yle.fi

Liikunta laihdutuskeinona

- liiku enemmän, syö vähemmän
- pelkkä liikunnan lisääminen tuo harvoin tuloksia
- kulutuksen täytyy kasvaa 500 kcal/vrk, jotta paino laskisi

Perus- ja täsmäliikunta oikeisiin raameihin 

Säännöllisellä ja riittävällä liikunnalla on terveyshyötyjen lisäksi myös rentouttava ja mieltä virkistävä vaikutus. Koko Suomen kansalle tehdyssä terveysliikuntasuosituksessa liikunta on jaettu perus- ja täsmäliikuntaan.

Perusliikunta on arki-, hyöty- ja työmatkaliikuntaa, jota tarvitaan päivän mittaan yhteensä 30 min vähintään 10 min jaksoina.

Täsmäliikuntaa on kestävyysliikunta sekä lihaskunnon ja kehon hallinnan harjoittaminen. Kestävyysliikuntaa on tavoitteena harrastaa 2 - 5 kertaa viikossa 20 - 60 min kerrallaan. Lihaskuntoa tai kehonhallintaa kehittävää liikuntaa on tavoitteena harrastaa 1 - 3 kertaa viikossa 20 - 60 min kerrallaan.

Yhdistä liikunta ja hyvät ruokailutottumukset

Jos haluaa laihduttaa pelkästään liikunnan avulla - tekemättä muutoksia ruokavalioon - on liikuntaa lisättävä totuttuun tasoon nähden melko reippaastikin. Mieti, onko liikunnan runsas lisääminen realistinen tavoite kohdallasi. Onko liikunnallinen elämäntapa sellainen, mitä pystyt jatkamaan pidemmälläkin tähtäimellä?

Jos liikuntaa harrastetaan vain kuuriluontoisesti ja laihdutustarkoituksessa, riski painon nousuun on suuri, kun palataan vanhoihin liikuntatottumuksiin. Tulosten saavuttamiseksi vaaditaan, että syöminen pysyy joko aiemmalla tasolla tai sitä kevennetään samalla kun liikuntaa lisätään. Jotta paino laskisi puoli kiloa viikossa, on kulutuksen lisäännyttävä 500 kcal/vrk.

Liikuntamäärän hahmottamiseksi on seuraavassa esimerkkejä siitä, kuinka paljon energiaa 70 kg painava henkilö keskimäärin kuluttaa eri liikuntalajeja harrastaessaan. Painavampi henkilö kuluttaa esimerkkiä enemmän ja kevyempi henkilö vastaavasti vähemmän.

Energiankulutus yhtä tuntia kohden:

• Rauhallinen kävely 4 km/h - 200 kcal 
• Kevyt kuntosaliharjoittelu - 200 kcal 
• Reipas kävely 6 km/h - 300 kcal
• Luistelu - 350 kcal
• Pyöräily - 400 kcal
• Uinti - 400 kcal 
• Rauhallinen hiihto - 550 kcal
• Kuntoiluhiihto - 700 kcal
• Juoksu 10 km/h - 700 kcal

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15