Kakolan portit aukeavat jälleen

Juttuarkisto

Kakolan portit aukeavat jälleen

Julkaistu keskiviikkona 04.09.2013

YLE Kuvapalvelu

Toisen tuotantokauden uusinta perjantaisin 13.9. - 1.11.2013 klo 20.30. Jaksot katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.

Suomen tunnetuin vankila Kakola poistettiin käytöstä 2007. Kakola-sarjan kahdella tuotantokaudella sellit otettiin taas käyttöön, kun vankilaan astui nuoria, joiden elämä vietti rikoksen polulle.

Kakkosella nyt uusittavalla toisella kaudella Kakolaan muuttaa kahdeksan päivän ja jakson ajaksi kuusi rötöstelevää tyttöä.

Ida, kaksoset Sanna ja Senja, Crista, Viivi ja Tiina ovat 15-17 -vuotiaita tyttöjä, joiden tilillä on mm. päihteiden käyttöä, pahoinpitelyitä ja varkauksia. Kaikilla on jo lukuisia kohtaamisia sosiaalihuollon ja virkavallan kanssa.

Saatuaan esimakua lukkojen takana istumisesta ja vankilarutiineista Kakolan nuoret tapaavat yksitellen vankilan johtoryhmän, joka arvioi tyttöjen tilannetta ja henkilökohtaisia haasteita.

Kakolan aikana nuoria haastetaan miettimään tekojaan, niiden seurauksia, sekä valintojaan ja asenteitaan. He saavat tuntuman siitä, millaista vankilan karu arki olisi, sekä keinoja ja eväitä elämänsä muuttamiseen.

Päivitys 17.9.2013: Toisin kuten aiemmin ilmoitettiin, Kakolan ensimmäisen kauden uusinta siirtyy urheilun vuoksi myöhempään ajankohtaan. Alun perin kausi oli tarkoitus näyttää kuuden jakson pakettina 3.11.

Kakolasta keskusteltiin Aitio-lähetyksessä

Vanha Kakola Elävässä arkistossa

Kakolassa lusinut Kure vastasi kysymyksiin

Kommentit

keskiviikkona 20.10.2010

Terve!
Tuttu paikka Kakolanmäki,istuin siellä kaksitoista suvea nuorena.Ne hölmöilyt on takanapäin,viisaus oppien isä.Nyt teen vapaaehtoistyötä vähäosaisten hyväksi,uskossa turvaten vapahtajaani.Tämä kokeilu pitäisi tehdä kaikille murrosiässä,voisi rikollisuus vähentyä.Eikun semppiä nuorille ja oppia ikä kaikki.
Terv.Vanki no:1000/71

maanantaina 01.11.2010

Hei kerrankin jotakin joka voi auttaa oikeasti nuorta / nuoria. Uskon, että juuri tälläinen ohjelma saa nuoret tv:n ääreen ja ehkä myös avaa nuorten silmät nähdä karu totuus.
Myös antaa nuorille keskustelu aiheita kaveripiirissä, samoin vanhemmat voivat viettää laatuaikaa (anteeksi) omien lasten kanssa tv:n ääressä.

Luin samanlaisesta kokeilusta jo -80 luvulla Amerikassa ja se kokeilu antoi todella hyvän pohjan nuorille selvitä elämästä. Mutta niin kuin aina siinäkin ryhmässä oli nuoria jotka joutuivat lopulta kokemaan mitä vankila on.

Mutta tärkein asia on nuori ja saada heidät jollakin tavalla ymmärtämään syy seuraus suhteen. Koska "mitä väliä" olisi hyvä nähdä ja oppia, että jokaisella asialla on jotakin väliä!

Toivon tälläisen kokeilun tulevan suomessa ihan pysyväksi! koska 9 - 30 pv. maksaa kuitenkin vähemmän yhteiskunnalle kuin lasten aiheuttamat vahingot. Samoin uskon vakutuus yhtiöden mielummin antavan rahaa ennalta ehkäisyyn kuin maksaa loputtomalta tuntuvia vakuutuskorvauksia.

T.mika

maanantaina 01.11.2010

Vaikuttaa hyvälle, siis ohjelman idea!! Toivottavasti pojat tajuavat ajoissa mihin suuntaan elämä on luisumassa.
Itse en ole koskaan vankilassa lusinut, mutta hengellistä vankilatyötä olen vuosien ajan tehnyt ja sydämestäni toivon jotta jokainen poika löytää rikoksettoman suunnan elämään. Hienointa olisi jos jokainen löytäisi sen todellisen vapauden Jeesuksessa Kristuksessa, joka erään pitkäaikaisen vankilan johtajan mukaan on AINOA todellinen "lääke" vapauteen rikoskierteestä!

Terveisin,
vankilalähetti
Jani Särkkä

keskiviikkona 03.11.2010

Ei uskoon tulo ole ainoa reitti ulos rikoksista. Omien tekojensa seurauksien ymmärtäminen ja elämän mielekkyyden etsiminen muista kuin aineista on todistetusti tapahtunut muitakin reittejä.

keskiviikkona 03.11.2010

aivan ihana huomata että tällainen sarja on alkamassa... tulee todellakin tarpeeseen ja tällaista shokkihoitoa voisi hyvin antaa enemmänkin nuorille joiden elämä menossa alamäkeä niin kovaa kyytiä etteivät itsekään ehdi tajuta missä mennään...

torstaina 04.11.2010

Pieni huomio ihmiset, mistä johtuu että melkein kaikki pojat kasvaa ilman isää. Isäpuolet ei välttämättä voi vastata poikien tarpeisiin, rakkauden ja hellyyden tunteisiin eikä aitoa mielenkiintoa poikien asioita kohtaan.Suurin syy on kyllä aikuisissa näidenkin poikien kohtalolla, kannattas ajatella ennen eroamista nenäänsä pidemmälle. Nähtäs vaivaa vähän enemmän parisuhteen hoitamisessa. Valitettavasti tällä eroamisen määrällä mikä suomessa vallitsee saadaan aikaan aivan sairas yhteiskunta. Elämässä on ylä ja alamäkiä, ei niistä pääse eroon vaikka kuin kuvittelee elämänkumppania vaihtamalla että se jotain muuttaa, tarvitaan omaa muutosta asenteessa ja toisen kunnioittamisessa. Minua kyllä harmittaa tällaisten nuorten puolesta, ei ole heidän vika et ovat joutuneet noin koviin vaikeuksiin, aikuiset saa kattoa peiliin. Jokainen tieten haluaa parastaa ja tekee ratkaisunsa parhaan kykynsä mukaan mutta onko se tämän ajan trendi et otetaan ero niin helposti. Yhteiskunta sais kannustaa enemmän ehjään perhe malliin.Vaikka kuinka haluaisin ajatella että hyvä ero takana ja rakastavat aikuiset perheen hajottua säilyy niin silti se tekee lapsille hallaa.

torstaina 04.11.2010

Mietin itse aivan samaa asiaa. Jos katsoo erotilastoja, niin onhan tämä yhteiskunta ihan sairas. Siinäpä olisikin aihetta seuraavalle ohjelmasarjalle.

torstaina 04.11.2010

Loistava sarja. Hyysätään nuorisorikollisia,((lupamaksu varoilla??ko)) ja tehdään jälleen rikollisista uhreja. Ollaan oikein tiukkana,ja kysellään oliko ikävä lapsuus.
Jatketaan samaan rataan, ja otetaan seuraavaksi pedofiileja säälittäväksi.

Koska joku tekee tv-sarjan, niistä ihmisistä, joiden elämän nämä kullannuput ovat rikoksillaan tuhonneet.

Toivon enemmän kuin koskaan oikeiston voittoa seuraavissa eduskunta vaaleissa.

torstaina 04.11.2010

Suomen avioeroluvut on EU:n korkeimpia. YH:t ovat myös "yliedustettuina" köyhyystilastoissa.Nyt on myös yleistymässä käytäntö jossa yh-äitien päihde yms ongelmaiset pojat otetaan huostaan - päiväkustannus on n 200 euroa yhteiskunnalle. Eli ongelmat ulkoistetaan yhteiskunnan maksettavaksi.

Joka tapauksessa toivon kaikille näille nuorille valoisampaa tulevaisuutta. Meistä kukaan ei vaan voi valita vanhempiaan.

torstaina 04.11.2010

Hyvä idea ja ensimmäinen jakso vaikutti myös todella hyvälle!

oma nuoruus oli rankka mutta rikollisille teille ei koskaan eksytty. nuorisotyötä itse tehnyt tästä syystä ja minusta nämä ihmiset jotka ovat päässeet tuonne kakolaan ovat oikeasti onnellisessa asemassa jos osaavat/kykenevät sisäistämään asioita ja kääntämään kelkan.

ei ole liian myöhäistä aloittaa elämä puhtaalta pöydältä!
nuoret muistakaa se! elämä on tärkeää ja puhuminen on tärkeää.
ei kukaan aikuinenkaan selviä elämästä ilman asioiden jakamista jne. Kovuudella ei pääse muuta kuin omaan hautaansa.
eikä ole heikkoutta puhua vaan rohkeutta ja vahvuutta!

torstaina 04.11.2010

Ala-asteella opettavana voin kertoa että lisääntyvässä määrin ongelmaksi on muodostunut kurin ja kunnioituksen puute. Oppilaat kyllä tietävät mitä heille ei saa tehdä mutta itselleen antavat luvan mihin vain.Puukot ja tappeluvammat eivät mitenkään harvinaisia, mutta opettajat eivät saa edes kädestä pitäen poistaa tilanteesta. Nämä piltit sitten parikymppisenä ovat sitä sukupolvea jolle on opetettu että he ovat koskemattomia mutta heidän omilla teoilla ei ole seurauksia.

Eikä tämä ole mikään erotilasto ongelma, itsekin yh-na tiedän ettei se ole syy olla opettamatta lapsilleen maailman tapoja. Yllättävän paljon silti väheksyntää sain aikanaan kanssakulkijoilta kun kehtasin vaatia lapsiani osallistumaan arkeen, rajoitin medioita, pelejä ja valvomista ja vaadin ja opetin työskentelyä ja toisten huomioonottamsita,itse tietysti näin vaivaa, kävin paljon keskusteluja ja osallistuin lasten arkeen. Halusin myös heidämn kokevan miten hyvältä tasa-painoinen toiminnantäyteinen elämä voi tuntua,mutta siihen tarvitaan ohjausta,eivät ne itse itseään opeta.
NO, eivät vähättele, enää,ne muut, ihmettelevät vain miten niistä tuli noin hyväkäytöksisisä ja mukavia ja osallistuvia ja pärjääviä kun ollaan eroperheestä ja kaikkea..

Aika paljon näen oppilaita jotka ovat vilpittömän pihalla koulun ryhmätyöformaatissa kun ovat tottuneet että heidän kanssaan neuvotellaan kaikesta (haluaisikohan se tiinataina siivota huoneensa, ai ei? no ei sit)ja että he saavat kaiken,tai ettei heille ole opetettu yksinkertaisesti muiden kunnioittamista ja tilan jakamista. Meillä kasvaa jo toista sukupolvea ihmisiä jotka eivät TIEDÄ Miten ja Miksi lasta kasvatetaan...

On Todella suurta väkivaltaa vanhemmilta olla kasvattamatta lapsiaan toisten huomioon ottamiseen ja antaa heidän luulotella ettei maailma aseta tavalla tai toisella rajoja jokatapauksessa, monesti ja monelle vain liian myöhään.

Tiesittekö muuten että sana 'kuri' tulee alunperin polusta joille lehmiä ohjattiin vitsoin viittomalla etteivät olisi eksyneet metsiin tai hukkuneet soihin matkalla talleista laitumille....

perjantaina 05.11.2010

ihme, että noi on tonne vapaaehtosesti lähteneet, mut sit esim. se pete oli toooooodella yhteistyökyvytön. jotkut vaikutti olevan ihan tosissaan tuolla, mut jotkut vaa naureskeli.

perjantaina 05.11.2010

Tärkeällä asialla ovat ohjelman tekijät. Toivon, että sarja jatkuu hyvällä maulla. Hatunnosto pojille, jotka ovat lähteneet mukaan, ja erityishatunnosto niille pojille, jotka jo ensimmäisessä jaksossa uskaltautuivat olemaan omia itsejään. Se on kuulkaa aikas kova paikka tulla nähdyksi sellaisena kuin on. Etenkin, kun ei sitä kovinkaan moni tuossa iässä tiedä mitä ja millainen on.

perjantaina 05.11.2010

Ei tule pojilla olemaan helppoa teki niin tai näin, erityisesti peten tilanne kosketti. Muistan itseni parikymppisenä, narkkarin elämä on kohtuullisen suoraviivainen ja loppuu ennenaikaiseen hautaan. Omalla kohdallani kyse on ollut siitä että arvostaa itseään ja haluaa elämältään jotain muuta.

lauantaina 06.11.2010

Usko on yksi (minunkin kohdallani vaikuttanut) toinen mitä vielä enemmän pitäisi tarjota on AA. Suurin osa rikoksista tehdään kännissä tai pöllyssä. Aineriippuvuus on suurin vankilakierrettä ylläpitävä voima. Itse olen lusinut aikanani hengenriistosta tarpeeksi pitkään ja sitä ennen kaikenlaisesta paskasta mitä kännissä tuli tehtyä. 25 vuotta meni elämästä hukkaan. Nykyajan pennuille pitäisi laittaa kunnon rajat ja nuorten vetelehtiminen ja kaljan kittaaminen yleisillä paikoilla estää. Kusitestistä kieltäytynyt oli pitänyt viedä kakolan kuuluisammalla kuljetusvälineellä eli "helikopterilla" (kuusi pamppua tarraa sälliin kiinni niin ettei jalat tapaa maata) rundiin. Sinne vuorokaudeksi niin eiköhän kusi alkaisi virrata. Niin se oikeasti tapahtuu.

lauantaina 06.11.2010

Kait näille pojille maksetaan hyvin ohjelmassa esiintymisestä?
Katsojille tää on vaan viihdettä.

lauantaina 06.11.2010

....ja unohtu vielä se, että missä ovat alaikästen poikien vanhemmat?
Samaan vankilaan vaan mukaan.

lauantaina 06.11.2010

Todella mieleenpainuva oli ensimmäinen jakso. Järkyttävää nähdä miten noin nuoret pojat on tuossa tilanteessa ja nämä pojat eivät todellakaan ole ainuita tässä hyvinvointi valtiossa. Ei sitä voi kuvitella, ennen kuin kokreettisesti näkee. Toivon ja uskon, että sarja tulee avamaan monen vanhemman silmät ja auttamaan lapsia paremmin. Kiitos tekijöille!

sunnuntaina 07.11.2010

Olen ollut nuorten kanssa tiiviissä yhteistyössä vankilassa ja valmentajana vuosia. Ja siksi näen tämän ohjelman erittäin tärkeäksi ennaltaehkäiseväksi nuorille ja vanhemmille. Koska sitten kun ns. rikoskierteet johtavat vankiloihin on sitä vaikea enää katkaista. Näillä nuorilla pitäisi olla sellaisia ns. vierellä kulkevia lähimmäisiä, joille he voisivat kertoa jo ajoissa ennen vankilaan joutumisia eri ongelmansa, jotka pystyisivät heitä kuuntelemaan ja neuvomaan eri tilanteissa.
Nyt itse olen kulkenut muutaman vuoden niiden rinnalla, jotka ovat päässeet pois rikoskierteistä, mutta useat kuitenkin sortuvat siitä huolimatta alkoholiongelmiin. Nämä kierteet pitäisi saada poistumaan jo mahdollisimman nuorena.
Tässä minun näkemykseni yli 40-vuoden ajalta, silti luotan nuoriin ja tulevaisuuteen.

sunnuntaina 07.11.2010

Ohjelma on hyvä keskustelunavaaja. Minusta nuorille tilaisuus on hyvä, vaikka julkisuuden ongelmat aiheuttavat ison haasteen. Toivoisin, että nuorille tarjottaisiin enemmän mahdollisuuksia positiivisen minäkuvan luomiseen ja sitä, että vankila ei olisi ainoa vaihtoehto elää hyvää elämää. Juurettomuuteen pitää saada lääkkeitä.

Nuorten on vaikea nähdä ja suunnitella tulevaisuutta edes vuotta eteenpäin. Se vaikuttaa pitkältä ajalta. Siksi alaikäisiä pitää rangaista rikoksista sopivin keinoin. Minä kannatan yhteiskuntapalvelua, kuten esimerkiksi katujen ohjattua siivousta ja bonuksena fiksujen harrastusten esittely.

Erityisesti nuorille pojille omien tuntemuksien ilmaiseminen suullisesti kaipaa harjoittelua. Vaikka tulisi ärräpäitä ja olisi kuin kivireen veroa, se kannattaa. Kun oma tuntemus lausutaan ääneen, se käsitellään aivojen otsalohkossa. Se parantaa mielenhallintaa ja auttaa muita reagoimaan ongelmiin.

Levottomille nuorille liikunta opetuksen ohessa parantaa paljon. Siksi tarkkailuluokille pitäisi sisällyttää enemmän liikuntaa.

Videopelit pitäisi kieltää vangeilta ainakin selleistä. Vangeilla on usein tarkkaavaisuushäiriöitä. Siihen auttaa hiljentyminen, joten televisiot ja videopelit pitää kieltää ajanvietteenä silloin, kun niitä ei pelata/katsota ryhmässä.

sunnuntaina 07.11.2010

Itsestäni tuntuu kurjalta, kun vanhempia yksistään syyllistetään nuoren ongelmista. Vaikka kotona kuinka annettaisiin aikaa, oltaisiin läsnä ja kiinnostuneita sekä "syliäkin" olisi tarjolla - se ei aina riitä antamaan "suotavaa polun aloitusta" nuoruusiässä. Ympärillä oleva yhteiskunta sekä muut läheiset ym voivat tarjota " hyvä kaveri " - ja "hyssytys" -ilmastoa, johon itseään etsivä nuori voi tukeutua. Tällöin kotona kotona annettava tuki voikin jäädä taka-alalle.

Erot perheissä ovat todellakin kasvaneent ja ero tehdään myös minun mielestäni " liian helposti" , jos omat toiveet eivät täyty on helpompi erota kuin selvittää ristiriitoja. Tämä on myös kasvavalle lapselle ja nuorelle selkeä singaali kuinka asiat hoidetaan. Kuitenkaan en näe, että aina ero olisi pahasta - on tilanteita jolloin se voi olla ainut "oikea teko" jolla mahdollisesti voidaan tukea sekä taata lapsen ja nuoren tasapainoinen kasvu ja kehitys kohti aikuisuutta.

Mielestäni yhteiskunta, niin lain säädäntö kuin meidän aikuisten ajattelutapa on mennyt "liian sallivaksi". usein annetaan singaalia, että vanhemmat eivät saa vaatia ja asettaa rajoja lapselel ja nuorelle. En kuitenkaan missään nimessä tarkoita niin henkistä kuin fyysistäkään väkivaltaa, vaan aivan perussääntöjen ja mm. toista kunnioittavien ja arvostavien toimintatapojen vaatimista. Esim, vanhempien, mummojen, opettajien, naapureiden EI TULE hyväksyä "epäkunnioittavaa" puhetapaa itseään kohtaan. .. mielestäni.

Ohjelman poikien äideistä, vanhemmista välittyi minulle aito huoli oman lapsen tulevaisuudesta ja jaksamisesta - uskoakseni kukaan ohjelman poikien vanhemmista ole mukana vain " maineen ja mammonan " takia vaan kyseessä on aito huoli . .

Itse koen,että tämä ohjelma voisi olla pysähtymisen ja ajattelun paikka , niin nuorille kuin meille aikuisillekin. . . jos/kun yksikin nuori pysähtyy ajattelemaan - on ohjelma täyttänyt tavoitteensa . .

maanantaina 08.11.2010

Hämmentävää, että tällaista "viihdettä" voi tehdä alaikäisillä.

Ovatkohan pojat todella ymmärtäneet, mihin ovat olleet menossa. Sen, miten syvältä heidän elämänsä revitään kaiken kansan nähtäväksi.
Vaikka taustalla onkin rikoksia, oikeuttaako se median rikkomaan alaikäisen lapsen oikeuksia.
Ohjelman motiivit verhoillaan hyvää tarkoittaviksi. Ja voi olla, että pojat tästä jotain oppivat, mutta on tämä eettisesti aika kyseenalaista.
Toivottavasti kuulen johtoraadin ammattilaisten kerrontaa siitä, miksi he ovat mukana ohjelmassa. Itse en heidän ammattietiikkaansa tavoita...

torstaina 11.11.2010

helvetin kukkahattutädit

perjantaina 12.11.2010

Järjettömän hyvä ohjelma, äitinä aivan koskettavaa katsottavaa. Toivon todella että nuo pojat ottavat tämän jälkeen sen järjen käytöön ja asennoituvat elämään toisin . Tiedän myös miten suuri vaikutus tuosta voi olla myös heidän kavereillen, kun jakavat tietonsa ja kokemuksensa eteenpäin .
Tämä ohjelma menee joka suhteessa ohi muista tosi tv sarjoista .. 10+

perjantaina 12.11.2010

Hyvä ohjelma, toivon todella, nämä nuoret saavat paremmat eväät tästä kokemuksesta elämäänsä ja miettivät miten he omalla käytöksellään muovaavat omaa tulevaisuutta.

Katselin poikien perhetaustatietoja ja kaikki pojat elivät ilman omaa isää tai yhtenäistä perhettä. Sillä lienee yksi iso osa miksi nämä pojat ja lukemattomat muut lapset ovat heikommassa jamassa itsensä ja elämänsä suhteen.
Tässä onkin paikka sanoa kuinka merkittävä osa isällä on lapsen elämän kannalta. Näin isänpäivä viikonloppua aloittaessa, olisi hyvä jos jokainen isä miettisi miten itse on ollut esimerkkinä lapselleen.
Se, että perhe on eheä ja ongelmat saadaan ratkottua myös tunnetasolla, oli perhe sitten yhdessä tai ei, on iso merkitys koko perheen hyvinvoinnille.

Toivon parasta tulevaisuutta kaikille pojille ja heidän perheilleen ja kaikille niille nuorille jotka kamppailevat samojen asioiden parissa. Hakekaa apua, luottakaa toisiinne, olkaa rohkeita.

perjantaina 12.11.2010

Milläs oikeudella nuo natsit käyttää voimakeinoja?

lauantaina 13.11.2010

Kiitos tekijöille.
On hienoa löytää uusi väylä estää nuorien ajautumista rötöksiin.
Lapsuus ja nuoruus on liian lähellä aikuisuuden kanssa, vastuu mitä tekee ja ketä se satuttaa ja koskettaa on monille vaikea hahmottaa.
Mitä teemme, hyvää tai pahaa olemme aina vastuussa siitä.
Asiaan tarttuminen herkässä iässä on ainoa mahdollisuus.
Kiittäen minua auttaneita t. Hessu

maanantaina 15.11.2010

jo joutikin kiinni kakola, jos tommosta lässytystä siellä piditti...eka jakso riitti...15 minuuttia katsoin...

maanantaina 15.11.2010

Idea on aivan mahtava, enkä itse henkilökohtaisesti näe mitään syytä lopettaa näinkin ideaalia hanketta. Se että kaksi pojista päästettiin pois oli mielestäni väärin, he tuskin saivat mitään irti siitä että yhden päivän olivat katsomassa millaista elämä vankilassa oikeesti olisi. Ideahan kumminkin on saada pojat ymmärtämään että vankilasta ei oikeesti pääse pois. Ja mielestäni tuon ajan kuuluisi olla pidempi, lähes kuukausi ja vaikka kyseessä on ala-ikäiset pojat, mielestäni kohtelun ei kuuluisi olla ihan noin lepsua. Puolessatoista viikossa pojat tuskin vielä alkavat todellakin miettimään olisiko viisasta heittää kaikki mahdollisuudet hukkaan.
Toivon todella että pojat saisivat kokemuksesta jotain irti ja myös muut jotka ohjelmaa katsovat :)

maanantaina 15.11.2010

"Milläs oikeudella nuo natsit käyttää voimakeinoja?"

Sillä oikeudella, et ne on vartijoita ja ton on tarkoitus olla kuin oikea vankila... mitä se ei siltikään ole, olisivat vaan laittaneet kovan "kovaa" vastaan, mitä tuo Paulikin omasta mielestään varmaan oli. (Oikeasti kyllä harvinaisen onneton ja raivostuttava tapaus - heti kun tulee kova paikka niin ei kestä ja haluaa pois...)

tiistaina 16.11.2010

Hei! Ootsä jännä tapaus, Et ees tunne mua kun Tv:n kautta ja pystyt jo sanomaa musta semmosella asenteella kuin olisit tuntenu mut jo monta vuotta. En ota henkiläkohtasella tasolla sun kommentteja koska ihmiset saa olla avoimia ja kertoa mielipiteitä. Tuosta tapauksesta oisin mielestäni tarvinnu enemmän "kuria" koska käyttäydyin tyhmästi vartijaa kohtaan. Mun mielestä tää on hyvä vaan et ihmiset kertoo mielipiteitään meistä yleensäkin ja koko ohjelmasta, koska tää on loppupeleis hyvä puheenaihe. Mut sen verran voin sanoa että iski "levottomuus" siksi että en tienny oikeastaan mitä tehdä tuossa tilanteessa...

-Pauli

keskiviikkona 17.11.2010

päihteet aiheuttaapi ongelmia. :[

torstaina 18.11.2010

kuvitteellinen tarina mentorit vs predator ,tehkää siitä elokuva.

perjantaina 19.11.2010

Loistava ohjelma. Pojissa näen oman poikamme piirteitä ja käyttäytymismalleja niin paljon. Hänet pysäytti lyhyenkö "vankilamainen" sijoituslaitos 14-vuotiaana. Nyt 17 v amislainen ja aivan toinen poika.
Tästä pitäisi tehdä jatkuva, sosiaalitoimen käyttämä metodi. Kustannukset olisivat kuitenkin minimaalia verrattuna sijoitukseen tai syrjäytyneeseen aikuiseen, jonka polku lähtee väärään suuntaan juuri tuossa hullussa murrosiässä. Rohkea sarja - onnittelut. Toivottavasti tekijät palkitaan jossain gaalassa!

maanantaina 22.11.2010

Kiitos!

Suurkiitos ohjelmasta. Rohkea veto nuorilta ja myös vanhemmilta.
Vaatii rohkeutta olla itsensä ja kohdata niitä paettuja tunteita,
rakkaudenkaipuuta ja sitä että joku oikeasti rakastaa.
Monesti se on sitä että pakenee sitä mitä eniten kaipaa...
rakkautta.

"Täytyy olla niin hiton kova,
ettei kukaan enää satuta ja hylkää."

Ja se rakkaus mitä etsimme on meidän todellinen olemuksemme.

Etsimme ulkoa ja etsimme ja etsimme... onko se tuo ihminen?
tuo tavara? tuo nautintoaine, tuo ammatti tai .... lista on loputon.

jotakin joka saa olon tuntumaan paremmalta. Elävältä...
ja tätä "oman hännän etsimistä" voi jatkua elämä toisensa jälkeen.

joku viisas on sanonut:

"Sinä Olet Se jota olet etsinyt"

maanantaina 22.11.2010

Tahdon vain sanoa että jokaisessa ihmisessä, jokaisessa yksilössä on sisäisesti sellainen avaruus ja aarreaitta, onnen ja ilon lähde,
että huumeet ja päihteet jäävät hyvinkin historiaan...

Tätä ei voi selittää. Se vain koetaan. Jokainen omalla tavallaan ja omalla ajallaan.
Äärimmäiset olosuhteet voivat monessa tapauksessa johtaa heräämiseen.
Henkiseen heräämiseen...
siihen oivallukseen että olen muutakin kuin tämä liikkuva nahkapussi... Että olemassaolollani on itseäni suurempi tarkoitus,
ja että olen yhteydessä suurempaan kokonaisuuteen.
Olen kokonaisuuden hengittävä ja elävä solu.
Kaikki mitä ajattelen, tunnen ja teen vaikuttaa siihen miten koen elämääni...
ja vielä sillä on vaikutuksensa ihan kaikkeen muuhunkin!
Toisiin ihmisiin, säätiloihin :) ihan kaikkeen...
En ole yksin.
En ole koskaan ollut.

Valeitse rapisee pois kuin syksyn lehdet.
kuivuneena ja kuihtuneena.
Maatuessaan nämä lehdet kuitenkin ravitsevat maata,
muuttuvat maaksi.
muhevaksi multavaksi
kasvualustaksi elämänpuulle
tukien sen Olemista.

Jokainen lehti on yksilö -yksi.
Kaikki lehdet ovat yhteydessä oksaan...
ja oksat liittyvät runkoon.

Jokainen lehti on näennäisesti yksinäinen,
ainakin ollessaan maassa kuivuneena...
mutta sitä ei olisi ilman puuta.
Suurempaa kokonaisuutta.

Siispä sinulle rakas lukija:
muista, et ole vain tuulen heittelemä yksinäinen lehti,
vaan myös suuri ja majesteettinen puu.
Sellainen jolla on vahvat juuret
syvällä elämän todellisuudessa,
ja latvusto joka kohoaa pilvienkin yläpuolelle...

