yle.fi

Yhden tai useamman ongelmakohdan muuttaminen ruokavaliossa

- onko elämäntavoissasi selkeä ongelmakohta, johon voi puuttua?
- muutettavan tavan tilalle etsitään korvaava toiminto
- rentoutumiseen liittyvät tavat ovat vakiintuneita ja ehkä vaikeasti muutettavissa

Onko sinulla epäterveellisiä tottumuksia?

Elämäntapamuutoksessa kiinnitetään huomiota yhteen tai muutamaan pääongelmakohtaan ruokavaliossa. Toimiva vaihtoehto silloin, kun yksi tai useampi ongelmakohta on selkeästi olemassa.

Esimerkkejä elämäntapojen ongelmakohdista ovat runsas pikaruokien syöminen, iltanapostelu, liian runsas alkoholin käyttö, runsas karkkien, suolaisten naposteltavien ja leivonnaisten syöminen, hyvin epäsäännöllinen ateriarytmi, liian suuret ateriakoot, aterioiden korvaaminen epäterveellisillä välipaloilla ja runsas sokerillisten limsojen tai mehujen juominen.

Myös tunnesyöminen tai ahminta voivat olla syitä ylipainoon, mutta näissä tapauksissa ongelman selvittämiseksi tarvitaan usein enemmän apua ja tukea. Pelkkä oma päätös elämäntapamuutoksesta ei välttämättä riitä. 

Mieti vaihtoehtoisia tapoja olla ja toimia

Elämäntapamuutosta tehdessä on tärkeää löytää muutettavan tavan tilalle uusi toimintamalli. Otetaan esimerkiksi runsas alkoholin juominen viikonloppuisin kaveripiirissä. Tilanteiden välttäminen kokonaan ei ole pidemmän päälle toimiva ratkaisu. Vaihtoehtoinen toimintamalli voisi olla esim. kivennäisveden tai sokerittoman limsan juominen illan kuluessa. Näin alkoholiannosten määrä vähenee kuin itsestään.

Jos ongelmana on epäterveellisten herkkujen napostelu telkkarin ääressä, on tärkeää miettiä, mitä voisi tehdä napostelun sijasta. Voisiko epäterveelliset napostelut vaihtaa vihanneksiin? Vai olisiko toimivampi vaihtoehto keksiä muuta tekemistä telkkarin katselun sijaan?

Korvaavan toiminnan tulee olla mieluista

Ongelmana dieetissä voi olla haluttomuus muuttaa omia elämäntapoja - etenkin, jos kyseessä on rentoutumiseen tai sosiaalisiin tilanteisiin liittyvä tapa. Tilalle mietittävien toimintamallien pitää olla mieluisia - muuten paluu vanhoihin tapoihin voi olla liian houkuttelevaa. Esimerkiksi iltanapostelua ei ole järkevää yrittää vaihtaa siivoamiseen, jos siivoamisesta ei satu erityisemmin pitämään.

Laihdutustapa ei ole toimiva, jos omista elämäntavoista ei löydy yhtä tai muutamaa selkeää ongelmakohtaa. Tällöin lihomisen syynä voi olla monien pienien tekijöiden summa.

> takaisin

Lähetä linkki

Esitysaika

Mitä kuuluu Dieetit puntarissa -sarjan kilpailijoille nyt, vuosi dieetin jälkeen? Onko uudesta ruokavaliosta tullut pysyvä elämäntapa? Lihavuustutkija Kirsi Pietiläisellä on kiintoisaa kerrottavaa uusista lihavuustutkimuksista. 

YLE Teema 25.5.2009 klo 20.15, uusinta 31.5.2009 klo 13.15