YLE Teema

 

Julkaistu perjantaina 12.03.2010 5 149

Mahtava Montpellier

Kirjoittanut: Sini Sovijärvi

Kun ensimmäistä kertaa saapuu Montpellieriin ja astuu kuuluisaan kukalliseen tai siniseen raitiovaunuun, tai lähtee kävelemään vanhan kaupungin lukemattomille kujille, ensivaikutelma syntyy väestöstä: eikö täällä ole ketään aikuisia?

Languedoc-Roussillonin pääkaupungin asukkaista noin 22 % on alle 19-vuotiaita, 63% 20-59 –vuotiaita ja 15% yli 60-vuotiaita. Toisin sanoen noin 46% montpellieriläisitä on alle kolmikymppisiä! Tämä todella näkyy katukuvassa. Samoin kansallisuuksien ja rotujen kirjo.

Montpellierin apulaiskaupunginjohtaja, sympaattinen Philippe Saurel kertoo, että kaupungissa asuu syntyperäisiä asukkaita ainoastaan 20%, muutoin väestö on tullut ja tulee muualta, sekä Ranskasta että ulkomailta. Uusia asukkaita muuttaa kaupunkiin kymmenkunta joka päivä. Tällä hetkellä Montpellierin kantakaupungissa asuu noin 250 000 ja koko kaupungin alueella lähiöineen noin 510 400 ihmistä.

Yliopistot ja koulut houkuttelevat opiskelijoita, joiden viralliseksi lukumääräksi arvioidaan noin 55 000, mutta erilaisissa vaihdoissa ja koulutusohjelmissa vierailevia on runsaasti, joten puhutaan jopa 60 – 70 000 opiskelijasta.

Saurel on tyypillinen uutta ajattelua uhkuva poliitikko, joka uskoo asiaansa, kaupungin suureen tulevaisuuteen. Totta on, että Montpellier kasvaa huikeasti ja sen maine on kiirinyt kaikkialle Ranskaan. Moni pariisilainen on vaihtanut uuteen elinympäristöön. Etelä-Ranskan ilmasto on monelle ihanne, silla aurinkoisia päiviä on vuodessa jopa 320 ja aurinkoisuus leimaa myös lämminhenkisiä ja ystävällisiä asukkaita, jotka haluavat lisää väkeä seudulleen.

Montpellierin kaupungin innostunut ja innoittava matkailupäällikkö Fanny Dombre Coste korostaa kaupungin vapaamielistä henkeä, avoimuutta ja suvaitsevaisuutta, jolla on vahvat perinteet. ”Cest une ville de tolérence”. Tänne ovat tervetulleita kaikki, rotuun ja taustaan katsomatta ja niin on ollut aina. Montpellierin vanhassa lääketieteellisessä tiedekunnassa ovat ikiajoista alkaen työskennelleet erilaisia näkemyksiä edustavat tiedemiehet rinta rinnan: muslimit, kristityt, juutalaiset ja vapaa-ajattelijat. Tästä on syntynyt kaupungin voima ja dynamiikka, joka nyt elää kukoistustaan ihailtavan rohkeassa ja uutta luovassa kunnallispolitiikassa.

Sosialistipuoluetta (PS) edustava kaupunginjohtaja Georges Frêche (1977 – 2004) oli suuri visionääri. Hän aloitti Montpellierin ”urbaanin projektin”, jonka tärkein tavoite oli rakentaa kaupunki merelle asti. Montpellier ulottui noin kymmenen kilometrin päähän Välimeren rannasta. Nyt nuo puuttuvat kilometrit ovat yhtä suurta rakennustyömaata, jonka odotetaan valmistuvan vuoteen 2012 mennessä, jolloin uusi kaupungintalo aloittaa toimintansa ja kaupunkiin on muuttanut noin 50 000 uutta asukasta.

