yle.fi

Vähärasvainen dieetti

- jätä pois runsasrasvaiset maito- ja lihatuotteet
- karsi pois leivonnaiset, naposteltavat, suklaa ja einesruuat
- suosi kasviksia, hedelmiä ja runsaskuituisia täysjyväviljatuotteita
- kasvirasvojen kohtuukäyttö edistää terveyttä

Jätä kovat rasvat pois, syö kasvirasvoja kohtuudella 

Vähärasvaisessa mutta runsashiilihydraattisessa dieetissä rasvan osuutta vähennetään viidennekseen päivän kokonaisenergiansaannista. Erityistä huomiota kiinnitetään rasvan laatuun.

Kovien eli tyydyttyneiden rasvojen lähteitä karsitaan ruokavaliosta rajulla kädellä: pois jätetään makeat ja suolaiset leivonnaiset, suolaiset naposteltavat, suklaa, toffee sekä useimmat eines- ja pikaruuat.

Proteiininlähteistä eli lihasta ja maitotuotteista valitaan mahdollisimman vähärasvaiset vaihtoehdot. Runsasrasvaiset maito- ja lihatuotteet jätetään kokonaan pois. Juustoista valitaan mahdollisimman vähärasvaiset tai kasvirasvapohjaiset vaihtoehdot. 

Kaiken rasvan karsiminen on haitallista

Dieetissä on tärkeätä säilyttää riittävä määrä hyvien, tyydyttymättömien rasvojen lähteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytetään kasvirasvamargariinia leivällä, kohtuullisesti kasviöljyjä ruuanvalmistuksessa sekä öljypohjaisia salaatinkastikkeita. Kalaa syödään pari kertaa viikossa.

Hiilihydraattien osuus vähärasvaisessa dieetissä on vähän suurempi kuin suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisessa dieetissä. Hiilihydraattien lähteistä suositaan kasviksia, hedelmiä ja runsaskuituisia täysjyväviljatuotteita. 
Viljatuotteista saadaan jonkin verran myös tarpeellisia hyviä rasvoja. 

Dieetin ongelmana voi olla riittävä välttämättömien rasvojen saanti, jos laihduttaja vastoin ohjeita karsii pois kaikki rasvan lähteet. Tällöin ruokavaliosta tulee liian vähärasvainen ja terveydelle haitallinen.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15