valinnut elämän sijasta elokuvan”

Mansikkapaikka - Ti 8.11.2011, klo 12.28

Peter von Bagh ja Jussi-Pekka Rantanen eivät puhukaan Mansikkapaikassa niin paljon elokuvista, vaan siitä, miksi elokuvat ovat vieneet von Baghin niin perusteellisesti.

167
tykkää tästä

Osittain siihen on vaikuttanut von Baghin tausta: isä oli Pietarista, eikä isoäiti ikinä oppinut suomen kieltä. Von Bagh tunnustautuu patriootiksi, joka erilaisista palasista tarkastelun kautta on rakentanut suomalaisuuttaan.

Von Baghin aikana ei ollut videoita, vaan elokuvia mentiin katsomaan teatteriin. Rio Bravo teki aikanaan niin suuren vaikutuksen, että von Bagh istui joka arki-ilta sen katsomassa. Von Bagh onkin verrannut elokuvateatteria syliin. Äitinsä von Bagh menetti ollessaan kuusivuotias, ja kuitenkin hän kokee saaneensa enemmän perintöä äidiltään kuin psykiatri-isältään, jota von Bagh kuvailee etäiseksi. ”Hän oli syventynyt itseään lähellä olevien asioiden tutkimiseen elämän kustannuksella”.

Arvostettu Taideteollisen korkeakoulun elokuvahistorian opettaja kertoo jokaisen tyrmäyksen virittäneen hänet uuteen innostukseen. Niin kävi Kreivi-elokuvan kohdalla, jonka kriitikot lyttäsivät, ja samoin kävi von Baghin lisensiaattityön, jota ei hyväksytty.

Von Baghille on myönnetty tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto ja hänen Suomen taiteiden historiasta kertova Sininen laulu -kirja voitti Tieto-Finlandian. Von Bagh arvostaa oivaltavaa kritiikkiä ja hänen mielestään kriitikko on tunteikas välikäsi elokuvan ja katsojan välillä.

Von Bagh kertoo olleensa varsin laiska historian tunneilla, joten elokuvat ovat olleet hänelle 1900-luvun korkeakouluhistoriaa. Elokuvien johtolangat ovat antaneet von Baghille inspiraation tutkia erilaisia asioita.

Von Baghin musiikkivalinta on Kiti Neuvosen esittämä Nuoruustango, joka liittyy läheisesti Kreivi-elokuvaan.

Asiasanat: Mansikkapaikka

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä