Tuhansien tarinoiden maa

 Juha Norokytö / YLEPirun hyvää vettä! Oulun kaupunki aikoo siirtyä pohjaveden käyttöön, kun Oulujoki koetaan juomavesilähteenä liian riskialttiiksi. Parinkymmenen vuoden etsiskelyn jälkeen sopiva pohjavesialue löytyi Kiiminkijokivarresta Viinivaarasta.
> Lue lisää
> Katso video

 Kari Kosonen / YLETaistelu Ampiaisentiestä. Tauno Ikonen taistelee omasta pihastaan, josta kapungin tielinjaus aikoo lohkaista osan.
> Lue lisää
> Katso juttu


 Esko Puikko.Ambulanssiyrittäjänä terveydenhuoltolain varjossa. Miten käy pienten ambulanssiyrittäjien?
> Lue lisää
> Katso juttu

 

 
 Matti Nissinen / YLEMaahanmuuttajien koulu kuohuttaa. Miten koulun mainetta parannetaan lopettamalla yläluokkalaisten opettaminen?
> Lue lisää
> Katso video

 

 

 Kari KosonenTaistelu paperilääkäreitä vastaan. Petri Salo liukastui työkeikalla 13 vuotta sitten, jalka taittui alle ja hän rojahti täydellä voimalla polvensa päälle. Alkoi vuosia kestänyt taistelu vakuutusyhtiötä vastaan.
> Lue lisää
> Katso video

 

 Eero Poskela / YLEPerintätoimet köyhdyttävät köyhää entisestään. Kansalaisaktiivi Aki Lintunen Järvenpäästä soitti meille kuuman puhelun - hän ihmetteli miksi köyhiä kyykytetään ja heidän laskunsa laitetaan perintään neuvottelematta.
> Lue lisää
> Katso video

 

 Marko VäänänenKauppa lähti, nälkä ei.
> Lue lisää

> Katso video
 

 

 

  Jarkko Vuolle.Onko poliiisi aina oikeassa? Syyttä saadusta sakosta voi aina valittaa tuomioistuimeen, näin teki Heino Saarinen. Vasta oikeudessa paljastui, ettei tavallisen kansalaisen sana paina poliisin sanaa vastaan oikeudessa.
> Lue lisää
> Katso video

 Esko Puikko.Veroa naapurin huvilasta? Entisen kotimaan konstikas verotus yllätti Ruotsissa asuvan kesäasukkaan.
> Lue lisää
> Katso Urpo Salmisen tapaus               

                           

 Taito SiiraSäteilevä Sotkamo. Sotkamon kappalainen Antti Lankinen on huolissaan Talvivaaran kaivoksen suunnitelmista
> Lue lisää
> Katso video

 

 

 Marko Väänänen / YLETörmäys kurssilla. Työkulttuurit kolisivat, kun pitkän uran paperitehtaassa tehneet irtisanotut osallistuivat bussien peruskunnostuskurssille.
> Lue lisää
> Katso video

 

 Janne Langen / YLEVirolaisen vakuutusongelmat. Vakuutusasiat voivat olla ongelmallisia Suomessa.
> Lue lisää.
> Katso video.

 

 

 Matti Nissinen / YLE

Erityislasten opetus. Nokialla ollaan uudelleen järjestelemässä erityislasten opetusta.
> Lue lisää
> Katso video

 

 

 Kimmo Hiltunen / YLEHyvä kuolema. Pitkitetty kuolema vai armollinen loppu? Asiaan voi vaikuttaa laatimalla hoitotahdon.
> Lue lisää
> Katso video

 

 

 

Elimäki kurjistuu. Vuosi sitten kuusi kuntaa Kymenlaaksossa yhdistyi Suur-Kouvolaksi. Elimäkeläiset eivät ole tyytyväisiä kuntaliitoksen myötä tulleisiin muutoksiin; jo alle vuodessa osa peruspalveluista on siirtynyt Kouvolaan. Elimäellä pelätään palvelujen kuihtuvan kokonaan pois.
>Katso video

 

Opettajien lomautukset. Parissakymmenessä kunnassa lapset eivät saa perusopetuslain mukaista opetusta. Useissa kunnissa vanhemmat ovat sitä mieltä, etteivät lapsetkaan tule kouluun, jos eivät opettajatkaan.
>Katso video

 

Nuoret vailla ohjausta. Nuorisotyöttömyys on lisääntynyt rajusti ja työvoimatoimistoissa nuorille tarkoitetut palvelut ovat paikoin ruuhkautuneet pahoin. Anneli Joenhelmi-Keto Pelkosenniemeltä on huolissaan nuorten tilanteesta.
> Lue lisää
> Katso video


 Esko PuikkoRiesana surkeat tietoliikenneyhteydet.
Kolarissa kihisee, kun puhelin ei toimi ja kauppiaankin on rahastettava asiakkaansa kylätiellä.
> Lue lisää

> Katso video

 

 Kari Kosonen / YLEHiihtäjän kapina. Lapsena vammautunut olympiahiihtäjä Veikko Jantunen taistelee liikennenonnettomuuksissa vammautuneiden keskinäisten tasa-arvon puolesta.
> Lue lisää
> Katso video

 

Kun vähemmistö jyrää enemmistön. Kyllä ruotsikielisillä saa Pietarsaaressa olla hyvä koulu, mutta eivätkö sitä ansaitse myös suomenkieliset lukiolaiset?
> Lue lisää

> Katso video

 

 Juha Norokytö / YLEAsbesti tappaa. Lasku takavuosien asbestitöistä lankeaa nyt maksettavaksi. Yksi maksajista on Lauri Saviluoto.
> Lue lisää
> Katso video

 

 

 Kylä puolustaa metsää. Parin sadanasukkaan Jumaliskylä Suomussalmella on rauhallista ja kaunista seutua.
Jumalissärkkien harjujono on luontopolkuineen ollut retkeilijöiden ihastelema reitti, kyläläisten pyhättö ja jumaliskylän koulun monimuotoisten inspiraatioiden lähde. Kyläläiset haluavat sen luonnonsuojelualueeksi ja tarttuivat siis kunta-aloitteen voimaan.
> Lue lisää
> Katso video

 Matti MyllerEpäinhimillinen kotikuntalaki. Juha Vilén vammautui vakavasti kuusi vuotta sitten Padasjoella ja on edelleen tajuttomana kunnan terveyskeskuksessa. Hänen vanhempansa, ystävät ja miltei koko suku asuvat parin tunnin matkan päässä Muuramessa yrittäen saada Juhan lähelleen.
> Lue lisää
> Katso video

Karjankasvattajan umpikuja.
Kun karjatilan kyyttölehmien kuntoa juostaan tarkastamassa, mutta unohdetaan eläinten hoitajien vointi, otti Topi Laitinen yhteyttä Suomi expressin toimitukseen. Koko ikänsä työtä tehdeiden sisarusten hätkähdyttävä tarina panee kysymään, miten voi auttaa ihmistä, joka ei ymmärrä omaa hätäänsä.
> Lue lisää
> Katso video

Koti- vai laitoshoitoa vanhuksille? Vanhusten laitoshoidosta on pidetty porua jo pitkään, mutta avohoito kätkee piileviä ongelmia. Avohoitoa ei kontrolloida ja työtä eivät tee alan ammattilaiset.
> Lue lisää
> Katso video

 

 Dmitri Volgin / YLE

 Elämänkumppanina anoreksia. 30-vuotias Päivi Partanen sairastui anoreksiaan kaksikymppisenä ja on sairastanut nyt yhteensä 10 vuotta. Päivin mielestä hoitopaikkoja sairastuneille on liian vähän ja lisäksi hoidoissa on parannettavaa.
> Lue lisää   
> Katso otteita jutusta

 

  Isto Janhunen / YLESairaanhoitoa lainarahalla. Miksi veronmaksaja joutuu menemään lainarahalla yksityiselle klinikalle saadakseen hoitoa kohtuuajassa?
> Lue lisää
> Katso videoEikö apu menekään perille?
Lähetystyöhön, kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun käytetään joka vuosi satoja miljoonia meidän suomalaisten veroeuroja. Apu ei mene perille, väittää Erkki Pennanen.
> Lue lisää

 

Korvaukset makaavat työttömyyskassassa. Odottavan aika on pitkä, kun lama yllätti kassat ja päivärahahakemusten käsittelyaika on kasvanut kuukausien mittaisiksi.
> Lue lisää
> Katso video


 Juha Norokytö / YLE


Suomen vaarallisin ammatti
. Rakennusalalla käytetään kemikaaleja holtittomasti ilman suojaimia. Oululainen maalari Timo Pöyskö on joutunut omakohtaisesti kokemaan tämän.
> Lue lisää
> Katso video

 Soiden suojelu. Soiden kohtalo huolettaa Kihniössä. Eläintentäyttäjä Ilpo Lahtinen otti yhteyttä toimitukseen ja toivoi juttua asuinympäristönsä tilaneesta.
> Lue lisää
> Katso video

 

 Jarkko VuolleTakaisin kotiin. Paavo Salonen salakuljetti Venäjälle kaapatun poikansa takaisin Suomeen.
> Lue lisää
> Katso video

> Venäjä jätti Suomelle nootin
> Suomi vastasi noottiin

 Isto Janhunen / YLELukittu kunta. Kinnulan kunta on laittanut virastotalonsa ovet lukkoon, mikä hämmästyttää useita kuntalaisia. Meihin on otettu yhteyttä Kinnulasta, jonka lukkokiistaa olemme seuranneet kevään aikana.
> Lue lisää
> Katso video

Riekko - elämän lintu.  Riekkokannat ovat koko Skandinaviassa historiallisen alhaiset eikä kannan romahtamisen syistä ole varmaa tietoa.
> Lue lisää
> Katso video

 

Lomaosake & itku pitkästä ilosta. Iittalalaisen Tauno Vehman poika, Pauli, kirjoitti meille ja tuskaili, ettei hänen isänsä pääse eroon viikko-osakkeistaan.
> Lue lisää.
> Katso video.

 

Porvoosta loppuu suomenkielinen teatteri. Porvoossa on toiminut harrastajavoimin suomenkielinen teatteri 13 vuotta. Nyt kunniakkaalle toiminnalle ollaan laittamassa pistettä.
> Lue lisää
> Katso video

 

Päteekö suullinen sopimus? Onko suullinen sopiminen pitävä ja tarvitseeko lupauksen tai vaikkapa lainan saajan myöntää suullisen sopimisen sisältöä?
> Lue lisää
> Katso video

 

Kuva Matti Myller / YLERakkaudesta työhön. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa lisää työvoimaa ja yksi vastaus siihen ovat yhä vanhemmat työntekijät. Hallituksen ehdotus eläkeiän nostamiseksi nosti melkoisen äläkän Suomessa, mutta yhä on niitä, jotka haluavat jatkaa töissä, vaikka eläkepäivät olisivat jo tarjottimella.
> Lue lisää
> Katso video

Perunateatteria Pellossa. Lapissa Pellonkunnassa on ollut meneillään yli kymmenen vuoden ajan prosessi, jota voidaan kuvata vain yhdellä sanalla: farssi.
> Lue lisää
> Katso video


 YLE / Eetu Vanhatupa, Jaana PolamoVuokralaisen kallis vastuu
Vuokranantaja yllätti Elisabeth Norrbackan nelilapsinen perheen isolla laskulla, kun vuokralaiset olivat vaihtamassa asuntoa.
> Lue lisää
> Katso video

 

Kehitysvammaisen palkka on euro tunnilta. Kajaanissa asuva Kaisa on lievästi kehitysvammainen, 25 vuotias, sosiaaliset taidot omaava, viehättävä nuori nainen. Hänellä on kahteen eri ammattiin perustutkinto, jotka hän on suorittanut mukautetussa ammattikoulussa. Viime syksystä saakka Kaisa on ollut työkokeilussa Kajaanin seurakunnan ylläpitämässä koululaisten iltapäiväkerhossa. Suurtalouskokin pätevyydellä hän hoitaa iltapäiväkerhon keittiöpuolta ja on mukana lasten touhuissa. Työpäivän pituus on keskimäärin neljä tuntia. Taitoa ja osaamista työelämään on niin, että kehuja ja tunnustusta on annettu lehtien palstoillakin.
Varsinaista palkkaa Kaisalle ei makseta, mutta hän saa työstään kehitysvammaisen työosuusrahaa euron tunnilta eli kuukaudessa 68- 80 euroa kuukaudesta riippuen.
> Lue lisää
> Katso video


Kuinka suojaton yksilö onkaan vakuutusyhtiöiden kynsissä
On 22.12.2004, kun Pohjolan Liikenteen Express-bussi joutuu jokeen Halikossa kovassa myrskyssä ja lumisateessa. Edessäoleva mieshenkilö kuolee ja minä käyn jo Tuonelan porteilla, mutta ei vielä päästetä ihan perälle asti!
> Lue lisää
> Katso videoLasten joulu
.
Joulupukki on kaveri, joka on kaikkien kaveri. Varsin hyvin pukin tuntee Rovaniemen toimittajamme Vesa Vaarama. Hän kävi tapaamassa Oikarisen koulun ykkös-kakkosluokkalaisia ja toimitti lasten piirrokset sekä kysymykset suoraan Joulupukille. 
> Katso video

Rosvousta roskilla!
Mökkikunnan jätelasku on Hannes Heikkilän mielestä roskapostia.
> Lue lisää
> Katso video

 


Isän ikävä
Jyri Hatakka on yksi lapsensa tapaamisoikeudesta taisteleva isä. Kolmen vuoden yhteiselon jälkeen Jyri erosi kumppanistaan ja vuoden ikäisen tyttären yhteishuoltoa vaatinut isä hävisikin käräjäoikeuden päätöksellä pitkässä ja vaikeassa huoltajuuskiistassa. Äiti sai yksinhuoltajuuden ja Jyri oikeuden tavata tyttöään joka toinen viikonloppu sekä yksittäisinä arkipäivinä ja lomina. Jyrin tapauksessa sosiaalitoimi oli puoltanut yhteishuoltajuutta ja lapsen asumista vuoroviikottain isän ja äidin luona.
>Katso video

Kuka ottaa vastuun homesairaudesta?
Tutkija Irma Hirsjärvi sairastui työpaikallaan Jyväskylän yliopistossa. Ilmeisesti vanhan talon alapohjassa piilevä home aiheutti hänelle keuhkosairauden. Jokainen aamu alkaa tuhdilla lääkeannoksella, mutta Irma ei aio luovuttaa. Hän hakee oikeutta itselleen - ja muille. Erityisen huolissaan hän on päiväkotilapsista ja koulunuorista, jotka kärsivät huonosta sisäilmasta. Lapsille syötetään allergialääkkeitä, mutta sairastelun syihin ei oikeasti haluta tai osata puuttua. Sairaus nähdään yksittäisen ihmisen tuntemuksena tai satunnaisena oireiluna, joka on riippuvainen vuodenajasta. Irma peräänkuuluttaa nyt vanhempien ja muiden aikuisten vastuuta. Tästä asiasta kuulemme vielä!
> Katso video

 
Vain pakkanen auttaa Nellmin tien käyttäjiä.
Nellimin kylä on erämaan keskellä likellä Venäjän rajaa. Ivaloon on matkaa neljäkymmentä kilometriä
Asukkaita Nellimissä on 180, ja kylästä löytyy muun muassa kauppa, kahvila, postipalveluja ja erämaahotelli. Sekä tietenkin venesataman, Inarijärven rannalla kun ollaan. Asukkaiden harmin aihe on Ivaloon johtava tie, ainoa henkireikä suureen maailmaan. Tie on mutkainen ja kapea. Pienelläkin sateella se muuttuu savivelliksi, kertoo kyläaktiivi ja kolttaneuvoston jäsen Tauno Haltta.
-siinä on pahimmillaan semmoinen viidestä kymmeneen senttiä kerros savivelliä, ja siinä on paha ajella.
> Lue teksti
> Katso video

Moottorirata on kuumaa ja kuuluvaa
Hämeenlinnnassa sijaitseva Ahveniston moottorirata jakaa hämeenlinnalaisten mielipiteitä. Osa kaupunkilaisista pitää vuonna 1967 rakennettua Pohjoismaiden vanhinta moottorirataa tärkeänä osana Hämeenlinnan kaupunkikuvaa. Sen sijaan radan vastustajien mielestä mooottoriradalta lähes päivittäin kuuluva meteli haittaa asumisviihtyvyttä.
> Lue lisää
> Katso video

Vaalit menivät mutta vaalitaistelu jatkuu Oulussa
Oulussa kaksi keskeistä suurta rakennushanketta, kallioparkki ja Kastellin suurkoulu herättävät näin kunnallisvaalien jälkeenkin suuria intohimoja.
Kastelliin suunniteltu mammuttikoulu olisi noin 1500 oppilaan opinahjo ja se sisältäisi mm. päiväkodin, ala- ja yläasteen, lukion, sairaalakoulun, nuorisotiloja ym.
> Lue lisää
> Katso video

Suomessa nuoret uppoavat yhä enemmän nettiin
Nettiriippuvuudesta on tullut iso asia, joka on varsinkin nuorten miesten ongelma.
Seinäjokelainen "Pekka" on viettänyt aikaa tietokoneella 14-vuotiaasta. Hän on kokenut koulukiusaamista, minkä seurauksena sosiaalinen elämä on kutistunut koneen varaan. "Pekka" ei kohtalotoveriansa tavoin kykene hoitamaan päivittäisiä askareita, oli kyseessä kaupassa tai vaikka lääkärissä käynti.
> Lue lisää
> Katso video

Työttömien puolesta
Olen pitkäaikaistyötön ja kyllästynyt siihen kun ihmiset arvostelevat työtöntä. Yleistävät, että kaikki ovat työtä vieroksuvia luusereita.
Olen lapsesta asti tehnyt töitä ja kun olen ollut työttömänä, olen ollut vapaaehtoistyössä mukana. Olen kokenut lapsena köyhyyden, oli aika jolloin kaikki tarvittava haettiin kaatopaikkalta. Ei ole ollut varaa opiskella. Nyt vanhempana olen opiskellut ammatin, mutta kun ei ole työkokemusta, et saa töitä.
> Lue lisää

Paperimiehen piina jatkuu
Petri Somppi aloitti uransa suomalaisen yhteiskunnan tukijalan, paperiteollisuuden palveluksessa kahdeksankymmentäluvun lopussa. Kesätyöpaikka Kemijärven tehtaalla oli mahtava homma 18-vuotiaalle pojalle, niin kuin monelle muullekin paikkakunnan sällille. Tehtaassa oli keitelty Itä-Lapin puita selluksi tuolloin reilut kaksikymmentä vuotta. Ei siis kovin pitkä aika sellutehtaalle, mutta perinteitä alkoi silti jo olla. Tämän vuoden huhtikuussa Kemijärven tehtaan parisataa työntekijää sai haikeana katsella kuinka sellun kulku linjalla päättyi, lopullisesti.
> Lue lisää
> Katso video

Miksi perilliset niin usein riitauttavat isiensä tekemät asiat?
Meitä on joukko vanhoja NMKY:n partiopoikia Helsingin Sörnäisitä. Keräämme varoja leirialueen ja kämppien ylläpitoon tämän päivän partiolaisten käyttöön. Meillä on vajaa 4 ha metsää ja kolme rakennusta Mäntsälän peräkorvessa. Ostimme tilan 1975 ja rakensimme sinne tien naapurin tilan läpi hyvässä yhteisymmärryksessä tilan omistajan kanssa.
> Lue lisää

Vetoomus vanhemmille
Vetoan lasten ja nuorten vanhempiin, jotta eivät kulkisi niinsanotusti laput silmillä jälkipolviensa tieto/pelikoneiden/netin käytön suhteen. Kolmilapsisen perheen äitinä (nuorin 2 v, vanhin 16 v) olen nähnyt monia asioita, joihin vanhempien tulisi kiinnittää enemmän huomiota.
> Lue lisää

"Autokorjaaja"
Olen sen verran pienituloinen, että en pysty ostamaan kallista autoa. Vanha autoni toimii kiitettävän hyvin ja silloinkin kun se ei toimi, pystyn itse korjaamaan aika monia vikoja. Kaikkea en kuitenkaan pysty enkä osaa tehdä. Kaiken huipuksi joka paikasta ovat kadonneet tee-se-itse –nosturit. Pelkkä pakoputken vaihto on hankalaa kun autoa ei saa nostettua ylös. Myöskään vanhoja kunnon monttuja ei enää löydy. Mihin ja miksi ne ovat kadonneet?
> Lue lisää

"Väsynyt äiti"
En voi kertoa omaa tarinaani omalla nimelläni, mutta haluaisin kuitenkin asialleni julkisuutta, koska tiedän tämän koskettavan muitakin. Olen joutunut työkavereitteni syrjimäksi, koska olen joutunut viimeisen vuoden aikana olemaan paljon töistä poissa lasteni sairastelun takia.
> Lue lisää

 

> Kerro oma tarinasi

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkistoMuualla Yle.fi:ssä