torstaina 04.11.2010

Ala-asteella opettavana voin kertoa että lisääntyvässä määrin ongelmaksi on muodostunut kurin ja kunnioituksen puute. Oppilaat kyllä tietävät mitä heille ei saa tehdä mutta itselleen antavat luvan mihin vain.Puukot ja tappeluvammat eivät mitenkään harvinaisia, mutta opettajat eivät saa edes kädestä pitäen poistaa tilanteesta. Nämä piltit sitten parikymppisenä ovat sitä sukupolvea jolle on opetettu että he ovat koskemattomia mutta heidän omilla teoilla ei ole seurauksia.

Eikä tämä ole mikään erotilasto ongelma, itsekin yh-na tiedän ettei se ole syy olla opettamatta lapsilleen maailman tapoja. Yllättävän paljon silti väheksyntää sain aikanaan kanssakulkijoilta kun kehtasin vaatia lapsiani osallistumaan arkeen, rajoitin medioita, pelejä ja valvomista ja vaadin ja opetin työskentelyä ja toisten huomioonottamsita,itse tietysti näin vaivaa, kävin paljon keskusteluja ja osallistuin lasten arkeen. Halusin myös heidämn kokevan miten hyvältä tasa-painoinen toiminnantäyteinen elämä voi tuntua,mutta siihen tarvitaan ohjausta,eivät ne itse itseään opeta.
NO, eivät vähättele, enää,ne muut, ihmettelevät vain miten niistä tuli noin hyväkäytöksisisä ja mukavia ja osallistuvia ja pärjääviä kun ollaan eroperheestä ja kaikkea..

Aika paljon näen oppilaita jotka ovat vilpittömän pihalla koulun ryhmätyöformaatissa kun ovat tottuneet että heidän kanssaan neuvotellaan kaikesta (haluaisikohan se tiinataina siivota huoneensa, ai ei? no ei sit)ja että he saavat kaiken,tai ettei heille ole opetettu yksinkertaisesti muiden kunnioittamista ja tilan jakamista. Meillä kasvaa jo toista sukupolvea ihmisiä jotka eivät TIEDÄ Miten ja Miksi lasta kasvatetaan...

On Todella suurta väkivaltaa vanhemmilta olla kasvattamatta lapsiaan toisten huomioon ottamiseen ja antaa heidän luulotella ettei maailma aseta tavalla tai toisella rajoja jokatapauksessa, monesti ja monelle vain liian myöhään.

Tiesittekö muuten että sana 'kuri' tulee alunperin polusta joille lehmiä ohjattiin vitsoin viittomalla etteivät olisi eksyneet metsiin tai hukkuneet soihin matkalla talleista laitumille....

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.

Muualla Yle.fi:ssä