...ja siellä paistaa aina aurinko :)

tiistaina 23.11.2010

Tämä yksinäisyys murtaa minut.
Lapsuus tunkee, tukahduttaa.
Nuoruuden muistot pakahduttaa.
Tämä aika. Kaipausta.
Kuinka elämä voi kävellä ohi?
Yritän tarrata siihen, nyyhkien roikun sen helmassa.
Silti se jatkaa matkaansa.
Minä seison yksin, suolapatsaana.
Betonisessa kopperossa. Vahvalle pohjalle valetussa. Kalteroidussa.
Murentuen itse sisältä.
Ruumiini raunioista huutaen.
- Pelkkää vankeutta!
Kivien sisällä, -pinnoilla, etäällä.
Ulkona, -sisällä, täällä.

Mietteitäni joskus vankilassa. Voimia kovasti kaikille!

keskiviikkona 24.11.2010

Pelataa,pelataa pelii nimelt elämä,
voittaja voittaa sen mitä haluu enemmä/
paukuis maalaan mielikuvituksen omaan elämää,
mitä haluun elämält? kaiken en sen enempää/

Elämän arvo on yli arvostettua skeidaa,
ne jotka puhuu muuta, ne totuudelt ittensä seivaa/
odotetaan paljon enemmä mitä tullaa saamaan,
kaikkien elämä merkautettu johonkin kaavaan/
maalataan ihmiset paperilla mustavalkoseks,
leimat,paperit laitettu ihmisten arvoseks/
kerrotaa sitä mitä ollaa tehty, ei mitää uutta,
kuka näin on tehny,Hä? Ihmiset elää vaa tulevaisuutta/
ihmiset on väärin ajattelee me ollaa elämän viruksii,
elämä on sitä että vedetään paskaa omiin sisuksii/
tee mitä teet, auta virpoo eikä helvetis arpoo,
Kiilto silmis ajattelen nexti päivän antoo/
sumut silmäs kaverit saatto mut maijaa,
aijaa, kaikki opettaa ei näin, jii kyl mä snaijaa/
sä määräät, mä määrään näinhän me luullaan,
Massi määrää eli turha enää ees puhuu suullaan/

Pelataa,pelataa pelii nimelt elämä,
voittaja voittaa sen mitä haluu enemmä/
paukuis maalaan mielikuvituksen omaan elämää,
mitä haluun elämält? kaiken en sen enempää/

tälläsen väsäsin ja ajattelin laittaa tänne.

Rauhaa kaikille.

-Pauli

sunnuntaina 28.11.2010

Parasta tässä ohjelmassa on se, että se tavoittaa juuri ne, jotka pitääkin: nuoret, jotka ovat hiuskarvan varassa luisumasta samaan tilanteeseen kuin Kakolan pojat ja näiden nuorten neuvottomat vanhemmat sekä muut perheenjäsenet. Voi jopa olla, että jotkut ottavat opikseen.

Omassa perheessäni on kohta 17-v täyttävän pojan ongelmien kanssa painittu neljättä vuotta ja jaksaminen on välillä todella vähissä vaikka emme ole epäröineet käyttää ja vaatia avuksemme kaikkia käytettävissä olevia tukimuotoja. Nyt on mennyt jo neljä viikkoa "rauhallisesti" ja henkeä pidätellen odotamme jatkuuko tämä hyvä kausi vai tuleeko puun takaa taas uusi yllätys.

Nuoren oma "herääminen" on tietysti kaiken a ja o: kukaan äiti/isä, läheinen tai sosiaalitäti ei sitä viisautta voi nuoren päähän kaataa, jos vastaanotin ei ole päällä. Tähän kun vielä tuli tämä ohjelma, joka aidosti kiinnostaa ja mietityttää myös nuorta itseään, niin voin vain kiittää ohjelman tuottajia, rohkeita ohjelmassa esiintyviä nuoria ja heidän vanhempiaan sekä ohjelmaan osallistuvia ammatti-ihmisiä.

Nuorempi poikani sanoikin (se jolla ei ole "ongelmia", mutta joka saa maksaa veljensä oireilusta muuten monella tavalla): "Mun mielestä jokaisen nuoren pitäisi saada kokea tällainen juttu, niin sit tietäis mitä se on".

maanantaina 29.11.2010

Kiitos hyvästä ohjelmasta!
Puhutteleva.
Sympaattisia nuoria ja ilmiön olemusta ymmärtäviä aikuisia.
Voimia kaikille vanhemmille, joilla on probleemeja nuortensa kanssa. Jaksakaa uskoa lapsestanne hyvää -se ei jää vaikuttamatta.
Nimim. Kokemusta on

tiistaina 30.11.2010

Kakola tv-sarja

Vaikka ohjelma ei varmaankaan kerro koko totuutta vankilaelämästä ja on hieman hidastempoinen, on se hyvä ohjelma.
On ihan tutkittu juttu, että jo vierailu vankilassa pistää nuoren ihmisen miettimään tekemisiään.
Tulevaisuus näyttää miten näiden poikien käy, toivotaan parasta.

Mentorit teki minuun vaikutuksen ( ulkoiseltaan olemukseltaankin DD, vau ! ), se mitä ovat kokeneet ja mistä selvinneet - Todella hienoa !

Ja Kure, kun olen käynyt lukemassa vastauksia ylen sivuilta ,, olen käsiäni taputtanut sille , että Kure sanoo suoraan kukka-hattu-tädeille asiat niin kuin ne on .
Sekin on hienoa , että Kure on valoittanut meille tavis tallaajille vankilamaailmaa itse kokeneena millaista se on .
Ei todellakaan ole tarvinnut sepitellä itse juttuja.

torstaina 02.12.2010

Lastensuojelu herätkää ja nuorisolaitokset pois!

torstaina 02.12.2010

Lämmin kiitos ylelle hyvän ja oikeaa sisältöä omaavan "tosi tv:n" tekemisestä. Ohjelmasta ollaan montaa mieltä, mutta luotan täysin ammattitaitoiseen tiimiin, joka ohjelmaa tekee. Aito halu auttaa noita poikia näkyy läpi ohjelman. Todella syvä kumarrus myös rikoksen uhreille, jotka tulivat kipeän tarinansa kanssa ohjelmaan. Poikien tilanne huutaa aikuista eli läsnäoloa ja rakkautta, mutta myös rajoja. Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi katsoo ohjelmaa!

perjantaina 03.12.2010

Vankilan arkea ei voi kuvata telkkariin muuten kuin tosi-tv:n avulla.

Onneksi tosi-tv:n ei tarvitse olla pilkkaviihdettä. Tai viihdettä ylipäätään. Erittäin asiapitoinen ja -tyylinen sarja.

lauantaina 04.12.2010

Sauli on paras se kuuntelee eniten ja ottaa neuvot tosissaan.

maanantaina 06.12.2010

Teinpä sellaisen huomion, että kaikki ne jotka ovat kirjoituksissaan maininneet työskentelevänsä tällä hetkellä lasten ja nuorten parissa (opettajina, nuorisotyöntekijöinä jne) pitävät formaattia hyvänä. Kritiikki on aina tervettä, mutta kertooko tämä silti jotain? Kun kerran nuorten itsensä kanssa aikansa viettävät puoltavat, on vaikea nähdä miinuksia.

Toivottavasti sarja avaa niin ongelmien parissa painivia nuoria, kuin niitä aikuisia tahi nuorempia, jotka eivät ymmärtä "mistä noita typeriä rikollisia syntyy". Katselin läpi poikien taustatiedot, kuka voisi oikeasti väittää että esim. 5-6 vuotiaana lapsi olisi kykenevä ymmärtämään valinnan, jonka hän tekee näpistäessään? Sitähän se sana LAPSI tarkoittaa, että kyseessä on joku, jonka ikä ei anna edellytyksiä ymmärtää valinnoista johtuvia seurauksia ja niiden vaikutuksia koko elämään.

Toivottavasti Kakolan poijaat saavat nyt ajan kanssa miettiä asioita, ja tekevät jatkossa viisaita valintoja. Minusta heissä kaikissa on paljon hyvää, kun vain saisivat rauhassa oppia sopeutumaan yhteiskuntaamme. Vaikka eletään hyvinvointi valtiossa niin kyllä täällä voimakkaat persoonat saavat tuta valtaväestön hyväksymättömyyden ja syrjinnän omalle itselleen.

tiistaina 07.12.2010

Toivon eroperheiden isien havahtuvan , kuin tärkeitä malleja he ovat pojilleen.
( Viime jakso oli todella koskettava ja omalla tavallaan hauskakin.)

Myös tyttölasten isillä on suuri merkitys, miten tytär antaa kohdella itseään myöhemmin.
Jos isä ei arvosta lastaan, niin hän hakee sen hyväksymisen joltakulta toiselta, hyvinkin väärin keinoin.
Saatikka mikä vastuu on uusioperheiden isillä/äideillä , vaatii todella paneutumista uuden kumppanin mukana tuleviin lapsiin.

tiistaina 07.12.2010

Katsonin 5. jakson vasta nyt. Hyvä ohjelma -olen sitä mieltä edelleen. Todella kivoja poikia. Toivon että nämä mentorit pitävät heihin yhteyttä vielä jatkossakin. Se voi/si todella auttaa poikia paljon.

torstaina 09.12.2010

Pauli, hieno väsäys tuolla aiemmin!!
Ohjelma on parasta tosi tv-tä koskaan, virkistävää katottavaa tällänen bb:n ym. jälkeen!

torstaina 09.12.2010

Olavi Sydänmaanlakka sanoi kuudennessa jaksossa että mentorien kanssa käydyt keskustelut ovat tämän hankkeen se tärkein eväs kotiin, sillä pojat inhoavat kaikensorttista terapiaa.

Missä välissä Sydänmaanlakka on saavuttanut järkensä valon ja miten se tapahtui?

Olen tiennyt Sydänmaanlakan ennen Kakola-sarjaa lähinna Aseman lapset ry:n kautta.


Muualla Yle.fi:ssä