yle.fi

Erittäin niukkaenerginen dieetti (ENE-dieetti, VLCD)

- VLCD = very low calorie diet
- ENED = erittäin niukkaenerginen dieetti
- ateriat korvataan maksimissaan 12 viikon ajan ravintovalmisteilla
- painonputoaminen on väliaikaista, jos dieetin jälkeen palataan normaaleihin ruokailutottumuksiin

Nesteitä yli kaksi litraa päivässä

Dieetin tärkein vaatimus on riittävän niukka energiamäärä, jotta elimistö menee paastotilaan. Käytännössä energiansaannin tulee jäädä alle 800 kilokalorin (3359 kJ) vuorokaudessa.

ENE-dieetissä kaikki ateriat korvataan apteekeista tai ruokakaupoista saatavilla erityisvalmisteilla. Vaatimuksena on, että annosteluohjeen mukaan käytettynä valmisteesta tulee saada riittävästi hyvänlaatuista proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Valmisteiden kanssa nautitun nestemäärän lisäksi tulee päivän aikana juoda vähintään 1,5 - 2 litraa energiattomia juomia eli vettä, kivennäisvettä, kahvia, teetä tai energiattomia kevytlimonadeja.

Valmisteiden lisäksi saa dieetin aikana syödä ainoastaan vähäkalorisia kasviksia ja niitäkin kohtuullisesti. ENE-valmisteita voi maustaa aineilla, jotka sisältävät hyvin vähän energiaa. Sellaisia ovat esim. kaneli, pikakahvijauhe, inkivääri, suola, pippurit, sipuli, valkosipuli sekä muut mausteet ja yrtit.

Laihtuminen dieetin aikana on nopeaa, keskimäärin 1,5 - 2,4 kg viikossa.

Kurinalainen laihdutuskuuri

ENE-dieetin noudattamisen ehdottomia esteitä ovat raskaus, vaikea sairaus, tyypin 1 diabetes, syömishäiriö ja se, ettei ole ylipainoinen (eli on normaalipainoinen ja BMI on 18,5 - 25). Dieettiä ei suositella alle 18-vuotiaille ja niille, joilla on vain lievää ylipainoa (BMI < 30).

Ongelmana dieetissä on sen joustamattomuus erityistilanteissa. Myös saavutetun laihdutustuloksen pysyminen on ongelma, jos dieetin jälkeen palataan takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiin.

ENE-dieettiä ei saa jatkaa yli 12 viikkoa ilman lääkärin valvontaa.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15