YLE Teema

 

Julkaistu keskiviikkona 05.01.2011 2 161

Fiksut katsojat tekivät Teemasta Teeman

Kirjoittanut: Ulla Martikainen-Florath

Tänä vuonna YLE Teema viettää 10-vuotisjuhliaan. Kanavan startti ei ollut helppo. Digi-tv:llä oli epäilijänsä niin katsojien parissa kuin lehdistössäkin. Suurena huolena oli ohjelmien laatu. Sen heikkeneminen uusien kanavien ja lisääntyvän ohjelmatarjonnan myötä nähtiin väistämättömänä. ”Digi-tv syntyy, laatu kuolee”. Ja kuinkas sitten kävikään?

YLE-perheen nuorimmaisen alku olikin vähän haparoivaa: kodeissa ei ollut digi-laitteita – tai niitä ei saatu toimimaan – ei ollut ohjelmatietoja lehdissä, osa ohjelmistoa koottiin isommilta sisaruksilta lainaamalla. Hiljaisen alun jälkeen tulokas kuitenkin alkoi näyttää omaa luonnetta ja vähitellen puhua kokoaan kuuluvammalla äänellä.

Pian 10-vuotias Teema ei ole sama kanava, joka starttasi syksyllä 2001. Ohjelmatuntien määrä on yli kaksinkertaistunut, ohjelmistobudjettikin nelinkertaistunut. Kanava on alkuvuosiaan paljon elämyksellisempi, kulttuurikäsitykseltään laaja-alaisempi, vahvasti teemallisempi. Faktaohjelmistossa dokumenteilla on pääpaino. Runsas ja monipuolinen elokuvatarjonta on nostanut Teeman Ylen pääelokuvakanavaksi.

Kevään ohjelmistossa näyttäytyy se Teema, joksi kymmenen kehityksen vuotta on kanavaa muokannut.

Yhdessä eri puolella Suomea asuvien aktiivisten ihmisten kanssa rakennettu Suojele minua! -sarja ottaa kantaa rakennettuun ympäristöömme. Ajankohtainen dokumenttisarja Kansankodin kuokkavieraat sukeltaa lähimenneisyyteen, suomalaisten maahanmuuttajien kohtaloihin Ruotsissa. Oman Teemalauantainsa saa niin Matti Pellonpää kuin vaikkapa Euroviisujen historia tai Kennedyt. Tiedetorstai paneutuu ihmisrotuihin: Onko ihonvärillä tieteellisesti katsoen mitään väliä? Rasismi on teemana historiadokumenteissakin. Ensi-iltansa Teemalla saa myös ensimmäinen kanavan rahoittama kotimainen pitkä elokuva Kohtaamisia. Teemaa kymmenen kertaa vanhempi kulttuurilaitos, 100-vuotias Kansallisooppera tarjoaa ennen näkemättömän kotimaisen oopperakevään Robin Hoodista Kuolleeseen kaupunkiin.

Tätä kirjoittaessani luin Teemalle vuosien mittaan kertynyttä palautetta. Sen kautta välittyy kuva katsojista, jotka toivovat televisiosta itselleen merkityksellisiä ohjelmia, arjen yläpuolelle kohottavia elämyksiä, uusia oivalluksia. Televisio pelkkänä ajantappoaseena on heille kauhistus. He ovat kannustaneet Teemaa sekä kiitollisella palautteella että asiantuntevilla ehdotuksilla. Teeman katsojissa on paljon elokuvan ja populaarikulttuurin erityisasiantuntijoita, taidemusiikin, historian ja tieteen raskasta sarjaa. He osaavat myös vaatia ja valittaa, jos näkevät siihen aihetta.

Kanavan ideaan uskovat ja laatua arvostavat katsojat ovat toimineet 10-vuotiaan digilapsen kummeina. Kiitoksia heille! Digi-tv ei tappanut laatua. Katsojapalautteen perusteella se loi sitä.

Ulla Martikainen-Florath on YLE Teeman ohjelmapäällikkö

Suosittele161 Suosittelee

Kommentit

Laatokka39

Kiitos Teemalle loistavasta ohjelmatarjonnasta näinä vuosina. Ilman Teemaa Yleisradion tv-tarjonnassa ei olisi ikinä nähty kaikkia niitä elokuvaklassikoita, joita me olemme saaneet nähdä.

Historiamielessä toivoisin jonkinlaista visiittiä Teeman alkuajoille. Teema esitti monia hyviä leffoja heti ensimmäisinä vuosina, ja niitä olisi mukava nähdä uudelleen (näin digiaikana).

Harri

Kiitos Teemalle hyvistä ja mielenkiintoisista ohjelmista. Huolestuttavana piirteenä pitää kuitenkin mainita vanhojen kotimaisten TV-elokuvien ja -sarjojen vähentyminen kanavan ohjelmatarjonnassa. Kanavan alkuaikoina juuri tämä todella harvoin nähty kotimainen draama veti puoleensa.

Esimerkiksi Yhdeksän miehen saappaat pitkänä TV-sarja versiona olisi mielestäni saatava mahdollisimman pian uusittavaksi.

Kaiken kaikkiaan Teema kuitenkin on edelleen kotimaisista kanavista ylivoimaisin.