YLE Teema

 

Arkistojen salat -sarjan ohjaaja saapuu maaliskuussa Helsinkiin Teeman vieraaksi

Julkaistu keskiviikkona 22.02.2012

YLE Teema ja Lasipalatsin Mediakeskus ylpeänä esittävät: Arkistojen salat -sarjan erikoisnäytös Bio Rexissä Helsingissä 4.3. klo 16.

Palkitun ranskalaisen Arkistojen salat -sarjan ohjaaja Serge Viallet saapuu maaliskuun alussa Helsinkiin kertomaan uutisarkistojen kätköistä löytyvistä salaisuuksista. Vierailun yhteydessä järjestetään kaikille avoin erikoisnäytös Bio Rexissä (Lasipalatsi, Mannerheimintie 22–24, Helsinki) sunnuntaina 4.3. kello 16. Tervetuloa!

INA:n, Arte Francen ja YLE Teeman palkitusta yhteistuotantosarjasta esitetään Bio Rexissä jaksot ”Punaisten khmerien omat kuvat” ja ”Marilyn Koreassa 1954”. Viallet esittelee jaksot. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Arkistojen salat (Mystères d’archives) on poikkeuksellinen historiasarja. Se kertoo tutuista uutistapahtumista, mutta tutkimalla uutisfilmejä uudestaan ja tarkemmin se paljastaa, miten tapahtumia on kuvissa käsitelty, tulkittu ja manipuloitu. Mitä salaisuuksia kuvat itse voivat kertoa menneestä ajasta? Sarja vie katsojat suuriin kansainvälisiin uutistapahtumiin kuten kruunajaisiin, häihin, onnettomuuksiin ja hautajaisiin, mutta myös punaisten khmerien eristetyille leireille Kambodžaan.

"Marilyn Koreassa 1954" -jakson päähenkilö on Hollywoodin kirkkaimpiin tähtiin kuuluva Marilyn Monroe. Näyttelijä keskeytti häämatkansa baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa esiintyäkseen amerikkalaisille sotilaille Koreoiden rajalla. Mitä sotilaiden taltioima kuvamateriaali paljastaa Monroen neljästä päivästä kylmillä jäävuorilla? Toisenlaisiin tunnelmiin vie jakso "Punaisten khmerien omat kuvat", jossa matkataan 1970-luvun Kambodžaan. Punaiset khmerit olivat ottaneet maassa vallan 1975. Ulkomaailmalta seuraavat neljä vuotta eristyksissä olleessa maassa tehtiin paljon propagandafilmejä. Kuka niitä teki ja kenelle?

Arkistojen salat -sarjaa esitetään kevään aikana Teemalla perjantaisin klo 21 ja uusintana keskiviikkoisin klo 20.30. Jaksot ovat katsottavissa myös YLE Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä. ”Punaisten khmerien omat kuvat” esitetään Teemalla 23.3. ja ”Marilyn Koreassa 1954” 13.4.

Lasipalatsin galleriassa avautuu myös sarjaan liittyvä valokuvanäyttely. Näyttely on kiertänyt Ranskassa, ja Helsingistä se siirtyy Washingtoniin Kongressin kirjastoon. Näyttely on avoinna Galleria Lasipalatsissa 5.-25.3. tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Vapaa pääsy.

 Lisätietoja Arkistojen salat -sarjasta.

Postiosoite ja katsojapalaute

Palautesivuilta löydät palautelomakkeen ja YLEn ohjelmapalautteen.

YLE Teema in English