yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

YLE Ajankohtaisjournalismin tiedote

YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelma kertoi 28.9.09 ohjelmassa Matin talot Nuorisosäätiön toiminnasta. Ohjelmaan tietoja antaneen lähteen mukaan Nuorisosäätiölle rakennusurakointia tehnyt rakennusliike on maksanut Matti Vanhasen omaan taloprojektiin kuuluneen rakennusmateriaalilaskun.

Matti Vanhanen pyysi asiassa lisäselvitystä Yleltä järjestämässään tiedotustilaisuudessa. Toteamme, että ohjelmassa kerrottu on peräisin luotettavasta lähteestä. Koska tieto on annettu käyttöömme lähdesuojaan vedoten, emme paljasta tiedon antajaa. Lähde on antanut kirjallisen sitoumuksen, että hän voi antaa asiasta tarvittaessa valaehtoisen todistuksen oikeudessa.

Pääministeri Matti Vanhanen viittasi tiedotustilaisuudessaan pieneen tuppeensahattuun koivuerään. Toteamme, että lähteemme on antanut tietoja toisesta rakennustarvike-erästä. Vanhanen ihmetteli myös, miksi TV2:n edustaja ei ollut paikalla esittämässä todisteita. Kyse oli kuitenkin Vanhasen omasta tiedotustilaisuudesta, johon TV2:n edustajaa ei oltu erikseen pyydetty vastaamaan ohjelmaa koskeviin kysymyksiin.

Ohjelmaa on tehty pitkän aikaa. Kaikki haastattelut oli tehty jo ennen kuin tieto Nuorisosäätiön vaalirahoituksesta tuli julkisuuteen. Ohjelma ei keskittynyt vaalirahoitukseen, vaan avasi laajemmin mekanismia, jolla Nuorisosäätiö on kasvanut merkittäväksi toimijaksi vuokra-asuntomarkkinoilla.

Olemme kertoneet kaiken olennaisen asiaan liittyvän itse ohjelmassa.
Koska Keskusrikospoliisi on käynnistänyt asiassa selvityksen, ei toimituksella ole asiaan mitään lisättävää.

Jyrki Richt
päällikkö
YLE Ajankohtaisjournalismi

på svenska
in english