Teemalauantai

Takaisin

10.1. Teemalauantai: Marlon Brando

Lauantaina 10.1.2009 klo 21.00

YLE Kuvapalvelu/Viimeinen tango Pariisissa
Marlon Brando on paitsi elokuvataivaan kirkkaimpia tähtiä myös lähihistorian jäljitellyimpiä näyttelijöitä. YLE Teeman Brando-paketti alkaa elokuvalla Ilmestyskirja. Nyt Redux perjantaina 9.1. ja jatkuu Teemalauantailla, joka käsittelee Brandon järisyttävimpiin ja skandaalinkäryisimpiin kuuluvaa roolityötä, italialaisen Bernardo Bertoluccin vuonna 1972 ohjaamaa elokuvaa Viimeinen Tango Pariisissa.

Viimeinen tango Pariisissa (K15) (The Last Tango in Paris, 1972, 124 min.), kertoo vanhenevasta, juuri leskeksi jääneestä miehestä (Marlon Brando) ja nuoresta naisesta (Maria Schneider), jotka kohtaavat sattumalta tyhjässä huoneistossa. Alkaa hurja, epätoivoinen suhde, jonka pitäisi perustua vain seksiin ja jolla ei ole tulevaisuutta huoneiston seinien ulkopuolella. Psykoanalyysin ja intohimodraaman risteytys etenee Gato Barbierin unohtumattomien tangosävelten tahdissa.

Ilta alkaa dokumentilla Olipa kerran - Viimeinen Tango Pariisissa (Il était une fois - The Last Tango in Paris, 2004, 52 min.). Se on kertomus paitsi tästä modernin elokuvan klassikosta myös kiihkeästä vuodesta 1972, jota leimasivat terrorismi, Vietnamin sota, seksuaalinen vapautuminen ja Ranskan vasemmiston rappio. Dokumentista käy ilmi, että kukaan ei selvinnyt elokuvan teosta vahingoittumattomana: ei ohjaaja Bertolucci, ei amerikkalainen päätähti Marlon Brando eikä Brandon nuori vastanäyttelijä Maria Schneider.

Dokumentissa ovat haastateltavina muun muassa Bertolucci, Schneider, kuvaaja Vittorio Storaro ja feministikirjailija Germaine Greer.

klo 21.00 Olipa kerran - Viimeinen tango Pariisissa
klo 21.55 Viimeinen Tango Pariisissa

Takaisin

Katso muut Marlon Brando -ohjelmat YLE Teemalla

Teemalauantait ovat ajatuksella koottuja kokonaisuuksia. Yleensä ilta koostuu dokumentista ja sen teemaa syventävästä elokuvasta. Dokumentit ja elokuvat muodosta-
vat yhdessä paketin, joka on enem-
män kuin osiensa summa.