Miten korkki kiinni?

 Pekka Sipilä
Runsaasti alkoholia käyttävillä on sairaspäivien määrä noin kaksin- tai kolminkertainen verrattuna raittiisiin ja järkevästi alkoholia käyttäviin henkilöihin. Viinaan juonnin suoranaisiin seurauksiin kuolee vuodessa n. 2000 ihmistä. Kari Karppinenkin tietää nämä tosiasiat, mutta ei pysty lopettamaan viinakierrettään. Hän kysyikin Suomi expressin Pulma-tv:ssä kuinka päästä viinasta eroon.

Kun viinan juonnista tulee riippuvuus, eivät omat voimat riitä korkin pitämiseen kiinni. Tätä sanotaan alkoholismiksi ja se on sairaus. Kun ryyppyputki on jatkunut pitkään, on ensimmäinen askel katkaista ryyppyputki. Hyvin usein se tehdään A-klinikalla, mutta se voi lähteä käyntiin myös terveyskeskuksessa. A-klinikkasäätiö ylläpitää A-klinikoita, nuorisoasemia, katkaisuhoitoasemia, kuntoutumisyksikköjä, terveysneuvontapisteitä, päivätoimintakeskuksia sekä Järvenpään sosiaalisairaalaa. Osastonlääkäri Reijo Kulmala Tampereen A-klinikalta kertoo, että ryyppyputki pystytään katkaisemaan lääkehoidolla. Jopa yli 90 prosenttia saa tällä tavalla avun ja pystyy siten jatkamaan kuntoutusta selvinpäin.

A-klinikka tarjoaa terapiapalveluja, mutta myös ohjaa muualle, mm. A-kiltaan ja AA-kerhoihin. Valitettavan moni kuitenkin ratkeaa juomaan saatuaan putken ensin poikki ja kuntouduttuaan hieman. Pulma-tv:hen tulleissa ratkaisuista viinasta eroon pääsemiseksi on tarjottu mm. Lapualla annettavaa Minnesota-hoitoa. Useissa ratkaisuehdotuksissa korostetaan sitä, että on yritettävä mennä päivä kerrallaan. Tätä periaatetta painotetaan myös AA-kerhoissa, joiden tapaamisissa esiinnytään vain etunimellä. Suomen AA:lla on viikottain yli 1200 suomenkielistä AA-kokousta eli palaveria noin 700 eri AA-ryhmässä. Haastateltavammekin halusi säilyä AA-kerhon periaatteiden mukaan tuntemattomana. Nyt vuoden ilman viinaa olleen "Pentin" mielestä kaiken pohjalla on oma halu päästä viinasta eroon.

AA-kerhossa saman kokeneet alkoholistit kertovat oman tarinansa, mutta niitä ei kommentoida. Tällainen vertaistuki auttaa usein pysymään erossa viinasta Kun alkoholisti on selvinnyt ryyppyputkestaan jaloilleen, alkaa kuntoutus. Niin AA-liikkeellä kuin esimerkiksi A-killalla on tärkeää vertaistuki. Juoppo tukee juoppoa. Parhaiten tuki onnistuu, kun on muuta ajateltavaa kuin juominen. Ympäri Suomea sijaitsevat A-killat tarjoavat tuen lisäksi toimintaa. Toiminnanjohtaja Vesa Vaittinen Tampereen A-killasta kertoo, että heillä on tarjolla mm. lentopalloilua, erilaisia retkiä ja mm. pitkään toiminut digivalokuvauskerho. Tärkeintä on kuitenkin tieto sitä, että voi aina saada apua toiselta alkoholistilta.

Toisille ovat AA-kerhojen 12 askeleen järjestelmä ja sen kokoukset ainoa oikea tapa säilyä selvänä, jotkut taas liputtavat A-killan nimiin, toiset voivat saada tuen lähiomaisiltaan tai vaikkapa uskosta. Entinen juoppo, Heikki Kuusisto, on aktiivi A-kiltalainen. Hän kertoo luisuneensa ylenmääräiseen juomiseen aivan huomaamattaan. Muutamat päivittäiset oluet kasvoivat pikku hiljaa viinapulloksi päivässä ja viimeiset pari kuukautta mies kulki ojan pohjia pitkin. - Esimerkiksi luulin olevani töissä, vaikka vaan join, muistelee Heikki usvaista aikaa. Lopuksi Heikki päätyi omaisten ja työkavereiden painostuksesta katkolle, Tampereen A-klinikan katkaisuhoito- ja kuntoutusosastolle Vipuseen. Viina jäi eikä sitä ole kuulemma edes enää tehnyt mieli. Nyt Heikki on takaisin työelämässä ja pyörittää hyvin firmaansa.

Mutta vaikka ei olisi viinasta riippuvainen, voi sen juomisesta huolestua. Siksi moni kokeilee rajojaan esimerkiksi tipattomalla tammikuulla. Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Minna Hokkanen tottui siihen, että raskaan näytöksen jälkeen oli mukava laukaista hermoja muutamalla lasillisella viiniä. Mutta kun se alkoi tulla tavaksi, päätti hän kokeilla tipatonta vuotta. Vuosi on takana ja kokemukset olivat pelkästään myönteisiä. - Teatterimaailmassa on paljon kaikkia tilaisuuksia, ensi-iltoja ja muita, jossa aina tarjotaan alkoholia. Myös ystäväpiirin tilaisuuksiin kuuluu usein punaviini. Mutta kun olin päättänyt jättää tissuttelun vuodeksi, sujui se aika helposti. Aluksi nuuhkin muiden viinilaseja, mutta pian pääsin siitäkin eroon. Kun alkoholistiperheissä usein puolisokin luiskahtaa viinaan, kävi meillä niin, että kun lopetin alkoholin nauttimisen, päätti miehenikin lopettaa. Nyt kun vuoden tipaton kauteni loppui uutena vuonna, olen ottanut tammikuun loppuun mennessä neljä lasia viiniä.

Runsaasti alkoholia käyttävillä on sairaspäivien määrä noin kaksin- tai kolminkertainen verrattuna raittiisiin ja järkevästi alkoholia käyttäviin henkilöihin. Kuoleman vaara on samoin noin kaksin- tai kolminkertainen. Alkoholistien elinikä on 6-18 vuotta keskimääräistä lyhyempi. Suomessa esiintyy Euroopan maista eniten maksakirroosia. Korkki kannattaa pitää kiinni oman hengen vuoksi. Heikki Kuusisto kiteyttää alkoholisin ongelman: - Juoposta ei voi tulla kohtuukäyttäjää, se on joko tai. Heikki on ollut nyt juomatta viisi vuotta.

> Katso video

 

entinen naapuri (ei varmistettu) 9.2.2010 15:46

Alkoholistille se lie aika vaikeaa. Minulla oli yksi naapuri joka oli aikoinaan poimittu radan varresta pari kertaa kuolleena, vaan eipä ollut kuollutkaan. Hän selvisi AA-kerhon avulla. Siellä hän tapasi naisen, jonka kanssa hän meni sitten naimisiin, tuli uskooon,sai pari tyttöä, eikä koskenut minkäänlaiseen alkoholiin sen jälkeen. Uskon, että vain aito uskoon tulo todella auttaa ja vahva elämänhalu ja oikeat ihmiset ympärillä voivat auttaa myös pysymään erossa viinasta.
Toinen vaihtoehto on, että ei mene viinakauppaan ollenkaan, ei tarvitse sitä korkkia edes katsoa.

66v (ei varmistettu) 9.2.2010 15:44

Valtion budjettia on vuosikymmenien ajan tasapainotettu viina- ja tupakkaveroa nostamalla. Mitä vaikutti se, kun viinaveroa laskettiin? Kuinka monta potilasta on tullut lisää sairaaloihin hoidettavaksi?
Valtio on toki kerännyt verot, mutta sairauskoulut ovat jääneet kuntien maksettavaksi. Onkohan tämä oikein ja tarkoituksenmukaista.
Toki korkeat valtion virkamiehet saavat palkkansa ja obtionsa keräämillään veroilla. Köyhä kansa maksaa esim. sairastamisesta johtuvat kustannukset.
Liekö pääministeri aavistellut jotain, kun on herättänyt keskustelua yhteisestä kassasta, missä olisivat valtio, Kela ja kunnat sairauskoulujen maksajina.
Tuossa on oikeudenmukaisuutta.
Viina- ja tupakkavero riittävän korkealle, niin kansa alkaa tervehtyä.
Tärkein osa olisi saada lapset alle 20-vuotiaat irti viinasta ja tupakasta. Heissä on tulevaisuus, tulevaisuuden veronmaksajat ja eikä jo alle 20-vuotiaana terveyspalvelujen suurkuluttajia.

MIKSU (ei varmistettu) 1.2.2010 14:04

suomalaisten alkoholi ongelmia pitäisi lähteä tarkastelemaan jo nuoruus vuosista lähtien.
nykyään kun ravintolat tarjoavat alkoholia tosi halvalla jopa ilmaiseksi!
varsinkin nuoriso ravintolat harrastavat tätä politiikkaa,olutta tarjoillaan 1 euron hintaan ja jopa drinkkejä samaan hintaan,on paikkoja jossa olutta on ollut myynnissä 0,10c hintaan! mihinköhän sitten nuoret ja opiskelijat suuntaavat illan viettoon?arvata saattaa! ja kun nämä nuoret sitten kasvavat aikuisiksi niin siinä on jo olemassa alkoholiongelma.
Ravintoloilla on nykyään kauhea kilpailu asiakkaista ja halutaan asiakkaita myymällä lähes polkuhintaan alkoholia!
Niinpä ehdottasin: Ravintolat kiinni viim.02.00 ja määrättäis alkoholi juomille minimi hinta, minkä alle ei alkoholia sais myydä ravintoloissa,.silloin kaikki ravintoloitsijat olisivat samalla viivalla ja se ylenmä'äräinen juopottelu jäis pois kun se ei olis niin halpaa.
Itse olen ollut ravintola-alalla 30v. ja näen mihin suuntaan ravintolassa juominen on muuttunut vuosien aikana.
Eli jos juotamme meidän nuorisoa jo heti kun pääsevät ravintolaan niin se näkyy
sitten kun nämä kasvavat aikuiseksi,ja se vastakin maksaa yhteiskunnalle!

äiti (ei varmistettu) 28.1.2010 14:48

Ennalta ehkäisevää työtä tehdään paljon,mutta kauppojen tuotesijoitteluun ei tässä olla kiinnitetty huomiota.
Lapsien silmistä on karkit siirretty pois kassa jonon läheisyydestä,tupakat on tarkoitus laittaa esim .kassan alle,mutta entäs alkoholi?
koska kaikkien tiedossa on kuinka suuri tämä ongelma on,pitäisi alkoholi juomat siirtää esim. erilliseen huoneeseen kaupassa.
Jos jokin tuote on ovien takana sinne ei silmä näe ja houkutus mennä sinne on helpompi voittaa.
Monessa kaupassa alkoli juomat on sijoiteltu lasten limu ja sipsi hyllyjen viereen.on pakko kävellä niitten ohi sekä pienimmissä alle 400 neliönmetrin kaupoissa joudut kassa jonossa seisomaan kalja ja siideri kasojen vieressä.
Äkkiä tulee mieleen että otampa tuosta yhden.
Laitetaan vaan laki jossa määrätään kaupat rakentamaan huone alkoholi tuotteille,niin että se on siellä perä nurkilla,sekä sisään heitto tarjoukset kieltoon.
Jos ei pysty täyttämään lakia niin ko.kauppa ei sitten saa myydä ks.tuotteita.
niin se on monen muunkin asian kohdalla.
Näin pystytään tukemaan ihmisiä,ennalta ehkäisevästi.
kaupoillakin on vastuu tässä asiassa.

Timo (ei varmistettu) 27.1.2010 22:50

Helppo neuvoa, että lopeta juominen! Alkoholismi on vakava sairaus ja riippuvuus josta ei vapaudu käden käänteessä. Hyvän kuuntelevan ystävän tuki on tärkeä ja oma tahto. Vaikeus saattaa vaan olla siinä, että hyvää raitista ystävää ei ole.Sitten kun on voimia, niin yrittää aloittaa päivittäisen liikunnan. Kilometri tai kaksi reipasta kävelyä päivässä on hyvä aloitus.

peppeli 60 (ei varmistettu) 27.1.2010 20:55

Alkohoolista pääsee pois lopettamalla juomisen ja raitustuu hyvin yksinkertaista matematiikkaa ei tarvita boppakonsteja korkki kiinni ja terveet elämäntavat.
Pidättäytyy alkohoolista,syö terveellisesti ja säänöllinen liikunta hoitaa terveyttään.

oretna (ei varmistettu) 27.1.2010 20:03

alko ratkaisee ;
koska korkissa lukee ALKO,
niin tyhjässä päässä tulee lukea LOPPU.

Jaako P. (ei varmistettu) 22.1.2010 22:45
ipu (ei varmistettu) 21.1.2010 15:11

samavaiva oli kun karillakin mietin samaa millä korkki kiinni,
ei onnistunut yksin, Vuonna 2001 pääsin lapualle minnesota-hoitoon
sinne jäi viinan tarve.

Vaikeuksien kautta voittoon! (ei varmistettu) 21.1.2010 10:41

Vaihtoehtoja on monia. Kuitenkin on vai yksi varma keino millä voi yrittää eteenpäin. Se olet sinä itse. kukaan muu ei voi lopettamispäätöstä puolestasi tehdä. Mene päivä kerrallaan, vaikka kuinka iltasella tai vaikka pitkin päivää pipoa kiristäisi ja yöllä valvottaisi niin aamu palkitsee. Kahdesta neljään viikkoon on aika hankalaa mutta kyllä se viimein alkaa helpottaa kun samalla huomaat oman psyykkeesi parantuneen! Voimia, ei se helppoa ole mutta palkinto on hieno, hyvä olo ja eurojakin jää muuhun käyttöön. Taistele ja anna mieliteon viinan suhteen olla! selviät voittajana, tsemppiä!

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä