yle.fi

Ateriankorvikkeita hyödyntävä ruokavalio, joka alkaa VLCD-jaksolla

- ensimmäisen viikon ajan ateriat  korvataan ravintovalmisteilla
- jatkossa yksi ateria päivässä korvataan ravintovalmisteilla
- ahmimiseen taipuvainen laihduttaja voi joutua vaikeuksiin: ravintovalmiste ei ehkä pidä nälän tunnetta loitolla

Viikon ajan syödään ravintovalmisteita

Dieetissä korvataan ensimmäisen viikon ajan kaikki ateriat erittäin niukkaenergisillä ravintovalmisteilla eli ENE-tuotteilla. Annosteluohjeen mukaan käytettynä niistä saadaan riittävästi vitamiineja, kivennäisaineita sekä välttämättömiä rasva- ja aminohappoja. Silti energiansaanti dieetin aikana jää vain 600 - 800 kilokaloriin vuorokaudessa.

Ravintovalmisteiden lisäksi dieetin aikana nautitaan ainoastaan energiattomia juomia sekä kasviksia.

Ruokailutottumuksia uudistettava aktiivisesti

Ensimmäisen viikon jälkeen tavoitteena on säännöllinen, 4 - 5 aterian rytmi niin, että vain yksi aterioista korvataan ateriankorvikkeella. Muilla aterioilla syödään runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljatuotteita ja kohtuullisesti vähärasvaista lihaa, kalaa, kasvisruokaa ja maitotuotteita. Tärkeintä on, että ei palata takaisin niihin ruokailutottumuksiin, joilla paino on noussut.

Dieetti ei ole suositeltavin vaihtoehto henkilöille, joilla on taipumusta ahmintaan. Esimerkiksi lounaan korvaaminen ENE-valmisteella saattaa vaikeuttaa syömisenhallintaa illalla.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15