YLE UutisetUrheiluOhjelmaopasTietopalveluDigitv.fi
YLE Teema | Teemagallerian etusivu
YLE Teema
Etusivu
Maalari
Kuvittaja
Ateljee
Teosgalleria
Henkilöhistoria
Haastattelut
Triviat
Vieraskirja
Edelfelt-ohjelmat
Mobiilipalvelut
MMS-Kuvagalleria
Teosluettelo
Linkit
Palaute
Tekijät
Lähteet
Ohjeet
Albert Edelfelt - kohtaamisia
Anna Kortelainen

Anna Kortelainen on helsinkiläinen taidehistorioitsija, vapaa tutkija ja tietokirjailija sekä kuusivuotiaan Ainun äiti. Hän on tutkinut ranskalaista salonkitaidetta ja sen eksotismia geisha-aiheista taiteenkeräilyyn.

Lisäksi häntä kiinnostavat 1800-luvun sovinnaisen maalaustaiteen tavat käsitellä prostituution kaltaisia yhteiskunnallisia ongelmia. Kortelainen väitteli vuonna 2002 Albert Edelfeltin japanilaisista rihkamakokoelmista ja niihin liittyvistä naiskäsityksistä. Sen ohella hän on selvittänyt Edelfeltin naisten kohtaloita ja pohtinut siten mm. grisetin ja hysteerikon elämää. Paraikaa hän kirjoittaa kirjaa naisista ja tavarataloista.

Anna Kortelainen on julkaissut kirjat:
Niin kutsuttu sydämeni, Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873-1901, kirjeet suom. Sirpa Kähkönen (2001).
Albert Edelfeltin fantasmargona: nainen, "Japani", tavaratalo (2002)
Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina (2002)
Levoton nainen, hysterian kulttuurihysteriaa "2003)
Puolivilli puutarha, Albert Edelfeltin Haikko (2004)

Pian ilmestyy Erkki Anttonen (toim.): Edelfelt, Matkoja, maisemia, naamiaisia. Kortelainen kertoo kirjassa Edelfeltin valepuvuista artikkelissaan Anna Kortelainen, "Piukkoja paikkoja ja taiteilijanaamiaisia: Edelfeltin valepuvut".

Lisäksi hän on kirjoittanut lukuisia esseitä ja artikkeleita taidehistoriallisiin julkaisuihin, kirjoihin sekä näyttelyluetteloihin.


Ateneum
Teokset on suojattu tekijänoikeuslain perusteella. Teosten kopiointi kovalevylle, levykkeelle, paperille, kalvolle tai muulle materiaalille on kiellettyä. Teosten edelleen levittäminen, esittäminen ja näyttäminen yleisölle sekä muu saattaminen yleisön saataviin on kiellettyä ilman erillistä lupaa tekijänoikeuden haltijoilta. Kaikki oikeudet pidätetään.