Miten valoa pimeyteen?


Katsojamme pyytää apua! ''Tuli syksy ja pimeni ilta. Poksahti lamppu ja näkyvyys meni. Ei kun uutta lamppua ostamaan. Kaupan lamppuhylly häikäisi: vaihtoehtoja piisasi, paitsi sitä vanhaa hehkulamppua en enää löytänyt. Tutun valopäärynän tilalle hyllyyn oli nostettu monenmoisia vänkyröitä ja töpyköitä eli energialamppuja. En olisi kauppaan lähtiessäni arvannut, että lamppuhyllyllekin voi eksyä, mutta nyt olin vaikeuksissa.'' Auta kirjoittajaa kertomalla mikä lamppu on paras kuhunkin kohteeseen? Entä kannattaako asuntoon vaihtaa myös valaisimet?

> Katso ratkaisuvideo

Johannes (ei varmistettu) 10.11.2009 13:09

Täällä ja muualla asian keskustelusta on unohtunut kokonaan yksi keskeinen ympäristönäkökulma: Lamppujen kestoikä.

Energiansäästölamput kestävät n. 10 kertaa pidempään kuin vastaavat hehkulamput, joten niitä joudutaan tuottamaan 10 kertaa vähemmän. Tämä vähentää ympäristölle aiheutuvaa kuormitusta merkittävästi jo tuotannossa. Nyt korissa onkin punnittavana 1 energiansäästölamppu kymmentä hehkulamppua vastaan.

Myös hintoja vertaillessa kannattaa muistaa, että 1 energiansäästölamppu korvaa n. 10 perinteistä lamppua kestoikänsä ansiosta.

Mitä lamppujen valotehoon tulee: olisi todellakin syytä säätää järkevät (käytännön tilannetta vastaavat) standarditestit ilmoittamaan lamppujen valotehon nykyisen harhaanjohtavan markkinoinnin lopettamiseksi.

Veijo Engblom (ei varmistettu) 25.10.2009 08:40

Miksi ei puhuta hehkulappujen tuottamasta lämpöenergiasta? Suuri osa sen kuluttamasta energiasta tuottaa myös lämpöä.Esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä varustetussa talossa se voidaan hyödyntää Etelän EU päättäjät eivät tietenkään sitä ymmärrä, koska siellä se on marginaalinen asia.Täällä Pohjolassa kaikki lämmöntuotto on tärkeää suurimman osan vuodesta. Sitä ei tapahdu uusissa energiansäästölampuissa. Löytyisikö puolueeton asiantuntija tälle asialle.
Terveisin
Veijo Engblom
Raisio

MM (ei varmistettu) 21.10.2009 18:50

Laskekaapa paljonko enegiansäästölamppua pitää polttaa, jotta se alkaa säästämään energiaa.

Tarkoitan sitä että energiansäästölampun valmistukseen (ja hävittämiseen) käytetään niin paljon enemmän energiaa, että saavutettu säästö sähkölaskussa ei ala näkymään energiansäästönä pitkään aikaan. Tietty kuluttaja huomaa sen sähkölaskussaan, mutta ei sillä paranneta ilmastonmuutosta, enemmänkin pahennetaan.

Junteille vain näytetään tällaisia propagandakoneiston läpi käyneitä ohjelmia, niin juntithan ostaa.

Seppo Laalahti (ei varmistettu) 18.10.2009 20:56

Nyt kun joutuu miettimään minkälainen energiasäästölamppu sopii vanhoihin valaisimiin, tulee erilaisia ropleemia. Voi kauheus, laittaa nyt kynttilä-
halogeenilamppu kattokruunuun. Olen nyt pitänyt yhtä halogeeniä joitakin kuukausia ja kaippa se on hyväksyttävä, ei se niin paha ole, valaiseekin paremmin kuin vastaava hehkulamppu. Sitten tarvitaan lamput seitsemän lamppuiseen kattovalaisimeen, jossa on lasikuvut. Vanhastaan siinä on 40 W pieni ns. mainoslamppu. Energialamput ovat liian pitkiä möllöttävät rumasti lasikupujen ulkopuolelle, ei hyvä, käytän ilmeiseti hehkulamppuja niin kauan, kuin niitä saa, tai kun kehitys kulkee eteenpäin ja saa pienempiä. 20 vuotta sitten rakennetussa talossa on useita himmentimellä varustettuja valaisimia, joihin pitäisi saada sopiva lamppu. Tutkittuani kaupan hyllyjä totesin, että lamppupaketeissa on yleisestiottaen paljon tietoa, varsinkin Megaman-merkkisessä lampussa, mutta suurennuslasinkaan kanssa en löytänyt niistä, että mikä sopii himmentimen kanssa käytettäväksi. Ostin koemielessä yhdenlaisia ja akropoo paketin sisällä oli paperihaitari, jossa kerrottiin, että sopii himmentimeen ja tietysti engelsmannien kielellä. Philipsin lamppupaketissa luki sopivuudesta himmentimen kanssa, mutta niin pienellä tekstillä, että tuskin näin. Nyt kun lamppuja himmentää, alkavat ne välkkyä, eli ei sovi himmentimelle. Jos laitan valaisimeen muutaman hehkulampun energialamppujen kassa loppuu välkyntä, että se siitä himmennettävyydestä. Yksi hyvä piirre energiasäästölampiussa on se, että ne lämpiävät vähemmän, kuin hehkulamput, jolloin suljetuissa valaisimissa voi lisätä valaisutehoa. Oma lukunsa on vielä ulkona lähestymiskytkinen takana olevat valaistukset, syttyykö ne pakkasella ja tarpeeksi nopeasti ja kestävätkö ne jatkuvaa on/off toimintaa, kun esim. eläimet kulkevat ja välkyttävät valoja.

Ympäristön puolesta (ei varmistettu) 15.10.2009 15:50

Kun teet tämän vaihdon, säästät sähkökaskussasi valon osalta 55 W jokainen tunti, kun valo on päällä. Nyt on saatavissa laadukkaita LED-lamppuja, vaadi niitä.
Hehku-ja energiansäästälamput EU kieltää lähivuosina, niissä olevan elohopeankin takia. Jäljelle jää LED-lamput. Älä tee turhia vaihtoja. Elohopea valuu pohjavesiin. Laskelmien mukaan LED- lampun vaihdon jälkeen jo vuoden päästä tulee koko säästö sähkölaskuun. Laadukas LED-lamppu kestää 30 vuotta sisllä tai ulkona, kun polttoaika on 6 tuntia vuorokaudessa. Vaihdetaan porukalla lamput ja suojellaan luontoa ja estetään uusien tarpeettomien ydinvoimaloiden rakentaminen. On laskettu, että jos Suomen katuvalot vaihdettaisiin LED-lampuiksi. Silloin voisi yhden ydinvoimalan sulkea.

E. Korhonen (ei varmistettu) 10.10.2009 21:14

Miten ratkaistaan energiansäästölamppujen aiheuttama jäteongelma? Energiansäästölamppujen sisällä on elohopeaa, joka on ongelmajätettä! Lamput pitää viedä ongelmajätteisiin. Kumpi on loppujen lopuksi ympäristön kannalta pahempi, poistuva hehkulamppu vai energiansäästölamppu?

nuorimummo (ei varmistettu) 7.10.2009 21:59

Osoitteessa lampputieto.fi on paljon tietoa erilaisista lampuista ja valintaopas, joka kertoo millainen lamppu on hyvä mihinkin kodin tilaan. Ja kaikki energiansäästölamput eivät ole hitaastisyttyviä tai himmeitä, kuten usein uskotaan, vaan niitä on erilaisia erilaisiin tarpeisiin.

Riitumuori (ei varmistettu) 6.10.2009 15:57

Kyllä nyt on valinnan varaa lampun ostajille. Uusia energiasäästölamppuja löytyy monen muotoisia ja monenlaisella kannalla, joten luulisi jokainen löytävän mieleisensä ja säästöä syntyy. Me vaihdettiin kaikki kotimme hehkulamput energiansäästölamppuihin jo viime talvena.
p.s Kynttilänvaloa toki ei ole unohdettu.

Jaakko P. (ei varmistettu) 4.10.2009 01:35

Onkohan tämäkin markkinavoimien juoni? Vanhoila on pärjätty, mutta uudet syttyvät hitaasti. Pitääköhän niitä polttaa koko ajan, joten mihin se säästö jää?

Lähetä linkki

Esitysaika

 

 

 

Suomi express Areenassa

YLE Areena

YLE Areena
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.

> Areenaan

Elävä arkisto

Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä