Pe 19.02.2010 @ 09:12Leila Koivuaho

Ammattijärjestäjän työssä ei ole "ongelmia" vaan asioita, jotka ratkaistaan.

Ruudun takaa –seminaarisarjassa on vuorossa puhetta TV-ohjelmien järjestelyistä ja Suomen upeimmasta rekvisiitasta. Niistä tulee kertomaan TV-järjestäjä Marita Pirttimaa.

”Järjestäjän ammatti on Yleisradiossa mielenkiintoinen ammatti. Perustyö toistuu tuotannosta toiseen samansuuntaisena, mutta ohjelmien aiheiden ja kuvauspaikkojen kirjo sekä TV-tuotantoryhmän kokoonpano että näyttelijät ja avustajat tuovat jokaiseen tuotantoon monenlaisia haasteita.”

Pirttimaa on opiskellut Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitoksessa erityistekniikoiden linjalla, josta hän valmistui kotiteollisuusohjaajaksi vuonna 1986. Käsityötausta antaa hyvän pohjan järjestäjän ammatissa toimimiseen, sillä usein on ”iskettävä kädet saveen” ja tehtävä itse sitä mitä ei ole saatavilla tai jos jotain olemassa olevaa on muokattava uuteen muotoon.

”Työssä on niin paljon muuttuvia elementtejä, että koskaan ei ole toista samanlaista päivää ja siksi ei työhön kyllästy.”

YLE:n useat järjestelytoiminnan tehtävät ovat tuttuja Pirttimaalle ja 20-vuotis mitalikin on jo plakkarissa. Kiinnostuksen kohteita ovat mm. kulttuuri, taiteet ja puutarhanhoito.  Työn myötä tutuksi ovat tulleet myös monet ammatit, joihin tuskin muutoin olisi törmännyt. Esimerkiksi yhteistyö poliisien, kiinteistövirkailijoiden tai haudankaivajien kanssa on ollut antoisaa kertoo Pirttimaa. Tällä hetkellä hän toimii järjestelytoiminnan työvuorobuukkarina ja Puoli Seitsemän –ohjelman järjestäjänä.

”Luonteeni on sopivan levoton järjestäjän ammattiin. Jokainen uusi tuotanto on uusi haaste!”

Lisää Marita Pirttimaan ajatuksia ammattijärjestäjän työstä kuulemme seminaarisarjassa Ruudun takaa YLE Tuotanto esittää: järjestelyt ja rekvisiitta Ison Pajan auditoriossa keskiviikkona 3.3. klo 16.15.-18.00. Tervetuloa!

Esitystä voi seurata suorana lähetyksenä YLE Areenassa.

Tilaisuuden taltio siirretään katsottavaksi YLE Areenaan.
 

Pe 22.01.2010 @ 12:50Leila Koivuaho

Kuva syntyy valosta

Vuoden 2010 ensimmäisellä Ruudun takaa –luennolla kuulemme Jari Väisäsen ja Mika Tertsusen luennon kuva- ja valosuunnittelun lähtökohdista ja käytännön toteuttamisesta televisiotuotannoissa.

Väisänen aloitti uransa Yleisradiossa reilut parikymmentä vuotta sitten. Siitä asti hän on toiminut valaisijana ja sittemmin myös suunnittelevana kuvaajana. Hänen ominta aluetta on viihde- ja musiikkiohjelmat, joita hän on ehtinyt tehdä runsaasti. Mm. Hymy pyllyyn, Haaveiden ilta ja Make up. Parhaillaan työn alla on uusin Emma gaala.


Jari Väisäsen ura alkoi Yleisradion ammattiopistosta. Sittemmin hän on täydentänyt ammatillista osaamistaan opiskelemalla valo- ja äänisuunnittelun opettajaksi Teatterikorkeakoulussa.

Mika Tertsunen tuli Yleisradioon opiskelemaan kuvaajakurssille kymmenisen vuotta sitten ja jäi sen päätyttyä taloon töihin. Hänen töistään mainittakoon mm. Levengood, Porvoo 1809 ja Kymmenen uutta käskyä.

  • Kuvasuunnittelija on aina alusta asti ohjelman suunnitteluprosessissa mukana, sen jälkeen kun ohjelmaidea on selvillä. Aluksi lähdetään hakemaan muotoa olemassa olevalle idealle. Joskus suunnitteleva kuvaaja voi olla jo ideointivaiheessa mukana. 
  • Monikamera- ja yksikameratuotannot eroavat toisistaan monin tavoin. Monikameratuotannoissa kuvien on sovittava toistensa kanssa peräkkäin heti kuvausvaiheessa. Sen sijaan yksikameratuotannoissa tehdään kuva kerrallaan ja yksittäisten kuvien jatkuvuus mm. valoilmaisussa on pidettävä mielessä. 
  • Suunnittelun lähtökohdat voivat olla hyvin moninaiset riippuen tekeilläolevasta aiheesta ja genrestä. Esimerkiksi musiikkiohjelmissa valosuunnittelun lähtökohtana on lähes poikkeuksetta musiikki. Kuunteluelämyksen synnyttämät tunnetilat ja mielikuvat ilmaistaan valoilla. 
  • Valon merkitys kuvan synnyttämisessä on aivan olennainen tekijä. Ilman valoa ei voi olla kuvaa.

Keskiviikkona 27.1. järjestettävää luento Ruudun takaa YLE Tuotanto esittää:  kuva- ja valosuunnittelu voi seurata suorana lähetyksenä YLE Areenassa klo 16.15 – 18.00. Tallenne siirretään katsottavaksi YLE Areenaan, josta löytyy myös aiemmat luennot.
 

”Aina valmiina uutta kokeilemaan!” Ruudun takaa luennolla puhetta naamioinnista

Päivi Kela ja Guy Hellström tulevat kertomaan mitä kaikkea naamioitsijan työpäivään ja työprosesseihin kuuluu. Heidän mukaansa naamiointi sanana kattaa laajasti maskeeraajan, kampaajan ja erikoistöiden tekemisen.


Guy Hellström on aloittanut tv-ohjelmien parissa 1980-luvun alussa, jolloin hän tuli vanhemman maskeeraajan oppiin. Kisällitöitä tehden hän opiskeli ammatin, jota hän on vuosien varrella täydentänyt mm. opiskelemalla ulkomailla. Uransa alkuvaiheista lähtien hän on tehnyt paljon draamaa, mutta myös uutistyöskentely on tuttua. Töitä on siis tullut tehtyä laidasta laitaan. Samaa sanoo Päivi Kela, joka on aloittanut Yleisradiossa 1990-luvun alkupuolella.

Heidän kättensä jälkiä näkee useimmissa ohjelmissa, joista uusimmista mainittakoon Mutsis oli apina (Hellström) ja Virginie (Kela).


Keskiviikkona 2.12. järjestettävä luento sisältää runsaasti kuvanäytteitä ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä klo 16.15 – 18.00 YLE Areenassa.  Tallenne siirretään katsottavaksi YLE Areenaan seuraavana päivänä.

Graafikko Sami Liljeblad Ruudun takaa luentosarjassa

Graafisen suunnittelun saloja valottaa Sami Liljeblad.  Hän on työskennellyt alalla yli kaksikymmentä vuotta ja tehnyt suunnittelutyötä laidasta laitaan.  Viime vuosina häntä on erityisesti kiinnostanut se, miten ideoista kehittyy valmis tuote.  Luennolla kuullaan mielipiteitä graafisen suunnittelun koko kaaresta ajankäytöstä ideointiin.

Luento sisältää graafisen suunnittelun esimerkkitapauksia ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä YLE Areenassa klo 16.15 -18.00. Video tilaisuudesta tulee myös jälkikäteen katsottavaksi YLE Areenaan.

 

Pukusuunnittelija Leila Jäntti jatkaa Ruudun takaa –luentosarjaa

Johtotähteni on aina ollut intohimoinen työn tekeminen, sanoo pukusuunnittelija Leila Jäntti.  Ensimmäisen oman puvustukseni tein Kiljusen herrasväki –elokuvaan vuonna 1981, silloin olin vielä opiskelijana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Elokuva- ja teatteripuvustukset seurasivat sittemmin toinen toistaan, kunnes Jäntti siirtyi Yleisradioon. Ensimmäisiä töitä olivat mm. absurdi ooppera Grand Hotel (ohj. Arto af Hällström) ja Kiinnisidottu (ohj. Åke Lindman). 

Televisiotyön ohella hän on jatkanut puvustusten tekemistä näytelmiin ja elokuviin. Mm. Muumit kulisseissa (ohj. Birgitta Ulfsson) ja Täällä Pohjantähden alla 1-2, jonka ensimmäisen osan ensi-ilta on 4.12. 2009 (ohj. Timo Koivusalo).

Jäntti myös opettaa vuosittain Taideteollisessa korkeakoulussa.  

Tartu hetkeen on mottoni, kertoo Jäntti, inspiroidun aina siitä mitä olen tekemässä.

Keskiviikkona 14.10. hän luennoi pukusuunnittelijan työstäYLE:n Ison Pajan auditoriossa Ruudun takaa –luentosarjassa.

Luento sisältää runsaasti kuvanäytteitä ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä  YLE Areenassa klo 16.15 -18.00. Video tilaisuudesta tulee myös jälkikäteen katsottavaksi YLE Areenaan: tallenne tilaisuudesta YLE Areenassa

Verkkoselostus: Arttu Silvast ja Maarit Piippo Yle.fi -toimituksesta tekevät lennossa yhteiset muistiinpanot nettilähetyksen katsojien kanssa Qaikun Seminaarikannu-kanavalla. Twitterissä kanavatunnisteena toimii #ylety.

 

Ti 15.09.2009 @ 15:53Kimmo Turunen

Seuraavia luentoja innolla odottaen

Ensimmäinen luento Ruudun Takaa sarjasta on nyt sitten pidetty.

Kiitos käytännön järjestelyistä kaikille osallisille - erityisesti Leilalle koko ”junan” vetämisestä. Ja kiitos yleisölle - salissa olleille sekä heille, jotka seurasivat tilaisuutta kauempaa jonkin muun median välityksellä.

Hyviä kysymyksiä tuli, läheltä ja kaukaa.Tuo juuri olikin minulle aivan uusi tilanne – että voi kommunikoida kahdensuuntaisesti livenä erilaisten teknologioiden kautta. Ainakin silloin kun uusi teknologia valjastetaan ihmisten välisen yhteyden lisäämiseen, se todellakin näyttää parhaat puolensa.

Pohdin luentoa hieman jälkeenpäin ja huomasin, että itselleni tärkeimmäksi jäi kaksi asiaa:

  • Ensiksikin tahdoin kertoa kuinka tosissaan ja paneutuen TV-ohjelmia tehdään. Ruudun taakse mahtuu sekä luovaa suunnittelua että vuosien kokemuksen mukanaan tuomaa rautaista ammattitaitoa. TV on monen tietoisesti valitsema elämän ura. 
  • Toinen tärkeä seikka on, että aika ajoin parjattukin TV, voi parhaimmillaan olla ihmisten yhteisen – miksei myös yksityisen - kokemisen ainutlaatuinen väline. Se voi saavuttaa sellaisia näkökulmia maailmaan, joihin muut mediat ja välineet eivät pysty tai taivu.
     

 

Asiasanat: 
To 10.09.2009 @ 14:51Tuija Aalto

Lavastussuunnittelija Kimmo Turusen luento Areenassa, liverapo Qaikussa

Conan O´Brien Kimmo Turusen lavasteissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lavastesuunnittelija Kimmo Turunen näytti luentonsa loppukevennyksenä kuvan Conan O´Brienista tekemissään lavasteissa. Uran huipentuma!

Pirkka Aunola (mikrofoni kädessä)

Pirkka Aunola välitti Qaikun ja Twitterin kautta tulleet yleisökysymykset Turuselle luennon lopussa. YLE.fi -toimituksen Maarit Piippo ja Arttu Silvast dokumentoivat Ruudun takaa -luentosarjan avausluennon valokuvin Flickriin, kännykkävideolähetyksin Qikiin ja tekstinä Qaikuun. Taltio luennosta löytyy tietenkin myös YLE Areenasta.

 

Ruudun takaa - luentosarja jatkuu seuraavasti

14.10. Leila Jäntti, pukusuunnittelu

4.11. Päivi Kela ja Guy Hellström, naamiointi

2.12. Sami Liljeblad, graafinen suunnittelu

Kaikki luennot esitetään suorana YLE Areenassa klo 16.15 -18:00, yhteiset muistiinpanot tehdään verkossa ja taltio julkaistaan seuraavana päivänä Areenassa. Kunkin seminaaritilaisuuden vuorovaikutuskanavista kerrotaan tarkemmin tässä blogissa. 
 

Ke 09.09.2009 @ 10:57Leila Koivuaho

Lavastussuunnittelija Kimmo Turunen avaa Ruudun takaa -luentosarjan

- Kaikki meidän ympärillämme oleva maailma on materiaalia, sanoo lavastussuunnittelija Kimmo Turunen. Hän avaa YLE Tuotannon Ruudun takaa -seminaarisarjan tänään.

Turunen on suunnitellut YLEn viikottaisohjelmien lavastuksia yli 20 vuotta. Mieluisimpina viimeisinä töinään hän mainitsee TV-Nyttin lavasteen, joka oli toki pieni, mutta haastava projekti.

Työmetodeistaan hän tuo esille valokuvaamisen. Luennossa nähdäänkin paljon kuvanäytteitä.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä YLE Areenassa klo 16.15 -18.00. Video tilaisuudesta tulee myös jälkikäteen katsottavaksi YLE Areenaan, päivitämme linkin myös tänne.

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, voit osallistua keskusteluun tämän blogin lisäksi myös Twitterissä ja Qaikussa, sekä tekstiviestillä.

Lähetä viesti ylety oma viestisi numeroon 16113 tavallisen tekstiviestin hinnalla.

Asiasanat: 
Ti 08.09.2009 @ 18:28Leila Koivuaho

Yhdessä suunnitellen huipputuloksiin

Ruudun takaa -logo

 

YLE Tuotannon keskiviikkona 9.9. käynnistyvä Ruudun takaa -luentosarja raottaa verhoa tv-tuotannon ammattilaisten maailmaan. Tarjolla on luennoitsijoiden kokemuksia ja konkreettisia esimerkkejä heidän tekemistä töistään. Klo 16:15 - 18:00 Ison pajan auditoriossa työstään puhuu lavastussuunnittelija Kimmo Turunen.

 

Yhdessä opimme ja keskustelemme estetiikasta, visuaalisista trendeistä, hyviksi koetuista työprosesseista jne.

  • Mitä kaikkea lavastajan tai naamioitsijan työhön kuuluu
  • Miten grafiikat syntyvät
  • Mitä valosuunnittelija ajattelee suunnitellessaan valaistusta.
  • Miten kuvakulmat päätetään
  • Miten kaikki palaset loksahtavat paikoilleen leikkaamossa
  • Miten äänimaailma täydentää tämän kaiken
     

Luennot lähetetään suorana internet-lähetyksenä YLE Areenassa. Suoran lähetyksen linkin löydät kunkin luennon alkaessa YLE Areenan etusivulta.

Luentosarjoista tehdään yhteiset muistiinpanot reaaliajassa Qaikussa ja Twitterissä.

Kaikussa Seminaarikannu-kanavalla ja Twitterissä käyttäen #ylety -tunnistetta.

Voit myös lähettää kommenttisi tekstiviestillä: kirjoita silloin alkuun ylety ja oma viestisi ja lähetä se numeroon 16113 tavallisen tekstiviestin hinnalla.

 

Kaikki ovat tervetulleita kurkistamaan ruudun taakse ja kertomaan toiveita ja ideoita tässä blogissa tai muilla foorumeilla. 

YLE Tuotannon kehitystuottaja Leila Koivuaho ja päällikkö Ilkka Rahkonen sekä asiantuntijat kukin vuorollaan jatkavat keskustelua luennon herättämistä kysymyksistä tässä blogissa. 

Asiasanat: