yle.fi

Luoksetulo

”Koirille huudetaan jatkuvasti mitä ne ei saa tehdä ja harvoin kerrotaan mitä niiden tulisi tehdä”
essi
Luoksetulo ei ole koiralle itsestäänselvyys. Koirankoulutuksessa oletetaan liian usein koirien osaavan automaattisesti tiettyjä asioita. Koiralla ei ole esimerkiksi mitään syytä tulla kutsuttaessa ihmisen luokse, ellei sitä ole sille opetettu.
Puhe ei ole koiralle merkityksellistä. Se kuulee jatkuvasti merkityksetöntä pölinää, sillä ihmiset puhuvat kaiken aikaa, eikä mikään asia tarkoita mitään ennenkuin se koiralle selkeästi opetetaan ja tehdään kannattavaksi. Koiralta ei voi vaatia käytöstä, mitä se ei vielä osaa.

Luoksetulo kuuluu koirankoulutuksen perusasioihin ja sen opettaminen on yksinkertaista kun jakaa harjoittelun neljään vaiheeseen.

1. vaihe: vahvisteen kokeilu
Vahvisteella tarkoitetaan palkkiota, jolla tehdään jokin asia koiralle kannattavaksi. Ilman vahvisteita koiralle on lähes mahdotonta opettaa mitään.
Kouluttajalla on oltava jotain mistä koira on kiinnostuneempi kuin ympäristöstään. Useimpien koirien kohdalla parhaana vahvisteena toimii ruoka.
Ympäristö on täynnä hajuja, ääniä ja kaikkea pentua kiinnostavia asioita mutta jos kouluttajan tarjoama herkku on pennusta kiinnostavampi, vahviste toimii.
Kun koira tavoittelee palkkiota voidaan rakentaa kouluttajaan päin suuntautuvaa toimintaa. Tähän perustuu luoksetulokäytös.

2. vaihe: reaktion vahvistaminen
Joka kerta kun koira kääntää katseensa kouluttajaan, tämä muuttuu aktiiviseksi ja palkitsee koiran siitä, että se juoksee ohjaajan luokse. Sitten koiran annetaan taas kiinnostua ympäristöstään kouluttajan seistessä passiivisesti taustalla. Kun koira ottaa jälleen katsekontaktin, muuttuu kouluttaja aktiiviseksi ja houkuttelee koiran luokseen vahvisteen avulla.

3. vaihe: käskysana
Toimintaan liitetään vihje eli käskysana. Sana voi olla mikä tahansa mutta yksinkertaisinta on käyttää koiran omaa nimeä. Jokakerta kun koira huomioi kouluttajan, tämä houkuttelee koiraa luokseen aktiivisesti ja mainitsee samalla vihjesanan. Vahviste eli palkkio tulee muistaa antaa jokaisesta suorituksesta, jotta koira ehdollistuu tekemiseen. Palkkio tekee luoksetulon koiralle kannattavaksi.

4. vaihe: käskysanan testaus
Viimeisessä vaiheessa testaaan onko vihjesana saanut sisällön. Kun koira on suuntautunut poispäin kouluttajasta, ilmoitetaan vihjesana selkeästi ja katsotaan reagoiko koira. Jos koira tulee kouluttajan luokse, juhlat pystyyn ja jos ei niin palataan kohtaan kolme.

Harjoitukset kannattaa pitää lyhyinä, maksimissaan minuutin mittaisina. Harjoituksia ei tule tehdä koiran ollessa väsynyt tai kylläinen.
Jokaista vaihetta pitää harjoitella niin kauan että siitä saadaan sujuva toiminto, vasta sen jälkeen edetään seuraavaan harjoitukseen. Jokainen luoksetulo on pieni ihme ja palkkion arvoinen.

Muista, että pentukoiralta ei saa vaatia liikoja. 12-viikkoiselta pennulta menee vielä toiset 12 viikkoa, ennenkuin luoksetulo alkaa sujua halutusti. Kouluttajalta vaaditaan ennenkaikkea kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä!

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan