yle.fi

Hiilihydraattitietoinen dieetti

- valikoi hiilihydraattien laatu tarkkaan
- jätä pois ruoka-aineet, jotka sisältävät vähän kuituja, runsaasti tärkkelystä tai lisättyä sokeria
- syö ainoastaan yksi annos pastaa, perunaa, riisiä tai leipää aterialla
- dieettiä on helppo soveltaa erilaisissa tilanteissa

Hiilihydraatteja yli 100 grammaa päivässä

Ruokavalion perustana ovat kasvikset, vähärasvainen liha, kala ja maitotuotteet. 
Kasviksia tulee syödä runsaasti, hedelmiä ja marjoja kohtuudella.

Dieetissä vähennetään hiilihydraattipitoisten ruokien määrää, mutta parannetaan hiilihydraattien lähteiden laatua. Vähähiilihydraattinen ruokavalio sisältää alle 100 g hiilihydraatteja päivässä, mutta hiilihydraattitietoisessa dieetissä hiilihydraatteja voidaan syödä tätä enemmän. Tarkoituksena on jättää pois vähän kuituja ja runsaasti tärkkelystä tai lisättyä sokeria sisältävät hiilihydraattien lähteet. Dieetillä ei tavoitella ketoositilaa, vrt. hyvin vähähiilihydraattinen dieetti.

Aterialla syödään ainoastaan yksi annos pastaa, perunaa, riisiä tai leipää. Näissä suositaan runsaskuituisia vaihtoehtoja eli tuotteita, joissa on kuitua yli 6 % 100 grammassa. 

Sokeria sisältäviä ruokia ja juomia vältetään kokonaan. Rasvoista suositaan tyydyttymättömien kasvirasvojen lähteitä eli kasviöljyjä, kasvirasvamargariinia, siemeniä ja pähkinöitä. Proteiininlähteitä ruokavaliossa ei rajoiteta, mutta maito- ja lihatuotteista suositaan vähärasvaisia vaihtoehtoja.

Oletko valmis luopumaan makeista herkuista?

Makeista houkutuksista kieltäytyminen voi muodostua ruokavaliota noudatettaessa ongelmaksi. Ongelmana voi olla myös mustavalkoinen suhtautuminen ruokaan eli ”kielletyt" ja "sallitut" ruoka-aineet. Tämä voi johtaa repsahduksen tai epäonnistumisen tunteisiin. Erityistilanteissa olisikin tärkeää pystyä sallimaan itselleen kohtuuannos mitä tahansa herkkua - näin ruokavaliota jaksaa noudattaa pidempään.

Ongelmana voi olla myös liian vähäinen kuidun saanti. Dieetissä täytyy muistaa kiinnittää riittävästi huomiota kasvisten määrän lisäämiseen ja viljatuotteiden kuitupitoisuuteen.

Hiilihydraattitietoista ruokavaliota on suhteellisen helppo soveltaa erilaisissa ruokailutilanteissa. Siitä on myös helpompi saada riittävästi kuituja sekä kaikkia tarvittavia vitamiineja ja kivennäisaineita kuin esim. hyvin vähähiilihydraattisesta dieetistä.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15