Miten estät tulipaloja?

 Seppo Nykänen
Tulipaloissa kuoli viime vuonna 104 ihmistä Suomessa. Tulipaloja syttyy tupakasta, tulisijojen kipinöistä tai viallisista sähkölaitteista. Osallistu Pulma TeeVeen palontorjuntatalkoisiin ja kerro miten tulipaloja voisi estää?

> Katso video

Ilmari Airaksinen (ei varmistettu) 10.5.2010 11:00

Palokuntalaisille tulisi antaa opetusta eläintenkäsittelyä varten. Navetat suurenevat ja eläinten hyvinvoinnista puhutaan julkisuudessa. Myös tulipaloissa ja muissa hätätapauksissa auttajien pitäisi tietää miten vauhkoontuneita nautaeläimiä käsitellään.

pauli laaja (ei varmistettu) 7.4.2010 17:56

Nehän on pakollisia,omakotitaloissa nuohooja, joissa on tulisija voisi testata
varoittimen kunnon, kerros taloissa huolto mies testaisi kerranvuodessa
varoittmen kunnon, pientäkorvausta vastaan joka maksetaan
yhtiövastikkeessa.

Marko (ei varmistettu) 26.3.2010 21:05

Sähkölaitteiden puhtaana pito on yksi tärkeimmistä keinoista jos halutaan välttää niistä johtuvat tulipalot. Esimerkiksi tietokoneisiin kertyy pölyä ja ne pitäisikin aika ajoin puhdistaa. Myös televisiot, vahvistimet ja muut sähkölaitteet tulisi pitää puhtaana niin ettei niihin pääse kertymään palovaaraa aiheuttavaa pölyä. Toki palo voi alkaa jos sähkölaite hajoaa jotenkin muuten.

Palovaroittimet täytyy toki pitää kunnossa, mutta jos on jo alkanut tulipalo on jokin asia mennyt pieleen koska ennaltaehkäisy on kaikkein tärkeintä. Jos palovaroittimesta on patteri loppumassa, alkaa hälytin yleensä piippaamaan noin minuutin välein. Verkkovirralla toimivat palovaroittimet epäilyttävät itseäni koska pidän 230 voltin jännitteellä toimivia laitteita palovaarallisempina kuin tavallisia 9 voltin patterilla toimivia laitteita, joten toivottavasti tämä asia on otettu huomioon niitä suunniteltaessa.

Sähkölaitteiden jäähdytysaukkoja ja sähköllä toimivia lämmityspattereita ei myöskään saa peittää koska se aiheuttaa palovaaran. Pitkään käyttämättömiä laitteita ei kannata jättää kiinni pistorasiaan, vaan ne kannattaa irrottaa jos niitä ei aio käyttää vähään aikaan.

Keittiössä kannattaa tarkistaa ettei jääkaapin taakse ole kertynyt liikaa pölyä sopivin väliajoin ja lieden lähettyvillä ei kannata säilyttää palavia tavaroita eikä varsinkaan laittaa kylmän lieden päälle mitään palavia tavaroita edes tilapäisesti jos vahingossa laittaa sen päälle. Liesituulettimen suodatin kannattaa myös aika ajoin pestä.

Taloissa joissa on käytössä tulisija kannattaa pitää piiput kunnossa ja tulisijan ympärillä olevan lattian pitäisi myös olla palamatonta materiaalia jos sieltä sattuisi lentämään kipinöitä.

Oskari Kajaanista (ei varmistettu) 12.2.2010 00:47

Täällä haja-asutusalueella, jossa on puulla lämmitettäviä tulisijoja, nuohooja käy joka vuosi nuohoamassa hormit. Voitaisiinko heidät velvoittaa testaamaan palovaroittimet samalla kertaa,jos meinaan sattuu asukkaalla unohtumaan.

Jarkki (ei varmistettu) 11.2.2010 12:28

Yleisimpiä palon aiheuttajia on keittiön levylle unohtuneet sapuskat eikö?
Miksihän vakuutus yhtiöt ei vaadi että käytettäisiin ajastinta/lämpöa/liekki tunnistinta lieden yhteydessä. Tällä voitaisiin estää monia vahinkoja kun lieden virta katkeaisi määräajan tai liian kuumuuden /liekin jälkeen. Samantapaisella ratkaisulla voitaisiin myöskin pienetää huomattavasti kotien vesivahinkoja kun ajastimeen liitettäisiin mangnettiventtiili jolla voitaisiin automaattisesti katkaista pesukoneen/astianpesukoneen vedensyöttö määräajan tai ohjelman loputtua. Moinen tekniikka ei nykyään ole edes hirveän kallista ja se on helpohkoa asentaa.
Ainakin omaan talooni rakentaisin em. järjestelmät.

Huolto ilmiseksi (ei varmistettu) 11.2.2010 09:29

Mielestäni kaikki kunnat voisi kouluttaa muutaman palomiehen sammuttimien huoltotehtäviin, ja laittaa asianmukaiset tilat paloaseman yhteyteen, kuntalaiset voisi tarkastuttaa sammuttimet veloituksetta, tarkistukset tehtäis silloin kun palomiehet ovat muutenkin hälytysvalmiudessa palkan edestä eikä ole hälytystehtäviä. Monen sammuttimen hankinta tökkää siihen että huolto ja tarkistus ovat kalliita ja hankalia järjestää.

Leo Uhtio/Sinuhe (ei varmistettu) 10.2.2010 20:44

Palovaroittimessa oleva testinappi voisi olla pidempi, jottta se tulisi ulos kuorestaan, näin sitä voisi kokeilla vaikkapa kävelykepillä tai sateenvarjolla.
Nuorellakin on hankalaa hakea aina portaat kun haluaa kokeilla onko varoitin toimintakunnossa.

Sammutuspeite voisi olla sisustukseen sopiva ja aina esillä, esim tuolin päällä ja näin ollen sillä olisi muutakin käyttöä. Myös tavallinen sammutuspeite olisi hyvä olla koska siinä nimenomaan lukee mihin tarkoitukseen se on.

Perttu (ei varmistettu) 10.2.2010 08:23

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen mukaan Helsingissä puolet tulipaloista on ihmisen tahallaan tai vahingossa sytyttämiä. Sytyttäjien joukko on monenkirjava ulottuen tulitikuilla leikkivistä lapsista huolimattomasti tupakoivien kautta aina pyromaaneihin asti. Mikään yksittäinen kikka tuskin tehoaa näihin kaikkiin, ja jos tunnistaa itsensä edellisestä listasta, varmaan tietääkin, kuinka toimintaansa voisi muuttaa turvallisemmaksi, jos vain viitsii.
Sen sijaan sytyttelyn seurauksiin voi jokainen vaikuttaa helposti vähentämällä palokuormaa paikoista, joissa palo voi uhata ihmisiä, eläimiä tai merkittävää omaisuutta. Varastot ja muut syttyvää materiaalia sisältävät paikat paikat, joita ei jatkuvasti valvota, tulee pitää lukittuina.

Kyytipoika (ei varmistettu) 8.2.2010 11:15

Suomessahan kaikki ongelmat tuntuvat ratkeavan verottamisella, siispä ehdotankin että suomeen asetettaisiin erityinen tulipalovero.

No ehkä hyödyllisempää olisi aktiivinen valistaminen.

Jamo (ei varmistettu) 5.2.2010 17:50

Valistusta lisää, ala-asteella pakolliseksi koulu aineeksi turvallisuus yms. asiat. Ylä-asteella voidaankin jo syventyä pakollisiin ensiapu / alkusammutus taitoihin jne. televisioon prime time aikaan näytetään valistusvideo jossa kynttilä kaatuu sohvalle ja näkee kuinka nopeasti tulipalo todellisuudessa leviää.

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä