YLE Teema

 

Teema tanssii

Marraskuu on tanssin kuukausi.

Marraskuussa Teemalla nähdään joka lauantai erilaisia, tanssitaiteen moninaisuutta osoittavia kiinnostavia ohjelmia. Dokumenteissa tutustutaan 1900-luvun alkupuoliskon kuuluisan Ballet Russes -tanssiryhmän perintöön, osoitetaan miten näkövammaisetkin voivat tanssia, katsotaan miten Bach ja breakdance sopivat yhteen ja tavataan maailmankuulu tsekkiläinen koreografi Jiri Kylian. Nykykoreografioista tarjolla ovat mm. Jerome Robbinsin sykkivä New York -kuvaus Opus Jazz ja Jo Strømgrenin "Naapuri"(Naboen).

Teemakuukausi huipentuu lauantaina 24.11. Aluksi nähdään Bolshoi-baletin uusi , mutta perinteisen kaunis klassikko, Tshaikovskin Prinsessa Ruusunen, jonka yksi päätanssijoista on amerikkalainen David Hallberg. Sen jälkeinen Teemalauantai on omistettu modernin tanssin ja tanssiteatterin merkittävälle kehittäjälle, saksalaiselle Pina Bauschille(1940-2009). Suomen tv-ensi-iltana nähdään Wim Wendersin ohjaama huima elokuvadokumentti Pina (2011), josta tuli Bauschin muisto-ohjelma. Sen jälkeen esitetään vielä dokumentti Pinan kanssa kahvilla.

3.11.

Ballets russes
Sergei Djagilev perusti v.1909 Pariisiin nuorista venäläistanssijoita koostuneen Venäläisen baletin, joka mullisti käsityksen baletista mm nostamalla miestanssijat esiin ja josta tuli maailmakuulu. Djagilevin perintöä jatkoivat hänen kuoltuaan venäläiset baletit ympäri Eurooppaa.

10.11.

Mekin tanssimme
Näkövammaisuuden ei tarvitse estää tanssiharrastuksen aloittamista tai keskeyttää sitä.Tämä rohkaiseva viesti saadaan Nancy Stevensin dokumentista, jossa kerrotaan neljä tarinaa.

Naapuri
Norjalaisen Jo Strømgrenin koreografia, jossa yksinäinen pianisti ja seinän takana eroa tekevä ja riitelevä aviopari kuulevat toisensa. Kuinka me vaikutamme musiikkiin ja kuinka musiikki vaikuttaa meihin?

Jiri Kylian - Unohtuneet muistelmat
Henkilökuva maailmankuulusta tšekkiläisestä koreografista on lajissaan ensimmäinen, sillä v. 1947 syntynyt Kylian ei ole koskaan aiemmin suostunut sellaisen kohteeksi.

17.11.

Bachia breikaten
Nelinkertainen breakdancen maailmanmestariryhmä, berliiniläinen The Flying Steps on saavuttanut huimaa menestystä "Lentävää Bachia" -ohjelmallaan. Siinä yhdistyvät katutanssi ja Bachin kosketinmusiikki.

Opus Jazzin tarina
Amerikkalaiskoreografi ja –tuottaja Jerome Robbins(1918-1998) loi Robert Princen tunnelmallisen jazzmusiikin avulla tämän vahvan nuorisokuvauksen pian West Side Storyn jälkeen v. 1958.

NY Export: Opus Jazz
Musiikki, liike ja New York City. Vuonna 2010 New York City Ballet -ryhmän tanssijat päättivät tuoda Jerome Robbinsin vauhdikkaan "tennaribaletin" nykyaikaan, keskelle New Yorkin urbaania sykettä.

24.11.

Baletti-ilta: Bolshoin Ruusunen
Entiseen loistoonsa kunnostetun Moskovan Bolshoi-baletin avajaissyksyn 2011 ohjelmistoon kuului Pjotr Tshaikovskin balettiklassikko, jonka päärooleissa tanssivat prinsessa Aurorana Svetlana Zaharova ja prinssinä amerikkalainen David Hallberg.

Teemalauantai: Pina Bausch
Teemailta on omistettu modernin tanssin ja tanssiteatterin kehittäjälle, ainutlaatuiselle tanssija-koreografille Pina Bauschille (1940-2009). Illan avaa Wim Wendersin upea dokumenttielokuva Pina, joka tehtiin Bauschin tanssiryhmän kanssa Bauschin kuoleman jälkeen. Sen jälkeen nähdään Pina Bausch itse dokumentissa Pinan kanssa kahvilla.

Suosittele135 Suosittelee

Lähetä linkki

 • lain_ulkopuolella_2.jpg

  Keskiviikon Kino

  Uuden arthouse-elokuvan parhaimmistoa Euroopasta ja muualta maailmalta keskiviikkoisin klo 21.45.

 • riisuminen_2.jpg

  Kino Suomi

  Torstai-illoissa kotimaista elokuvaa 1960-80-luvuilta.

 • happy_go_lucky_1.jpg

  Perjantain Kino

  Laatuelokuvia viikonlopun avaukseen: moderneja klassikoita, jännitystä, draamaa, komediaa ja romantiikkaa.

 • miestoisestamaailmasta3.jpg

  Teemalauantai

  Yks plus yks on enemmän kuin kaksi: temaattisten lauantai-iltojen elokuvina muun muassa The Artist, Porvariston hillitty charmi ja Mies toisesta maailmasta.

 • han_tuli_yolla_2.jpg

  Kino Klassikko

  Elokuvahistorian merkkiteoksia sunnuntaisin kello 18.