Jo 80-luvulla Montpellieriin nousi uusi, uljas Antigone-kaupunginosa, jonka modernius on valtava vastakohta keskiaikaiselle pikkukaupungille. Antigone on suuri, raikas, taivasta hipova. Se on avara ja viihtyisä tilavine kahviloineen ja terasseineen. Vilkkaat torit nousevat leveille kaduille viikonloppuisin ja kaiken keskellä virtaa rauhallinen, kauniisti pengerretty Lez-joki, jonka rannoilla ihmiset ja koirat lenkkeilevät tai ottavat aurinkoa ilmeisen tyytyväisinä.

Sosialistipuolueen Hélène Mandroux (2004 - ) jatkaa Frêchen linjoilla kaupunginjohtajana ja vie urbaania projektia eteenpäin yhä voimallisemmin. Uuden kaupunkisuunnittelun huuma ei ole vienyt mitään pois vanhalta Montpellieriltä, joka houkuttelee nuorison kaduilleen iltaisin ja viehättää satoja tuhansia matkailijoita. Hyvin hoidetut ja kauniisti kivetyt kävelykadut vilisevät hyväntuulisia asukkaita ja vieraita. Espanja ei ole kaukana, joten kielten sekamelskasta voi korvaan tarttua myös katalaani.

Trendikäs naapurimaakunta Katalonia huokuu samaa etelän dynamiikkaa ja rakentaa noususuhdannetta Välimeren uudelle tulemiselle. Montpellierin matkailuvaltteja on nopea yhteys Barcelonaan: vain muutama tunti moottoritietä tai alle neljä tuntia junalla huikean kaunista reittiä halki Pyreneiden ja pitkin komeaa Välimeren rannikkoa.

Matkailukohteena Languedoc-Roussillon on vakava kilpailija myös toiselle naapurimaakunnalle, Provencelle, joka on hieman unohtunut ratsastamaan vanhalla maineellaan, välittämättä juurikaan uudistua. Toisin tekee Montpellier ympäristöineen, jossa luonto ja keittiö vaihtelevat, mahdollisuudet vapaa-aikaan, harrastuksiin ja opiskeluun monipuolistuvat päivä päivältä ja jonka innostunut ilmapiiri, aurinkoisuus ja energia tarttuvat jäyhimpäänkin kävijään.

Sini SovijärviTalo Ranskasssa –blogin kirjoittaja on romaanisiin kieliin erikoistunut YLEn toimittaja ja Helsingin ranskalais-suomalaisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

Jaana R

Quel bel article concernant Montpellier, dommage qu'il n'existe pas en traduction en français...

speeder

Oui je suis bien d'accord ou au moins en Anglais ! ;o)

Anonyymi

Ei anglaista kirjoteta merde alors isolla alkukirjaimella !!!!

Sini Sovijärvi

Jaana R kirjoitti:
Quel bel article concernant Montpellier, dommage qu'il n'existe pas en traduction en français...

Merci bien, Jaana,
c'est en fait une série d'articles destinée au grand public finlandais qui s'intéresse à la France sans nécessairement connaître la langue, ou pour le moins qui ne la connaît pas encore! C'est pour cette raison que nous avons choisi le finnois pour ce blog. J'espère tant qu'elle pourra inspirer beaucoup de Finlandais aussi´à apprendre le français.

Kiitos, Jaana, positiivisesta kommentista. Tämä blogi on tarkoitettu kaikille Ranskasta kiinnostuneille suomalaisille, myös niille, jotka eivät - ainakaan vielä - kieltä osaa. Toivottavasti se kuitenkin innostaa myös kieleen. Siksi blogi on suomenkielinen eli suurelle yleisölle suunnattu.
Montpellier on todella innostava ja mielestäni suomalaiselle kaikin puolin sopiva paikka myös opiskella kieltä.

Sini Sovijärvi

Ranskanopiskelija

Kiinnostava teksti, joka saattaa hyvinkin innostaa jotakuta opiskelemaan hieman ranskaa. Ranskaa jo osaaviin tekisi paremman vaikutuksen, jos ainoa ranskankielinen lause olisi oikein kirjoitettu... Plutôt: "C'est une ville de tolérance"...l'ortographe, s'il vous plaît!