yle.fi

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

- suosi sieniä, pähkinöitä, siemeniä ja vähähiilihydraattisia kasviksia 
- vältettävien tärkkelys- ja sokeripitoisten ruoka-aineiden luettelo on pitkä 
- vähähiilihydraattinen ravinto saa elimistön ketoosiin

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa hiilihydraattien lähteiden määrää ruokavaliossa vähennetään ja vastaavasti proteiininlähteiden sekä rasvanlähteiden määrää lisätään.

Vähähiilihydraattisista ruokavalioista on olemassa erilaisia versioita. Toisissa rasvan määrä pidetään virallisten ravitsemussuositusten mukaisena ja ainoastaan proteiinien määrää lisätään. Toisissa taas rasvan määrää lisätään runsaastikin, virallisia suosituksia suuremmaksi.

Yhteistä erilaisille vähähiilihydraattisille ruokavalioille on tärkkelys- ja sokeripitoisten ruokien välttäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa makeisten, useimpien nestemäisten maitotuotteiden, leivonnaisten, riisin, perunan, kuoritun viljan, perunan, riisin, sokerin, hunajan ja myös hiilihydraattipitoisten kasvisten, marjojen ja hedelmien jättämistä pois ruokavaliosta. Tilalle otetaan vähähiilihydraattisia kasviksia, sieniä, pähkinöitä ja siemeniä sekä joissain dieettiversioissa myös pieniä määriä täysjyväviljatuotteita.

Ketoosi lataa käyttöön elimistön vararavinnot

Tiukimmissa dieettiversioissa hiilihydraattien osuus on niin pieni (alle 50 g/vrk), että elimistö menee ketoositilaan. Ketoositilassa rasvoista muodostetaan elimistössä glukoosia ja ketoaineita, joita käytetään elimistössä energianlähteenä. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatettaessa ensimmäisten päivien nopea painonlasku on seurausta elimistön glykogeenivarastojen tyhjenemisestä ja näihin sitoutuneen nesteen poistumisesta elimistöstä. Useissa dieeteissä alun tiukan hiilihydraattien rajoittamisen jälkeen lisätään hiilihydraattien määrää vähitellen ja asteittain.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen erilaisissa tilanteissa voi olla haasteellista ja vaatia paljon motivaatiota. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa kiellettyjen ruokien lista on melko pitkä. Tämä voi muodostua ongelmaksi etenkin silloin, jos kiellettyjen listalle jää runsaasti mieluisia ruokia.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion riskeistä ja eduista on olemassa ristiriitaisia tutkimustuloksia. Pitkäaikaisia, laadukkaita seurantatutkimuksia ruokavalion noudattamisen turvallisuudesta ei juuri ole. Ruokavalio eroaa paljon virallisista ravitsemussuosituksista ja esimerkiksi Diabetesliitto ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta eivät suosittele vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15