Skitsofrenian varjossa

Olli-Pekka Laakso, 35, sairastui vuonna 2001 skitsofreniaan, joka vei matkaoppaan vuosikausiksi laitoshoitoon. Kuusi vuotta myöhemmin sairaus on saatu hallintaan, ja Olli-Pekka asuu Lapinlahden sairaalan tukiasumisyksikössä. Vähitellen edessä on siirtyminen pärjäämään omillaan, mutta skitsofrenia varjostaa yhä elämää.

Paluu entiseen elämään on kaikkea muuta kuin helppoa. Toipilaan on opeteltava kaikki alusta asti uudestaan, eivätkä ihmisten pelot ja ennakkoluulot suinkaan helpota haastetta. Katkenneet ihmissuhteet on solmittava uudestaan ja työelämään totuteltava askel kerrallaan. Elämänkumppanin löytäminenkin askarruttaa - koska on oikea hetki kertoa toiselle skitsofreniasta?

Olli-Pekan kanssa keinoja arjessa selviämiseen miettivät pitkän taistelun skitsofrenian kanssa käynyt Kalevi Rinne, mielenterveyshoidon konkari Arja Markkanen, itsekin skitsofrenian selättänyt tutkija Päivi Rissanen ja seksuaaliterapeutti Jukka Virtanen.

Anna neuvo >


Katsojien kommentteja:

"Kiitos hyvästä ohjelmasta, joka käsitteli skitsofreniaa sairastavan Olli-Pekan elämäntilannetta. Työskentelen itse mielenterveystyössä ja oli ilo nähdä, kuinka ennakkoluulottomasti aihetta käsiteltiin. Olli-Pekka on erittäin hyvä esimerkki ihmisestä, joka on toipumassa skitsofreniasta. Kiitos Olli-Pekalle rohkeudesta tulla puhumaan tärkeästä asiasta. Kiitokset myös ohjelman tekijöille ja tomittajalle!"

- Irma Viikinkoski-Virtanen 

"Kiitos tästä ohjelmasta! On ihana nähdä, että maailmassa on muukin tärkeää kuin vain raha. Toivon lisää ihmisläheisiä ohjelmia. Kiitos vielä ja semppiä!"

- Ulla

"Erittäin suuri kiitos läheisteni puolesta skitsofreniaa käsittelevästä jutusta! Ohjelma oli aivan uskomaton! Kerrankin puhuttiin asioista asiallisesti ja tuotiin skitsofreniapotilaat esiin tavallisina ihmisinä. Olette rohkeita ennakkoluulojen murtajia!"

- Skitsofreenikon sisko

Lhet linkki

Esitysaika

Härkää sarvista TV1:ssä maanantaisin noin 22.00

YLE Areena