Suomen vaarallisin ammatti

 Juha Norokytö
Rakennusalalla käytetään kemikaaleja holtittomasti ilman suojaimia. Oululainen maalari Timo Pöyskö on joutunut omakohtaisesti kokemaan tämän. Pöyskö on ollut lattiapinnoitustöissä 80-luvun puolivälistä lähtien ja kärsii nyt monenlaisista oireista, joita hän pitää työperäisinä. Hänen eläkeasian on vireillä.

Rakennusliiton mukaan liuotinaineet aiheuttavat vuosittain keskimäärin 10 ammattitaudiksi luokiteltua aivosairautta.

Työntekijöiden opastus lattiapinnoitteiden käyttöön on suoritettava erityisen huolella, mutta siitä huolimatta opastus usein laiminlyödään. Rakennusliiton työehtotoimitsija Markus Ainasoja kertoo, ettei ole kohdannut yhtään oikeaoppista henkilösuojautumista. Usein myös käyttöturvallisuustiedotteet jäävät toimittamatta lattian pinnoittajille.

- Työnantajat vähän välittää: Ei anneta suojaimia. Joskus kyllä suojaimia näkee, mutta työntekijäpuolellakin on asenneongelmia, eikä niitä ei käytetä, Markus Ainasoja toteaa.
Vuosittain lattiapinnoitteiden kanssa työskentelevät saavat keskimäärin 10 ammattitautia pelkästään aivosairauksista, jotka johtuvat liuotteista. Lisäksi noin viisi työntekijää joutuu vuosittain lopettamaan työt allergian takia ja vielä useampi astman tai ihottuman vuoksi.

- Alan työntekijämääriin nähden, lattiapinnoitus on äärimmäisen vaarallista työtä. Varmaan Suomen vaarallisin ammatti, työehtotoimitsija Markus Ainasoja pamauttaa.

Rakennusliitto on aloittanut yhdessä Työsuojelupiirien sekä alan työntekijä-ja työnantajajärjestöjen kanssa valvontakampanjan, jonka tarkoituksena on selvittää alan työsuojelun tilanne. Valvontatarkastuksia tehdään koko maassa kaikkiaan 80 työpaikalle.

> Katso video

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkistoMuualla Yle.fi:ssä