Miten säästää sähköä?

Kuluttajasähkön hinta on laskenut tänä vuonna ja sen odotetaan edelleen laskevan alkutalven aikana. Pidemmällä aikavälillä sähkön hintaan kohdistuu kuitenkin kova nousupaine. Kerro miten omakoti-, rivi- ja kerrostalossa sekä virastoissa voisi säästää sähköä, jotta sähkölasku pienenisi.

> Katso ratkaisuvideo

Meku (ei varmistettu) 21.2.2010 17:34

Ostin PowerSafeX laitteen netistä. Se laittaa laitteet pois stand-by tilasta ja käynnistää ne taas kun painaa mitä tahansa kaukosäädintä. Helppo tapa säästää!

ihan turhaa (ei varmistettu) 9.12.2009 20:44

ihan turhaa hehkuttaa tuota sähkön säästöä siitä ei tavallinen kuluttaja ainakaan hyödy millään tavalla, itsekkin vaihtanut kaikki lamput ledeihin sekä energian säästölamppuihin, sekä kodin elektroniikkaa vähemmän virtaa vieviin malleihin loppu tulos: viime kertaisessa sähkölaskussa ilmoitettiin että sähkön hintaa ja siirto hintaa nostetaan laskeneen sähkön kulutuksen takia eli se siitä säästämisestä...

"anarkistiko" (ei varmistettu) 25.11.2009 20:26

Energiansäästöstä voisi puhua ja kirjoittaa vaikka kirjan.
Olen loukannut lukuisia tuttaviani kommentoimalla heidän energiaa tuhlaavia toimintoja.
Minulla on 5vuotta uusi suoralla säköllä lämpiävä talo jossa on V I I S I TULISIJA ja kun toistaiseksi olen fyysisesti terve niin hyödynnän näitä tulisijoja ja esim vesipoileri ei ole ollut tänä vuonna päällä kun pari kertaa kun on kutsuttu sellaisia vieraita kylään että ei yksikertaisesti ole kehdannut niitä kehoittaa läträämään muuripadan kuuman veden kanssa saaviin mixaamalla sopivaa veettä.
Talossa on 120 neliötä lämmintä tilaa, riittävästi.
Mitä on sähkön säästö? se o n sitä että ei halua kartuttaa Helsingin Kruunuhaassa ja Katajanokalla 400 neliön jugend palatseissa asuvia 80 v leskien pääomatuloja, heillähän suurimmaksi osaksi on energiayhtiöiden osakkeet ja kalliit lakimiehet junailemassa toimia niin että koko ajan pitää tulla enemmän ja enemmän pääomatuloja ja te haluatte sitä mafiaa pönkittää siis te joilla on sähkön kulutus yli 10000kwh/vuosi.
- lakataan seisomasta juoksevan veden alla suikussa ja kaikkien kauheinta on että peilin edessä ajetaan partaa tai muuten vain nypitään naamaa ja suihku suoltaa sähköllä lämmitettä vettä lattian kautta viemäriin - huh huh.
Jos kerran on halua ja varaa maksaa niin ok mutta tuollaiseen toimeen pitäisi tulla kalliimpia sanktioita.
- lakataan pitämästä telkkareita auki jos niitä ei katsota.
- valot pois niistä tiloista joissa ei olla eikä valojen tarvitse varmistaa kulun turvallisuutta.
- ulkovalot minimiin. "ymmärrän kun kalliilla valkarahalla teetetään - ostetaan lastulevy-muovi paketti (talo) niin sitä pitää valaista kun se on niin pyhä - että naapurit ja ohikävelevät tuulipukupariskunnat näkee että noin virtasilla.
- autoja pestään lämpimällä vedellä turhaan, kun niissä olisi hyvä vahakerron päällä niin kevyt kylmävesihuuhtelu riittäisi.
- koneellinen ilmanvaihto pitäisi lailla kieltää, se kuluttaa sähköä ja aiheuttaa hengitystiesairauksia, siitä on laajaa tutkimusta mutta jonkinlainen mafia estää oikean tiedon tuomista suuren yleisön eteen.
painovoimainen ilmanvaihto ei maksa mitään kun se tehdään rakennusvaiheessa, muutama reikä seinään ja siihen räppänä.
Eihän "jumalakaan" luonut ihmistä plexsikupu päässä eli ei meidän ole pakko hengittää insinöörien määräämään tekoilmaa. kyllä ne kehittää mitä monimutkaisempia kommervenkkejä kun vain tyhmä kansa ostaa ja luulee olevansa näin trendikäs.
-lapsille pitää opettaa osaksi huumorilla että kun sähkölasku saadaan € 400:- per vuosi alas niin se raha käytetään vain ja ainoastaan lasten iloksi esim ulkoiluhenkisten asioiden ja vaatteiden hankkimiseen.
- asuintilojen yli +18 aseteen lämpötiloista pitäisi verottaa € 1000:-/vuosi progressiivisesti eli 50000:-/vuosi ansaitseva perhe joutuisi maksamaan tuon tonnin per aste vuodessa ja Fortumin toimitusjohtaja noin € 120000:-/ vuosi per aste, Lilius- noin millin vuodessa per ylimenevä aste.
-laki joka velvoittaa koteiihin anturit jotka lähettävät valvovalle viranomaiselle kodin lämpötilaraportin on line ja lasku sen mukaan yli + 18 menevältä osuudelta.
-laki joka pakottaa kaikki uudisrakennuksiin tulisijat niin että ne voivat lämmittää kaikki tilat, keittiöön puuhella, toki myös sähköhella saa olla sillä kesäkuumalla se on aivan ymmärrettävää että klapeja ei polteta.
Kaikkein härskeintä ivaa on kun näkee taloja joihin on esim hankittu puuhella mutta kukaan talosta ei osaa tehdä klapeja ja tontit on niin pieniä että ei niillä ole tilaakaan rankakuormalle puhumattakaan naapureiden asenteista siihen että joku ilmastoa pilaava moottorisaha alkaisi päristä naapurissa.
IHMISET ON VEIRAANNUTETTU TERVEESTÄ KULTTURISTA KULUTUS-TRENDI-HYSTERIAAN. KEINO-IHMISIKSI.
HERÄÄ SUOMEN KANSA
LISÄÄ KESKUSTELUA: ennenvanhaan@luukku.com

Petronius Europeus (ei varmistettu) 19.11.2009 15:54

Kiitokset kiinnostavasta ja ihanasti juonnetusta ohjelmasta!

Pieni säästövinkki: Kun olet valmistanut isomman erän ruokaa pakastimeen, niin ota seuraavan päivän annos (myös raaka-aineet) jo edellisenä iltana ja sijoita se jääkappiin ainakin yön ajaksi. Siellä se sulaessaan kylmentää jääkaappia ja säästää sähköä.

Isonmman säästön vinkki: Rakenna musta tai tummma laatikko asunnon eteläiselle seinustalle ja johda ilmaa sen kautta asuntoon. Malli löytyy Muuramelaisen Samuli Penttisen keksintöja esittäviltä sivuilta, esim. WWW.saunalahti.fi/lvihalli/muut%20sivut/muuta.

Glasnost (ei varmistettu) 19.11.2009 00:51

Monesti olen ihmetellyt näiden viherpiiprertäjien tekniikan tietämättömyyttä. Esilämmitys pitää jättää pois käytöstä ja aina, kun tietokone on vähänkin aikaa käyttämättä. Perästä seuraa kallis lasku kone tai laite ottaa lähes kymmenkertaisen tehon kylmänä käynnistettäessä käynnistysmäärää ei kukaan valmistaja ei ilmoita ainoastaan jatkuvan käyttöajan.
Pahimmassa tapauksessa takuu on yhtä kuin perävalot. Halpatuotteissa on jo niin käynyt, taulutelevisioiden varaosia ei saa edes takuuaikana
Seuraava vaatimus Eikö olisi aika poistaa autoista myös lohkolämmitin sehän kuluttaa sähköä ja samoin laitteista esilämmitys.

Kuluttajan asialla (ei varmistettu) 18.11.2009 20:04

Tiesikö joku teistä, että energiansäästölampuissa on kuluttajaa joissakin tapauksissa vedetty hiukan höplästä: todellinen OTTOteho verkosta on enemmän, kuin lampun kyljessä lukee: 7W lamppu voi ottaa pahimmillaan 11 W. Pelastaja tulee: LED valaisu. Tulevaisuuden lampuista irtoaa valotehoa yli 100 lumenia / W ! Verrataanpa tätä vaikka hehkulamppuun, jossa tehoa on n. 10 lumenia / W. Vaatikaa kuluttajat todellista valoTEHON ilmoittamista valaisimista !

18.11.2009 20:04

Käyttämällä ledejä ulkovalaistuksessa ei tarvitse tinkiä valosta, mutta ulkovalaistuksen aiheuttama sähkölasku pienenee varmasti hehkulamppuihin verrattuna. Energiansäästö lamput ovat tietysti myös yksi ratkaisu, mutta ne ovat hajotessaan ongelma jätettä. Tuossa yksi esimerkki harrastus mielessä ledeillä toteutetusta ulkovalosta: http://www.windmotion.eu

Leena Suonenjoelta (ei varmistettu) 15.11.2009 20:03

Olen yli 60 vuotias ja olen oppinut, että kaikessa voi säästää, niin ruoassa, sähkössä, kuin muussakin elämiseen liittyvässä. Ensimmäinen oma ohjeeni hankinnoissa on, että päivittäisisessä kulutuksessa mietit ostoksesi niinkuin olisi aina lama-aika.Käytä tarjoukset hyödyksesi, käy lähekkäisissä kaupoissa ja asioilla samalla autopysäköinnillä tai bussireissulla. Vältä turhia kauppareissuja ja osta vain, mitä olet merkannut ostoslistaasi. Tutustu tarjouksiin ennen sitä ja tee ruoka- ym ostokset sen mukaan.Osta esim. hedelmät , vihannekset ja juurekset niitten ollessa edullisimmillaan. Valmista samalla sähköllä useampi ruoka, mutta vain sen verran,ettei tule hävikkiä. Käytä ruoaksi myös tähteeksi jääneet, kuten keitetyt perunat pyttipannuun, tai jauhelihan jatkeeksi tai muusista maukasta perunavelliä.Leivän tähteet voi käyttää leipäressuun tai lämmitökseen,Edullisia ovat myös porkkana-muna tai jauhovellit. Sähköä säästyy, kun sulkee kokonaan tv:n, tietokoneen, ym sähkölaitteet, kun ei niitä käytä.Uunissa voi valmistaa samanaikaisesti monenlaista ruokaa samalla sähköllä ja turhaa on käyttää jossain kohden liian kirkkaita hehkulamppuja. Budjetoi tulosi ja menosi ja säilytä itsekuri ostoksia tehdessäsi. Itse olen toiminut elämässäni paljolti näin ja ihan kaupanalan- ja miehen autonkuljettajan työllä on olemme saaneet hankittua 2 asutoa ja kesämökin 5- henkiselle perheellemme.

Taavi (ei varmistettu) 12.11.2009 22:00

Älä hanki ilmalämpöpumppua. Se on vain mukavuuslaite, joka ei tuota säästöä sähkölaskussa. Talvella lämmintä ja kesällä kylmää, joten taloudellinen hyöty on nolla. Tonnin laitteen hankinta- ja asennuskustannuksia maksaa monta vuotta.

ark (ei varmistettu) 12.11.2009 16:49

Valitettavan moni lämmittää koko asunnon pitämällä kylpy- tai saunatilan ovea auki. termostaatti reagoi tähän ja se on sitä kaikkein kalleinta lämmpiitämistä, kun lattia taistelee viileämpää ilmaa vastaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkistoMuualla Yle.fi:ssä