yle.fi

Dieetit puntarissa

 

YLE Kuvapalvelu

Dieetit puntarissa -ohjelmassa vertailtiin viittä dieettiä. Pappi, delfiinikouluttaja, kilpa-autoilija, lääkäri ja lähihoitaja ryhtyivät taisteluun kiloja vastaan. Onnistuivatko he tavoitteissaan? 

Kilpailijat sitoutuivat viiden kuukauden dieettiin ja vuoden seurantajaksoon. Tavoitteena oli pysyvästi terveempi ja kevyempi elämä.

Keneltä putosi paino tehokkaimmin ja millä dieetillä? Karisevat kilot olivat yksi kilpailun voittokriteeri. Sen lisäksi myös veriarvojen oli parannuttava, sisäelinten ympärille kertyneen rasvan vähennyttävä ja mielialan kohennuttava.

Sarjan jaksot:

Osa 1:
Ensimmäisessä osassa kartoitettin lähtötilanne. Painolukemat olivat kaikilla huikeat.  Joillakin kilpailijoilla oli myös taipumusta sokeritautiin tai korkeaan kolesteroliin.

Asiantuntijat valitsivat kullekin kilpailijalle sopivimman dieetin. Valinnassa täytyi ottaa huomioon kilpailijan terveydentila sekä ruokailu- ja liikuntatottumukset.

Kilpailijat saivat noudattettavakseen seuraavat dieetit:

Kari Grönthal - yhden tai useamman ongelmakohdan muuttaminen ruokavaliossa Haka Kekäläinen - hiilihydraattitietoinen dieetti
Johanna Kuuluvainen - vähärasvainen dieetti 
Jezina Kärkkäinen - ateriankorvikkeita hyödyntävä dieetti 
Martti Vastamäki - suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuva dieetti 

Kilpailijoiden painot ohjelman alkaessa:

Kari Grönthal 125,5 kg
Haka Kekäläinen 140,6 kg
Johanna Kuuluvainen 99,7 kg
Jezina Kärkkäinen 90,3 kg
Martti Vastamäki 123 kg

Osa 2: 
Toisessa osassa ryhdyttiin tositoimiin. Kilpailijat saivat yksityiskohtaiset ohjeet  ruokavaliosta, jonka asiantuntija oli heille valinnut.

Alkuinnostus siivitti kilpailijoita vielä tässä vaiheessa, mutta kuinka helppoa oli oikeasti muuttaa piintyneitä ruokailutottumuksia? Kilpailijoille haettiin vetoapua liikunnasta ja mielikuvaharjoituksista.

Osa 3:
Kolmannessa osassa kilpailijat joutuivat rasitustestiin. Kuinka rapakunnossa he olivat? Kilpailijat pääsivät kokeilemaan myös itämaista kamppailulajia taijita.

Dieetin aloittaminen onnistui kaikilta melko helposti, mutta mitä tapahtui alkuinnostuksen jälkeen. Kuka repsahti  ja kuinka pahasti?

Osa 4:
Kilpailijat olivat noudattaneet dieettejään kolme kuukautta. Välitilinpäätös osoitti, että tulokset näkyivät selvästi. Mitä dieettiä oli helpointa noudattaa? Kuka kohtasi kovimmat vaikeudet?

Kilpailijat pääsivät myös salsaamaan ja stailattaviksi. Stylisti Jaakko Selin loihti kilpailijoille asut, jotka huomioivat vartalon pyöreät muodot. Psykologi Pia Charpentier opetti kilpailijat syömään suklaata – kohtuullisesti! 

Osa 5:
Viidennessä osassa kokki Markus Maulavirta kokkasi kilpailijoiden kanssa ateriat, jotka noudattivat dieettien vaatimuksia. Lusikkansa soppaan työnsi myös ravitsemusterapeutti Annukka Ruska arvioimalla aterioiden terveellisyyttä. 

Viidenteen osaan mennessä dieettejä oli noudatettu kaikkiaan neljä kuukautta. Mikä dieetti oli pärjännyt parhaiten? Kenen kantti kesti, kun alkuinnostus oli jo ohi? 

Osa 6:

Viimeisessä osassa punnittiin kilpailijoiden viiden kuukauden urakka. Mikä dieetti voitti? Eniten paino putosi Kari Grönthalilla, jonka dieetissä muutettiin ruokavalion ongelmakohtia. Paino putosi kaikilla, mutta muuttuivatko elämäntavat oleellisesti? 

Tärkein oli kuitenkin vasta edessä: kadonneet kilot olisi saatava pysymään poissa myös jatkossa. Mikä on pysyvän painonhallinnan salaisuus? 

Kilpailijoiden painot ohjelman päättyessä:

Kari Grönthal 111,4 kg
Haka Kekäläinen 127,9 kg
Johanna Kuuluvainen 90,2 kg
Jezina Kärkkäinen 80,1 kg
Martti Vastamäki 114,8 kg

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15