Miten kotiruoka kunniaan?

 YLE
Ruoan laitto on monille perheille ikuinen murheen kryyni. Töiden jälkeen pitää miettiä, mitä ruokaa nyt laittaisi. Monet ovat valinneet kaupan valmisruoat. Pulma TeeVee etsii ratkaisua miten kodeissa innostuttaisiin valmistamaan ruokaa?

nainen,äiti,mummi (ei varmistettu) 19.5.2010 20:43

niipä niin,aloitetaanpa aamusta.Met aikuisetkaan kaikki ei haluta syödä kaurapuuroa ym.aamiaiseksi.Tiedämme kuinka terveellistä se olisi,mutta?Eli te keillä on niittä pikkuisia toinen syö puurot toinen ei,me olemme yksilöitö.Mutta siihen asiaan mitä me haluamme aamulla,päivällä,illalla,met vanhemmat voimme vaikuttaa.Jos sinä haluat pippuripihvin menet lähi tai kaukoravintolaan syömään sen ja otat lapselles raskanperunat.MItä opetat?Älä syötä ranskiksia lapselles,kyl se oppii ne aikanaan.Meil on hyvät jauhopussit mis kerrotaan miten tehdään aamiaissämpylät,voi ottaa pikkukaverin mukaan ja toisenkin.On muuten lapsille rauhoittavaa tekemistä.Ei juostu pihalla ja tilanne rauhoittuu.Sit voi jo aamulla valmistella iltaruokaa,lapsethan syö "tarhassa"lounaan,he tietävät mitä sapuskaa on ja vielä parasta MÄ ITE OON JO MELKEI SEN TEHNY.Se on kuiten parasta et se on tehty yhdessä,voin viel sanoa et näin olen yh.äitinä tehnyt.Joten leipokaa,käykää nettisivuilla,kysykää kummilta,kaimalta,ym..ruokaohjeita on mailma täys.

pekka kokki (ei varmistettu) 19.5.2010 19:51

olen 12v. sitten jo pitänyt kansalaisopistossa ruuan laitto kursseja uusavuttomille ,( tee vedenkin keittivät pohjaan jos kattilassa sen keittivät) hämmästyin jo siloin kuinka todella avuttomia ihmiset voivat olla kuinka tyhmiä että haaskaavat rahansa valmis tuotteisiin... mietipäs paljon kilo hinta on esim:sillä nesteellä mikä kelluu ns.liha pakkauksen imutyynyynyssä,tai paljonko kilohinta on suolassa kun ostat valmiin grillimauste purkin(suolan osuus 60-80%)....

laiskojahan me olemme ,muka kiire..p-marjat sanon minä..peruna/riisi/(pasta 8min)(kus kus 3min)/ valmistuu kypsäksi 20min.siinä ajassa teet vaikka minkälaisen kastikkeen ja salaatin,leikkaat leivän katat pöydän...

missä mättää joo..emmä osaa...menkää pirulauta nettiin ja opetelkaa se on kyllä kanavä missä oppii ruan laiton jos vai haluaa eli aivan pelkästään tämä ongelma on laiskuuden luopumisesta kiinni..nyt joku miettii en minä ole ole laiska ,käyn lenkillä joka toinen ilta harrastan keilailua ,sulkapalloa hoidan 3 lastani siivoan...j.n.e. mieti käytä se energia harrastuksistasi ruuan laittoon perheellesi niin ei tarvii niitä valmis ruuan kaloreita käydä poistamassa. ja mikä parasta perheesi on onnellinen eikä tule allergiseksi niistä kauheasta määrästä lisäaineita joita valmis ruuat sisältää...

Mataleena (ei varmistettu) 10.3.2010 16:14

Tehdään ruoanlaitosta yhteinen harrastus. Yhdessä tekeminen on mukavaa. Kun ottaa lapset mukaan, he oppivat samalla perusasiat. Annetaan lasten myös tehdä omatoimisesti, vaikka itse tekisitkin nopeammin ja paremmin. Kokeillenkin oppii.
Myös pieni porukka voi tehdä ja tarjoilla vuorotellen ruokaa toislleen.

Reiska vain (ei varmistettu) 13.2.2010 12:52

Nykyiset neuvonta "kerhot" jotka paasaavat suu vaahdossa jostain säästämisestä ajattelevat hyvin yksiaivoisesti.
Esim tuo ENERGIALAMPPU huuhaa.
He ajattelevat vain tuota lamppua ja sen kulutusta. Eivät osaa tai halua nähdä koko konaisuutta energian kulutukselle.
Suomessa on OK-taloista yli 50% sähkölämmitteisiä.
On yksi hailee tuleeko talon tarvitsemasta lämmöstä lämmityspattereista , kodinkoneista, laitteista vai hehkulampuista.
Lopputulos on sama sähkömittari pyörii yhtä paljon.
Paitsi energialampun(t) ostanut maksaa moninkertaisesti enemmän koko kulutuksestaan.

NO siihen Kotiruokaan
Sama asia kotiruuassakin on .
Valmista kotona, niin valmistukseen mennyt energia jää kotiisi ja näinollen sinun ei tarvi maksaa kahteen tai kolmeen kertaa sähköstä ja lisäksi valmistukseen menevä energia jää kotiisi lämmöksi.
esim;
Ostat valmista ruokaa, jota tarvii vain pukata uuniin tai mikroon, niin siihen ja sen hintaan on sitoutunut valmistusenergiaa kuljetusenergiaa säilytysenergiaa ja kaikki nämä enerrgia menot on tässä tuotteen hinnassa.

Toivottavasti toimitus ottaa asian nuilla eväillä isolle läppitaululle koko kansan nähtäväksi ja tallentaa myös vissit laskelmat nettiin jälkikäyttöön.
Käyttäkää moniaivoista asiantuntijaa jolla on kokonaiskuva energian häviämättömyydestä.

Toinen suuri pointti kotiruuassa on niissä käytetyt lisäaineet.
Käsitääksen vasta viimevuosina on alettu tutkimaan eri ruokaaineiden ja niissä olevien lisä ja torjuntaaineiden yhteisvaikutuksia.

Kyllä se WC;ssä istuminen kertoo onko pötsi kunnossa.
Jos paska haisee puhtaalle paskalle ollaan aika lähellä ja veikata saattaa, että tällöin elopaino on myös ruodussa.

kotiäiti (ei varmistettu) 11.2.2010 13:02

Suurin syy siihen, miksi kotona ei valmisteta itse ruokaa, on tiedonpuute. Miten tämänpäivän uusavuttomat vanhemmat omaisivat ruoanvalmistus- tai kodinhoitotaitoja ylipäänsä, kun he ovat kaikki saanet valmiina. Kotona ei ole tarvinnut osallistua keittiöaskareihin saati että niitä olisi opetettu/opeteltu. Jopa kananmunankeitto tuottaa vaikeuksia. Kiire on vain hyvä tekosyy saada lupa turvautua valmisruokiin. Kiire on asia, jonka jokainen saa itse aikaan. Vähän kun uhraa aikaa suunnittelulle ja turhien asioiden karsimiselle sekä laittaa OIKEASTI asiat tärkeysjärjestykseen niin johan aikaa löytyy. Ruoanvalmistusohjeita pursuaa joka tuutista, mutta niitä ei osata lukea, koska perusasioita ruoanvalmistuksessa ei hallita (tai ei haluta osata). Ratkaisu ongelmaan on hyvin yksinkertainen. Talouskoulu pakolliseksi peruskoulun/lukion jälkeen. Se ei kestä kun puolivuotta, mutta sinä aikana saa kiitettävän taidon kodinhoitoon. Se kattaa koko arsenaalin aina ruoanvalmistuksesta pyykinpesuun. Talouskoulun voi suorittaa myös aikuisena.( Ainakin 1980 luvulla onnistui) Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa: Kun tieto ja taito lisääntyy lisääntyy myös mielenkiinto ja innostuminen. Pienen vaivannäön ja onnistumisen koen todella palkitsevaksi. Ajatelkaa myös, mitä talodellista ja terveydellistä hyötyä saavutetaan. Minulle tuottaa suurta iloa kun itsevalmistetun ateria jälkeen lapset ja mieheni kiittävät hyvästä ruoasta ja haluavat sitä toistekin. Samalla voin olla tyytyväinen itseeni kun lasken, kuinka paljon edullisemmaksi ja terveelisemmäksi itsevalmistettu ateria tuli.

Varastoija (ei varmistettu) 10.2.2010 20:02

Niillä joilla on tiukka talous, voisivat laskea paljonko valmisruoka maksaa kuukaudessa verrattuna kotiruoka-aineksiin.

Vapaapäivinä on mahdollista valmistaa ruokaa pakkaseen ruoka-annoksina, joita perheenjäsenet voivat itse lämmittää kun tulevat kotiin. Toinen vaihtoehto on valmistaa ruokaa kerralla kahdelle päivälle kerralla, on edes toinen päivä jolloin vältää ruoan laitoin.

W.A (ei varmistettu) 10.2.2010 19:54

Mehän me aikuiset ne lapset kasvatetaan ja pitäis vaan ottaa aina lapset pienestä pitäen mukaan tekemään sitä kotiruokaa ja samalla opettaa maistelemaan sitä mitä tekemässä ollaan. Ei se ole sitä suurempi ongelma. Näin olen minä tehnyt ja toimii.

Päivi (ei varmistettu) 10.2.2010 19:52

Työporukat ravintoloiden illanistujaisten tai piknik-risteilyjen sijaan ruokakurssille ja työväenopistot sekä kaupungit vois järjestää kohtuuhintaisia kursseja; koulujen opetuskeittiöt kun ovat iltaisin ja viikonloppuisin tyhjillään, olisi tilatkin valmiita:) Ja samalla tilat hyötykäytössä! Ja kursseja myös koko perheelle:)

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä