yle.fi


Rundi: Disco Ensemble

Kertomattomia kiertuetarinoita kotimaan rock-ylpeyden Disco Ensemblen ensimmäiseltä kiertueelta. Mukana myös eräs epäonninen kotimaan repäisy, joka meinasi koitua basistin ja solistin kohtaloksi.

 

Faktat by miikka

Bändin alku ja juuri: Ulvilassa. Sisäpiirivitsinä lähtenyt bändinnimi, Disco, syntyi 100 km ennen lappeenrantalaisia punkfestejä vuonna 1996. Myöhemmin nimen perään tuli toinen sana vahvistamaan kokonaisuutta ja pitämään kaverit pois päällekäisyyksistä ja tekijänoikeusongelmista, kun suomalaiselle musiikkitaivaalle oli syttynyt toinen Disco-nimeä käyttävä ryhmä.

Keikkoja takana: Ainakin tuhat. Katso YleXPop-keikka Helsingin Tavastialta 29.5.2010!

Kiertueet: Pitempiä Euroopan kiertueita on tehty ainakin seitsemän. Vuosien 2005-2009 välillä Brittirundeja ainakin kolme, Warped Tour (USA) 2008. Lyhempiä visiittejä ja festaripistokeikkoja varmaan lähemmäs 60.

Kiertuekohokohdat: Eivät oikeastaan ole koskaan pelkästään huippumenoa tai paskaa. Lyhyempiinkin reissuihin mahtuu sekä upeita, että huonompia hetkiä. Joskus saa kicksit jostain kaupungista tai ruoasta tai oudosta meiningistä ja sattumuksista. Ekoilla Eurorundeilla oli paljon häröä meininkiä: tyyliin yövyttiin Sveitsissä hullun pilvi-professorin luona ja paljon ihmisten kotona lattioilla. Oli hyvä fiilis, kun pääsi hetkeksi viettämään aikaa jonkun random-tyypin kotiin.

Yksittäisinä kiertueina siisteimpiä hetkiä ovat tietenkin olleet omat headliner-kiertueet LAPKO:n kanssa. Siinä on eri fiilis, kun ollaan pääesiintyjiä ja jengi tulee kattomaan vaan meitä. Ja sit, kun on se porukka siinä, joka luo tunnelmaa.

Kiertuepainajaiset: Kerran Hollannissa oli kaksi keikkaa, jotka Miikka veti vitullisessa kuume-ripulissa läpi - siitä jäänyt kovin hyvät muistot. Muistan vaan, että yritti pysyä paikallaan ja olla paskomatta housuun. Auto on hajonnut muutaman kerran, mutta ei koskaan mitään katastrofaalista. Vanhan basistin, Jamin, kanssa vedettin Jyväskylän lähellä Volvolla puolivoltti ojaan, mutta silloinkin ehdittiin illan keikalle Poriin.

Toteutumaton kiertuehaave: Etelä-Amerikka: Meksiko ja Brasilia-osastot olisi hieno päästä kokemaan. Japanin visiitti oli viimeksi aivan liian lyhyt, sinne olisi komeeta päästä pitemmäksi aikaa.

 
Kiertueilla tapahtunutta

Pietarin-keikat: Disco-nimen takaisia keikkoja 90-luvun lopulla. Toinen visiitti oli Miikan ensimmäinen keikka bändin tuuraavana solistina, kun silloinen laulaja ei päässyt paikalle. Kuuntele lisää!

Läheltäpiti-tilanne keikkamatkalla: Solisti Miikka sekä (Herra Ylppö & Ihmiset nykyinen) basisti Jami ajoivat talviliukkailla keikkafarmarin katolleen matkalla Poriin keikalle. Kuin ihmeen kaupalla kumpikin selivisi naarmuitta, vaikka auto oli pakattu täyteen soittotavaraa. Keikka Porin Annantalollakin heitettiin normaaliin tapaan, vaikka tilanne hämmensi koko porukkaa. Kuuntele lisää!

Nykykeikat ja Rock Am Ring 2010: Nykyinen Disco Ensemblen kiertuemeininki on hyvin erilainen verrattuna vaikkapa kuuden vuoden takaiseen: henkilökuntaa on enemmän, tieto siitä, mikä keikkapaikalla odottaa on selkeämpää. Tietty arvaamattomuus on kuitenkin säilynyt. Tästä esimerkkinä viime kesäinen festarikeikka Saksan Rock Am Ring-tapahtumassa, jossa Mikko todisti legendaarisen vessassakäynnin. Kuuntele lisää!

 

Artikkelin alla olevissa audioissa kerrotaan löytyvät kaikkien mainittujen tapahtumien, sankareiden sekä heidän edesottamusten taustat ja tarinat. Jokainen sensaatiomainen tarina Disco Ensemblen Miikan ja Mikon kertomina.

Jos sinulla on vanhoja keikkakuvia bändin menosta meiltä ja maailmalta, laita tulemaan sähköpostilla tähän osoitteeseen. Julkaisemme ja palkitsemme myös parhaiten hetken ja tunnelman vanginneet kuvat.

Tägit:

Kommentit

Ohjelmasarjassa otetaan selvää suomalaisten bändien kiertuekokemuksista – hyvässä ja pahassa.

Käynnissä

 • Sippo Uudet sivut. UUUUUUU!
 • Toni Aina hyvä vaihtoehto, jos ei keksi muuta sanottavaa: aöfjsdhakfdähäkadhäfdga!
 • Olli Kaikkien odotusten vastaisesti Fast & The Furious Five oli kelpo elokuva ja The Rock niin huono näyttelijä, että melkein hyvä.
 • Tytti Sai just kilon porkkanoita Lovexin Theonilta! http://tinyurl.com/6a7kd8q
 • Jussi Pitäisköhän ruveta käyttämään jamaikan aksenttia arkielämässä? Bumbklaaaaat
 • Tapsa Kohta viedään Ainoa spiikkauskoppiin.
 • sanelukone Ärrh! En saanut unelmaduunia. En tällä kertaa. Eespäin, eespäin...
 • kuurake Lahden Levykauppa Äx TO 5.5. Klo 17.00 The Blanko soittaa akustisesti Kukka lähtee? No kaikki tiätty?
 • pellehermann Hubbabubba joopajooo eka tilapäivitys vai mikäs tämä nyt sitten on :)
 • WezcO iPodini taisi kuolla. Prkl...
 • Tantsku Minusta on tulossa Mr. Bisnis
 • NewRecipe Mistä tuuli siipien alle?