yle.fi

Ruoan energiamäärän laskeminen

- laihtumisen kaava: kuluta enemmän kuin syöt
- numeroiden ja taulukoiden täytyy tuntua motivoivilta

Kilokalorien laskemiseen apua verkkosivuilta

Kilokaloreiden laskemisen avuksi on ruoka-aineiden energiamääristä tietoa lukuisissa eri lähteissä. Internetissä on erilaisia maksullisia ja maksuttomia ohjelmia energiamäärien laskemiseksi. Myös useimmissa elintarvikepakkauksissa on tietoa elintarvikkeen energiamääristä joko yhtä annosta tai sataa grammaa kohden.

Laihtuaksesi tarvitset vähemmän energiaa kuin kulutat. Yhden kilon laihtumiseen tarvitaan yhteensä 7000 kilokalorin suuruinen energiavaje. Jos tavoitteenasi on laihtua puoli kiloa viikossa, tarkoittaa se 500 kilokalorin energiavajetta päivää kohden.

Yksilöllinen energiantarve

Energiantarpeeseen vaikuttavia tekijöitä ovat ikä, sukupuoli, koko, perintötekijät sekä fyysinen aktiivisuus. Kevyttä työtä tekevän 30 - 60 vuotiaan miehen energiantarve on keskimäärin 2500 kcal/vrk. Vastaavasti samanikäisen naisen energiantarve on noin 2000 kcal/vrk.

Laihdutettaessakaan päivittäistä energiansaantia ei tule rajoittaa alle 1200 kilokalorin. Tätä niukemmasta ruokamäärästä on enää mahdotonta saada kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Liian niukka syöminen vaikeuttaa myös syömisenhallintaa. 

Laihduttaminen kilokaloreita syynäämällä sopii henkilölle, joka pitää laskemisesta ja taulukoista. Toisaalta ongelmana menetelmässä voi olla syömisen muuttuminen nautinnosta laskemiseksi, tiukaksi kontrolloinniksi. Myös erilaisten ruokien energiamäärän arviointi saattaa joskus olla haastavaa.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15