yle.fi

Välimeren dieetti

- ruokavalion perustana ovat vihannekset, hedelmät ja täysjyväviljat
- ruoka valmistetaan itse alusta loppuun
- vältä punaista lihaa ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita
- suosi kalaa, äyriäisiä, oliiviöljyä ja pähkinöitä
- käytä maitotuotteista vain juustoja ja maustamatonta jogurttia

Dieetti valkosipulin ja tomaattiruokien ystävälle

Ruokavalion perustan muodostavat vihannekset, hedelmät ja täysjyväviljatuotteet. Kasviksista etenkin tomaattia sekä valkosipulia käytetään paljon. Ruoat on tarkoitus valmistaa itse mahdollisimman tuoreista, luonnonmukaisista raaka-aineista.  Tavoitteena on lisätä kasvisten ja hedelmien osuutta yhteen kiloon päivässä.

Viljatuotteista valitaan runsaskuituisia vaihtoehtoja. Suomalaisille tutut ruis ja kaura soveltuvat hyvin ruokavalioon.

Dieetti sisältää runsaasti kasvirasvoja. Oliiviöljy ja pähkinät ovat tärkeä osa ruokavaliota, ja niitä käytetään sekä ruuanvalmistuksessa että leivonnassa. 

Eläinrasvoja käytetään vähemmän kuin suomalaisessa ruokavaliossa yleensä - näin ollen ruokavalio on myös sydänystävällinen. 

Käytä vähän maitovalmisteita ja lisättyä sokeria

Ruokavaliossa vältetään punaista lihaa. Sen tilalla suositaan kalaa ja äyriäisiä. 
Myös maitovalmisteita käytetään niukasti, toisin kuin suomalaisessa ruokavaliossa yleensä. Maitotuotteista käytetään lähinnä vain juustoja ja maustamatonta jogurttia.

Välimeren ruokavalio sisältää vain niukasti sokeria. Lisättyä sokeria sisältäviä ruokia vältetään. Jälkiruuat ja makeat leivonnaiset eivät kuulu arkikäyttöön, vaan ovat osa juhlavampia aterioita.

Ongelmaksi dieetin noudattamisessa voi muodostua pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden välttäminen. Moni on tottunut käyttämään niitä vaikkapa kiireapuna. Koska valmiit mikroannokset ja puolivalmisteet jätetään pois, ruokavalion noudattaminen vaatii vähän enemmän aikaa ja panostusta kuin ennen. Toisaalta vaiva palkitaan maistuvalla ja yrteiltä tuoksuvalla, itse valmistetulla aterialla.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15