Onko sotasaalistaidetta palautettu?

Julkaistu perjantaina 14.02.2014 3 6

George Clooneyn ohjaama ja tähdittämä The Monuments Men -elokuva kertoo liittoutuneiden erikoisjoukosta, joka jäljitti natsien ryöstämää taidetta Euroopassa toisen maailman sodan lopulla. Stradan jutussa Clooney ja tietokirjailija Robert Edsel kertovat Monuments Men -ryhmän onnistuneesta operaatiosta.

Elokuva tekee koko ilmiön jälleen kerran ajankohtaiseksi. Satoja tuhansia teoksia on edelleen kateissa.

Saksalainen taidehistorioitsija Monika Tatzkow uskoo, että natsien juutalaisilta ryöstämää tai muuten hätätilassa pakkomyytyä taidetta on päätynyt Suomeen. Oletus perustuu siihen, että Hitlerin ja Göringin taidekauppiailla oli hyvät yhteydet Suomeen.

Suomessa epäilyksen alle joutuu taidemuseomies Bertel Hintze, jonka roolia ohjelmassa tutkitaan. Hintze todennäköisesti osti Suomeen vainoa paenneelta juutalaiselta Erich Goldsteinilta noin 100 maalausta. Kokoelma on kadonnut.

Taideteosten omistusketjun (provenienssi) tutkiminen on Suomessa hankalaa. Tutkijat eivät ole päässeet selvittämään keskeisten museoiden ja kokoelmien aineistoa. Tutkija Tatzkow toteaa, että suomalaisten toiminta on vastoin sitä, mihin Suomikin on sitoutunut kansainvälisessä sopimuksessa.

 

Täältä lisää Stradaa!

 

Suosittele6 Suosittelee

perjantaina 14.02.2014

Museoidenjohtajat Suomessa eivät ole ainakaan myöntäneet, että pakkomyytyä taidetta olisi kokoelmissa.

lauantaina 15.02.2014

Taideaarteiden katoaminen

Suomen ja Neuvostoliiton rauhansopimuksen mukaan kaikki saksalainen omaisuus luovutettiin tehdyn rauhansopimuksen mukaan voittajavaltiolle. Onko kadonneet taideaarteet myyty Hintzen toimesta sodan aikana Saksan kansalaisille, jolloin kadonneita tauluja olisi haettava Venäjältä?

sunnuntaina 16.02.2014

Kommentti edelliseen: mikään nyt löydetystä dokumenteista ei viittaa tuollaiseen. Mutta ohjelmassa ei puututtu ollenkaan siihen että Neuvostoliitto ei ole palauttanut sotasaalistaidetta. Puna-armeija keräsi ikäänkuin hyvityksenä natsien tuhoamasta taiteesta Venäjällä taidetta Euroopasta.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä