Teemalauantai

Takaisin

16.5. Teemalauantai: Sopeutumattomat

Lauantaina 16.5.2009 klo 21.00

YLE Kuvapalvelu/Marilyn Monroe elokuvassa Sopeutumattomat

Teemalauantain aiheena on suurten tähtien kirkastama ja suurten tragedioiden varjostama elokuva Sopeutumattomat.

Vuonna 1961 ensi-iltansa saanut, John Hustonin ohjaama Sopeutumattomat kertoo vanhan lännen kuolemasta, ja se tuntuu vanhan Hollywoodin joutsenlaululta. Se jäi sekä Marilyn Monroen että Clark Gablen viimeiseksi elokuvaksi.

Kuvausten aikana Nevadan autiomaassa ja Renon avioerokaupungissa hajosi myös Monroen ja elokuvan käsikirjoittajan, kirjailija Arthur Millerin avioliitto. Miller kirjoitti elokuvan lahjaksi vaimolleen, jota hän piti surullisimpana koskaan tapaamanaan tyttönä.

Elokuva kertoo eronneesta naisesta, joka lyöttäytyy Nevadassa villihevosia jahtaavan kolmikon seuraan. Monroen ja Gablen lisäksi elokuvassa näyttelevät Montgomery Clift, Eli Wallach ja Thelma Ritter - kaikki suurenmoisissa rooleissa.

Ennen elokuvaa nähdään Gail Levinin dokumentti Näin tehtiin Sopeutumattomat (The Making of the Misfits). Se esittelee elokuvan tekovaiheita sekä sen tähtiä ja tekijöitä, jotka olivat sopeutumattomia kukin omalla tavallaan. Kerronta etenee muistojen, tarinoiden sekä ennen näkemättömän kuvamateriaalin siivittämänä. Haastateltavina ovat muun muassa Arthur Miller ja Eli Wallach.

Klo 21.00 Näin tehtiin Sopeutumattomat (The Making of the Misfits, 2001)
Klo 21.55 Sopeutumattomat (The Misfits, USA 1961, 120 min.)

Takaisin

Teemalauantait ovat ajatuksella koottuja kokonaisuuksia. Yleensä ilta koostuu dokumentista ja sen teemaa syventävästä elokuvasta. Dokumentit ja elokuvat muodosta-
vat yhdessä paketin, joka on enem-
män kuin osiensa summa.

Sopeutumattomat Wikipediassa