finanssikriisi

Pilvenpiirtäjät sortuvat

Tom Wolfen romaani Turhuuksien rovio (1987) kertoi 20 vuotta etuajassa kaiken olennaisen siitä, miksi maailma suistui finanssikriisiin 2008. Kirja on yhä herkullinen kuvaus rahaeliitin loputtomasta statuskilpailusta, jossa kalleimmat vaatteet ja nautinnot määräävät ihmisarvon. Jalkapalloilija Aki Riihilahti tutustui Lontoon-vuosinaan Cityn juppien elämään. Hän kertoo myös, miksi ammattiurheilijat niin usein putoavat uran jälkeen tyhjyyteen.

Pulan politiikka

Pentti Haanpään "Noitaympyrä" (1931) oli tiukasti hetkessä kiinni ja analysoi tarkkanäköisesti vielä keskeneräistä ilmiötä: New Yorkin pörssiromahduksesta seuranneen talouspulan poliittisia seurauksia. Lapuan liikkeen oikeistoterrori oli sukua Italian ja Saksan liikehdinnälle. Historioitsija Karl Polanyi pitää fasismia ennen kaikkea taloudellisena ilmiönä. Mitkä ovat nykyisen finanssikriisin ja eurokriisin poliittiset seuraukset?

Kulttuurihistorian häpeäpilkku

Pentti Haanpään Noitaympyrä oli vuonna 1931 niin polttavan ajankohtainen kuvaus pula-ajan levottomasta, väkivaltaisesta Suomesta, että mikään kustantamo ei uskaltanut julkaista sitä. Noitaympyrä, jota Haanpää itse piti parhaimpana kirjanaan, ilmestyi vasta kirjailijan kuoleman jälkeen 1956. Mitä tästä häpeällisestä pelkuruudesta pitää ajatella? Entä keiden ääni tänään sensuroidaan?
Subscribe to RSS - finanssikriisi