Ti 14.02.2006 @ 18:09admin

Tähtäimessä maraton Teemalla 19.2. klo 12:30 putkeen 3 tuntia juoksua ja hikeä

Hei, vaikka maratonille on pitkä matka ja se kerran jo nähtiin, niin intoa juoksijoilla riittää. Yleisön pyynnöstä Tähtäimessä Maraton -sarjan kuusi osaa esitetään yhteen pötköön YLE Teemalla 19.2. klo 12:30 alkaen. Seuraa nyt keskittyen kuuden tavallisen suomalaisen valmentautumista maratonille asiantuntijoiden opastuksella. Matka kotisohvalta Venetsian maratonille ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Hikeä, rakkoja ja vastoinkäymisiä luvassa.

Kun ohjelma-sarjan näkee yhdeltä istumalta tai vaikkapa juoksemalta (aika moni meistä jaksaa juosta kolme tuntia) voi seurata mainiosti ihmisten kehitystä ja ongelmia.

Miten muuten maittaa juokseminen helmikuussa? Tarvitaanko erityistä varustusta? Minä juoksin mukavilla talvikengillä, lenkkarit olivat niin liukkaat. No, ei talvikengillä varmaan maratonia juosta. Voiko ylipäätään maratonia juosta talvisäässä ja onko siinä mitään järkeä?

Ke 21.12.2005 @ 11:35admin

Juostessa tapahtunutta

Ajattelin tässä blogissani tarinoita joulua odotella leppoisista ja mukavista fiiliksistä ja myös vähemmän mukavista tilanteista, joita on lenkeilläni tapahtunut. Juoksuharrastus voi saattaa juoksijan hyvin monenlaisiin tilanteisiin. Kerron niistä muutaman.

Mieleeni on jäänyt kesältä 2002 yksi illan lenkki n. klo 19 aikaan Tampereen Kaupin Kuntokolmosella. Juoksin sellaista polun kohtaa, josta on hyvä näkymä Näsijärvelle. Aurinko oli laskemassa ja kultasi puhdasvetisen järven. Ilma oli tyyni, veneitä liikkui järven selällä. Tiedostin kuinka onnekas olin. Saan juosta sellaisessa ympäristössä, kuin koti ja kesämökki samassa paikassa – kodistamme on matkaa Kuntokolmoselle 60 metriä. Tunteesta innoissani lompsuttelin rinnettä alas kohti järven rantaa ja vedin tietoisesti happea sisääni oikein vetämällä vetäen.

Tuolloin Näsijärvi oli lempeänä. Mutta luonnossa on myös kova puolensa. Tämän sain kokea 9.10.2002 (ote juoksupäiväkirjastani):

”Kolme kierrosta Kuntokolmosta. Sitten menin uimaan, kello oli n. 20. Tuuli pohjoisesta ärhäkästi, se ei tuntunut niin kylmältä kuin mitä oli – viimeisen kierroksen vähän nopeampi vauhti oli toiminut suunnitelmani mukaan ja nostanut lämpöä suojaksi tuulta vastaan. Menin nopeasti veteen juoksukalsarit jalassa ja juoksupipo päässä. Pikapesun ja muutaman uintivedon jälkeen otin pipon pois ja tein pienen sukelluksen. Pipo takaisin päähän ja äkkiä pois vedestä. Kova tuuli oli kylmä märällä iholla. Nopea kuivaus. Kuivan paidan ja takin sain päälleni hyvin, mutta housujen laitto kosteisiin jalkoihin vei jo vähän aikaa. Myös sukkia tuhrasin jalkoihin. Kengännauhat jouduin solmimaan jo näköaistin varassa kun sormissa ei ollut tuntoa. Olin jo sullonut juoksuvehkeet laukkuun kun muistin, että pyörän avain on juoksutakin taskussa. Etsin avainta, joka ei tahtonut löytyä. Avainta en saanut normaalilla lihastunnolla avaimenreikään. Käänsin lukon kuntopolun valopylvääseen päin ja työnsin avainta lukkoon. Äkkiä hanskat käteen ja kotio. Käänsin sormet kämmentä vasten etteivät ne joudu olemaan yksin sormioissa. Ohjasin kämmentyvien varassa. Kun kotona tunto alkoi palaamaan käsiin, oli kipu ja pakotus niin suurta, etten voinut muuta kuin sanatta seistä paikoillani eteisessä ja ottaa tehokkaasti happea ja puhaltaa. Pirjo kysyi huolissaan, että ”mikä on”? Kipu oli niin kova, etten halunnut vastata vaan käyttää kaikki voimavarat itseeni. Tämä hard rock kesti n. 5 min. Kun lopulta pystyin kertomaan käyneeni lenkin jälkeen uimassa, Pirjo siihen sitten tokaisee, että ”noissa sun hommissa ei oo mitään järkee”. Vasta myöhemmin sanoin, että kuvittelik sää mun huvikseni tehneen sen - siis halunneeni kipua ja tuskaa!”

Kerran lenkillä vastaani juoksi vanha mies. Hän hymyili niin sydämellisesti, että katsoin hänen juoksuaan olkani yli ja olin vähällä juosta polulta ulos. Koskaan ei ole ventovieras ihminen hymyillyt minulle sillä tavoin. Kokiko vanha mies juoksijoiden välistä sympatiaa nähdessään, että juoksuperinne jatkuu? Vai oliko hyvä ja harmoninen tunne vallannut hänet? Samaisella polulla oli kerran koiran ulkoiluttaja. Vaikka kiersin heidät sopivan kaukaa, koira pääsi näykkäisemään minua kädestä. Se vihlaisi pikkuisen mutta ei vakavasti. Jatkoin juoksuani ja katsoin paheksuvasti miestä. Käteeni tuli pieni vuotava reikä.

Joskus juostessa tulee nälkä. Olin ollut vähällä ruualla ennen juoksua. Juoksin 15 km:n lenkkiä ja paluumatkalla, kun kotiin oli 8 km, minulle tuli aivan hillitön nälkä. Evästä ei ollut mukana, mutta koska oli syksy, tähyilin epätoivoisena polun pientareita josko sieltä löytyisi sieniä syötäväksi! Ei löytynyt (olen sienestänyt sen verran että erotan kyllä syötävät seitikeistä). Kerran lenkillä puusta pudota kumahti pienehkö otsa päähäni. Ajattelin, että hyvä meininki, metsä morjestaa!

Juostessa liikutaan ulkona ja ollaan konkreettisesti ja aktiivisesti yhteydessä ympäristöön. Juoksemisen kautta saadut kosketukset ovat hyviä ja arvokkaita kokemuksia ja avaavat olemassaolomme horisonttia. Erilaiset kokemukset, kunhan eivät vahingoita, ovat yksi osa elämän rikkaudesta, täysipainoisuudesta, lisäävät ymmärrystä omasta mielestämme ja kehostamme ja luonnon tärkeydestä. Ja lisäksi, mikseivät vahingoittavatkin kokemukset voisi tuoda rikkautta elämäämme, jos ne antavat jonkun uuden näkökulman asioihin, joihin ei muuten saisi yhteyttä?

Tapio Koski

Ti 13.12.2005 @ 18:19admin

Tähtäimessä edelleen maraton

Olen kiitollinen siitä, että sain olla mukana tekemässä Tähtäimessä Maraton-ohjelmaa. Syitä on useita. On tavallan hauskaakin kun ihmiset tunnistava ladulla kypärämyssyn läpi "tuo oli siinä ohjelmassa", kuten Lapissa viime viikolla kävi.

Ohjelma oli tyylikkäästi toteutettu. Siinä oli faktaa ja elävää elämää. Se kunniooitti meidän osallistujien elämäärevittelemättä miltään asia, vaikka vuoden aikana paljon tapahtui.

Yksi positiivinen asia tuli oppimisen ja virheiden kautta. Jokainen meistä teki harjoittelussa virheitä. Osa enemmän ja osa vähemmän.

Kun kaikki on takanapäin ja olohuoneisiin on tulvinut hyvä informaatiota liikkumisesta, ollaan taas lähtöpisteessä. Olen aloittanu harjoittelun. Harjoituspäiväkirja meinasi kadota koneelta, mikä olisi ollut menetys. On tärkeää että liikkeet tulee dokumentoitua. Ilman historiaa on vaikea elää. Vaikka päiväkirjaa ei lukisikaan, joillekin sen olemasolo on tärkeää.

Nyt pyrin liikkumaan kuuden tunnin viikkomääriä 120 - 130 keskisykkeellä. Muutamia pitkiäkin lenkkejä on tullut tehtyä. Mottopna on että joka päivä yritän mennä, jotta ainakin neljänä päivänä menen. Viime viikko meni yli kymmenen tunnin. Edellinen seitsemän tunnin harjoituksilla.

Tähtäimessä minulla on edelleen maraton ja tavoitteena hyvä terveys, jonka avulla elämä on mahdollista saada balanssiin. Milloin ja missä sitten juoksenkin maratonin ei ole tärkeätä, vaan ase ettöä se on vielä periaatteessa mahdollista. Sairasvuoteella heti infarktin jälkeen se oli olennaista. Ja on edelleen.

Hannu

Pe 09.12.2005 @ 12:06admin

Tahdotko juosta?

Mikä on tahdon merkitys juoksemisessa? Hannu kirjoitti blogissaan ”Hiki”, että ”liikuntaharrastuksen pointti ei ole liikkumisessa, vaan siinä miten saat itsesi liikkeelle paussin jälkeen. Miten saat itsesi vakuutettua, että nyt taas lähtee.” No, mielestäni liikuntaharrastuksen keskeisin idea on liikkumisessa. Ja toinen tärkeä pointti on Hannun mainitsema liikunnan säännöllisyys. Miten motivoitua liikkeelle yhä uudestaan, mistä löytää voimaa ja tahtoa? Jos huomaa pohtivansa tällaisia asioita, olisi hyvä pohtia myös tavoitteitaan. Keskivertokuntoilijalla ne eivät ole samanlaiset kuin kilpailijalla, jonka on tehtävä lujasti töitä huippukuntonsa saavuttaakseen ja ylläpitääkseen.

Juoksijan on tahdottava juosta, hänellä on oltava halu juosta. Tahdon voimaa käytetään silloin, kun ei olla motivoituneita juoksemaan. Tahdon voima voi saada käyttövoimansa tällöin esimerkiksi juoksijan itselleen asettamasta tavoitteesta tai ideaalista käsin. Voima ja motivaatio haetaan usein sen kautta, mitä itse ei sillä hetkellä olla. Motivaatio saavuttaa tavoite kasvattaa tahtoa. Kun juoksija pyrkii saavuttamaan tavoitteensa, hänen on kyettävä näkemään itsensä harjoittelevana. Hänen on kyettävä näkemään itsensä päämäärää kohti etenevänä ja siihen sitoutuneena juoksijana. On nähtävä, että harjoituksen avulla tavoitteen voi saavuttaa. Ellei tätä näe, harjoitus prosessina menetetään. Yhdellä raivoisalla ryntäyksellä tavoitetta ei saavuteta. Vasta tämän prosessin ymmärtämisen kautta voi tapahtua pitkäkestoinen ja säännönmukainen harjoittelu.

Juoksemaan lähtemisessä on joskus käytettävä tahtoa. Silloin kun halu ja motivaatio eivät riitä. Tällöin tahdonvoima auttaa ylittämään haluttomuuden ja innottomuuden luoman aukon harjoittelun jatkuvuudessa. Tahdonvoima liittyy siihen ymmärrykseen, minkä tietää pitkäkestoisen säännöllisen harjoituksen tuovan elämään. Hyvät juoksukokemukset innoittavat ja saavat haluamaan harjoitusta. Myös kokemus omasta kehityksestä ja kunnon paranemisesta antaa tahdonvoimaa.

Muisto aiemmista hyvistä lenkeistä antaa siis lisää pontta – sama pätee myös muihin lajeihin. Joskus lenkille lähtö on vaikeaa. Itselleni käy joskus näin. Mutta heti kun olen tien päällä, ymmärrän tehneeni oikean päätöksen. Siitä voisi vaikka kiittää itseään mutta se tuntuu jotenkin kornilta. Voinko todella kiittää itseäni tekemästäni ratkaisusta? Kuinka paljon olen ”oman onneni seppä” ja kuinka paljon itsestäni riippumattomien olosuhteiden tuote? Olenko vapaa tahtomaan mitä haluan? Onko tahtoni vapaa tahtomaan mitä haluan? Muistaakseni filosofi Spinoza kirjoitti, ettei ihmisellä voi olla vapaata tahtoa. Jos ihmisellä olisi vapaa tahto, sen pitäisi olla oman itsensä syy. Siis vapaan tahdon pitäisi syntyä itselähtöisesti. Mutta jos se on itsensä ulkopuolisten tekijöiden synnyttämä, se on riippuvainen ulkoisista olosuhteista ja niihin liittyvistä tekijöistä. Ja kuinka se voisi tällöin olla vapaa! Siispä kysyn, onko sohvaperunalla todellista vapaata tahtoa lopettaa perunalastujen syönti ja lähteä reippaalle kävelylenkille raittiiseen syysilmaan? Jos tahto on aiempien elämäntilanteiden riittävästi sitoma, ihminen ei kykene (vapauttamaan itseään) tahtomaan vapaasti. Kuinka paljon ihminen on tapojensa orja? Jos on, kannattaa valita ja tahtoa (sic!) itselleen hyviä tapoja. :-)

Tapio Koski

Su 04.12.2005 @ 11:20admin

1000 päivän maraton aloitetaan ottamalla ensimmäinen askel

Teija Peltoniemi lähetti terveisiä blogissaan Japanista, jossa juostaan lehtitietojen mukaan innokkaasti pitkiä matkoja. En tiedä liittyykö juokseminen japanilaisilla elämäntapaan vai mihin. Japanilaiset ovat omanlaisensa kansakunta. Mutta juokseminen on varmasti joillekin elämäntapa, ainakin ns. maratonmunkeille. Koska itse koin aikoinani erittäin mielenkiintoiseksi heidän käsittämättömän rankan juoksuharjoituksensa, kirjoitan siitä tässä blogissani (johon Peltoniemi antoi hyvän aasinsillan).

Maratonmunkit ovat Japanissa Hiei-vuorella eläviä buddhalaisia, joista jotkut suorittavat elämäntapaansa kuuluvan mietiskelyn lisäksi 1000 päivän maratonin 7 vuoden aikana – käytännössä matkanteko on taivaltamista ja hölkkäämistä. Matka on 38632 km (vaativampana 46572 km). 700 päivän jälkeen he suorittavat 9 päivän ankaran mietiskelyjakson ilman ruokaa ja unta. Vettäkin he saavat hyvin hyvin vähän.

Kun voimat ovat palanneet, aloitetaan jäljellä oleva 300 päivän harjoitus, joista seitsemäntenä vuotena 100 peräkkäisenä päivänä tehtävä 84 kilometrin harjoitus on raskain. Aikaa munkeilla menee vuorokaudessa 16-18 tuntia. Matkanteon apuna on päivittäin vaihtuva työntäjä, joka pehmustetulla sauvalla sopivasti työntäen helpottaa rasitusta jopa puolella. Apuna on myös tukijoukko, joka huolehtii munkin tarpeista kuten ruuan laitosta, vaatteista ja muista sen kaltaisista asioista.

1-3 vuosi: harjoitus on 100 juoksupäivää/vuosi, 30 km (40 km)/päivä (yhtenä päivänä vuodessa 54 km);
4-5 vuosi: 200 juoksupäivää/vuosi, 30 km (40 km)/päivä (yhtenä päivänä vuodessa 54 km);
6. vuosi: 100 juoksupäivää, 60 km/päivä;
7. vuosi: 200 juoksupäivää, joista ensimmäisen 100 päivän aikana 84 km/päivä ja toisen 100 päivän aikana 30 km (40 km)/päivä ja kerran 54 km.

Tällainen harjoitus on tietysti aivan mahdoton työssäkäyvälle juoksijalle. Tilanne vaatii erikoisolosuhteet kuten munkeilla ja ammatikseen juoksevilla on. Mutta jotain juoksemiseen liittyvästä henkisestä ulottuvuudesta maratonmunkkien harjoitus kertoo. Siitä voi saada jonkun mielekkään ja sopivan näkökulman myös omaan juoksemiseensa.

Mutta mitä munkit tavoittelevat? He tavoittelevat buddhalaisen perinteen ylintä tavoitetta, oman todellisen itsen löytämistä, perinteisesti sanoen satoria, valaistumista.

Stevens (ks. alla) kirjoittaa, että jossain vaiheessa harjoitusta munkki "herää egokeskeisestä horroksestaan". Munkki on saanut kosketuksen myötätuntoon ja ”sydämen viisauteen” (transcendental wisdom). Matkatessaan kylien ja kaupunkien halki hän tuntee myötätuntoa ihmisiä kohtaan ja säteilee iloa. Hän ei tee eroa oman itsensä ja muiden ihmisten auttamisen välille. Hän on saavuttanut tasapainon.

Lopulta munkki kokee tulevansa yhdeksi Hiei-vuoren kanssa. Se on luonnon palvomista (worship) ja ylistämistä koko mielellä ja keholla. Tämä kokemus laajenee koko maailmaan. Harjoituksen ilo on löytynyt. Jokainen olento, kasvi, kivi polulla syntyy joka päivä uudestaan. Kaikki on tulvillaan olemisen ja elämisen ihmettä ja riemua. Kaikki oliot säteilevät kuin jalokivi – tämä ei ole vertaus vaan koettu kokemus. Se on sekä visuaalinen havainto että kokemuksellinen riemu kaikkien olioiden olemisesta olemassa.

Eräs munkki kuvailee kokemustaan Stevensin sivulla 94 seuraavasti: "Gratitude for the teaching of the enlightened ones, gratitude for the wonders of nature, gratitude for the charity of human beings, gratitude for the opportunity to practice – gratitude, not asceticism, is the principle of the 1,000-day kaihoogyoo."

Eräs pitkään harjoitellut munkki Hakozaki sanoi nuorille munkeille, että jos he ajattelevat harjoituksessa olevan kyseessä kehon kiduttamisen (torture of the body) tai lihan alistamisen (subjection of the flesh), he tuhoavat harjoituksen. Harjoituksen tarkoitus on löytää elämän ilo. Eräs toinen munkki Sakai sanoi, että hänen harjoituksensa ”is to live wholeheartedly, with gratitude and without regret”. Harjoituksella ei ole alkua eikä loppua. Kun harjoitus ja arki ovat yksi, se on todellista buddhismia.

Maailmalla ovat yleistyneet äärimmäiset ultrajuoksut, joihin myös suomalaiset osallistuvat. Ultrajuoksija Janne Kankaansyrjä juoksi v. 2002 Lissabonista Moskovaan (Trans-Europe -juoksu). Matkan pituus on 5000 km, johon kului aikaa 2 kk 4 päivää. Juoksustaan Janne kertoo seuraavasti: "Kun on juossut kahdeksan tuntia päivässä kahden kuukauden ajan, henkinen paluu arkeen voi tuntua vaikealta. Juoksun kokemukset ja niiden taso olivat niin voimakkaita, että tavallinen elämä voi tuntua turhauttavalta. -- Henkistä puolta on lähes mahdoton selittää." (http://www.city.fi/lehti/article.php?id=898.)

Milloin liikunta on liiallista? Tietääkö sen viimekädessä vain itse? Vai lääkäri? Vaimo!? Ks. http://www.city.fi/lehti/article.php?id=898 ja varsinkin kommentit.

Hiei-vuoren munkeista on kirjoittanut kirjan John Stevens: The Marathon Monks of Mount Hiei. Boston: Shambala 1988. Netistä löytyy valtavasti informaatiota hakusanalla ”marathon monks”.

Tapio Koski

Ti 29.11.2005 @ 19:26admin

Juoksevatko japanilaiset maratonia?

Terveisiä Tokiosta. Vasta neljäntenä päivänä näin miljoonakaupungissa ensimmäiset juoksijat. Harajukun viereisessä puistossa nuoret miehet juoksivat yhdessä ja kannustivat toisiaan huudoilla vauhtiin. Tätä en näe Suomessa.

Kaiken kaikkiaan juoksijoita oli vähän. Seuraavaksi niitä näin Keisarin palatsin lähellä. Ovatko syynä miljoonakaupungin saasteet, jotka ajavat ihmiset liikkumaan sisällä? Vai kiiruhtavatko aasialaiset hitaasti, ei itseään kiduttaen.

Ti 29.11.2005 @ 17:48admin

Maratoonarin syrävvika

Se on kuulkaa ihmeellistä tuo terveys. Kun se pettää, pettää moni muukin asia. Se miksi nykyihminen saa yleisimmin infarktin, johtuu siitä, että on yleisesti hyväksyttävää laittaa ittensä liian ahtahalle. Infarktilla on monia syitä. Perinnöllisyys on aika tärkeä syy, mutta elintavoista on syytä pitää huolta. Koutsien viesti, että maratoonarin pitää olla balanssisa koskee meitä jokaista.
Maraton -projektin aikana tullut pumppuvaurio varmaan pysäytti monia katsojiakin miettimään omaa elämäänsä. Toivon ainakin niin.Enhän minä mikään poiekkava ihminen ole siinä suhteessa. Hyvin tavallista hektistä hja työntäyteistä maalaiselämää viettävä hullu. Kun minua laitettiin ambulanssiin, tilanne ei ollut lavastettu. Olin sitä mieltä, että autenttinen tilanne hätkähdyttää. Halusin oman esimerkkini voimalla herätellä muitakin. On kauheata huomata että on saamassa sydänkohtausta. Kun pumppu vaurioituu, on kuin koko maailma romahtaisi radaltaan.
Kuntoilu, eikä maratonikaan ole poissuljettu asia kun pumppu vaurioituu. Mutta asian kanssa on elettävä toisella tavalla. Minulle vaurio oli sikäli positiivinen juttu, etä se oli vasta varoitus. Monen elämä on katkennut vastaavaan pysäykseen.Saan kiittää lääkäriäni Jussi Jouppilaa viisaudesta, jonka ansiosta teimme kliinisen rasitustestin.
Sydänvika on minun tapauksessani häiriö, johon on itsellä mahdollisuus vaikuttaa. Esimerkiksi Tanjan miehen Pacificion tilanne oli toinen. Syövän pysäyttäessä, ei voi muuta kuin toivoa että ei olisi liian myöhäistä.
Ettei vain kukaan luule, että sain terveyshaittaa maratonharjoittelusta, voin vakuuttaa että säilyin hengissä lähinnä parantuneen fyysisen suorituskyvyn ansiosta. Treeni jatkuu edelleen liki päivittäin. Olen hyvin motivoitunut. Olen kiitollinen. Mennyt vuosi on ollut opettavainen. Tästä on hyvä jatkaa edelleen. Solmin lenkkitossut liki joka päivä. Viikossa pyrin kuuden seitsemän tunnin harjoitusmääriin.
Mitä huonompi jätkä, sen kovempi reeni.

Hannu - Tähtäimessä Maraton

Ma 28.11.2005 @ 10:22admin

Juokse mielesi ja kehosi edestä

Jatkan aiemmissa blogeissani tärkeäksi katsomani kestävyysjuoksun mielen ja merkityksen pohdintaa ja aukikirjoittamista. Filosofien tarkastelutavan merkityksestä vakuuttuneena ajattelen sillä olevan painoarvoa.

Juoksemisen mieli ja merkitys eivät paljastu juoksemattomalle. Juoksemattoman silmä näkee ja korva kuulee mutta ymmärrys ei voi eikä pysty saamaan otetta itse asiasta. Kestävyysjuoksun mieli paljastuu konkreettisen juoksemisen kautta.

Muistan tilanteen opiskeluajoiltani 1980-luvun loppupuolelta, kun olin käymässä isäni luona Oulussa. Olin juuri oppinut taiji’ta (ns. kiinalainen aamuvoimistelu), jota päätin esitellä hänelle - isä oli entinen Kestilän Kisa-Veikkojen nyrkkeilijä. Taiji-liikket ovat kamppailutaitoliikkeitä. Liikkeet tehdään hitaasti hengityksen tahdissa. Taiji on kuin hidastettua kamppailua. Isä ei varmaankaan ollut moista ennen nähnyt. Hän tuumasi, että ”lopeta tuo, naapurit näkevät” (tein liikesarjaa olohuoneen ikkunan edessä). Hän lienee ajatellut, mitä ihmiset ajattelevat, kun näkevät oudon kaltaista haahuilua hänen asunnossaan – silloinhan hänkin tulisi leimatuksi oudoksi yms. Kun en lopettanut (en enää 27-vuotiaana totellut isääni), hän veti verhot ikkunan eteen!

Pelkkä juoksemisen katsominen ja kuuleminen eivät voi tuottaa sisäistä kokemusta, joka auttaisi ymmärtämään mistä itse asiassa on kyse ja mikä on sen mieli – itsestään selvää tämän pitäisi olla, mutta käytäntö osoittaa ettei ole. Jos kestävyysjuoksua kritisoidaan ilman omakohtaista juoksemista, on
se sama, kuin arvostelisi ruokia pelkän ruokalistan lukemisen perusteella ilman että maistaisi ruokia. Ehkä tällainen kritiikki ja lähestymistapa ovat seurausta rationaalisuuden harhasta, josta niin usein – olisiko oikein sanoa – länsimaista perinnettä syytetään. Ilmiöitä pyritään ymmärtämään järjen avulla, mikä on toki ollut tuloksellista kuten ihmiskunnan historia osoittaa. Mutta ilmiöitä, joita pyritään ymmärtämään ja haltuunottamaan, on niin monenlaisia ja olemukseltaan niin erilaisia, että kaikkiin ei saa niiden ”todellista olemusta” vastaavaa ymmärryssuhdetta (pelkästään järjen avulla).

Jope Ruonansuu sanoo osuvasti ”ajattele ite”. Hyvä ohjenuora kestävyysjuoksun ymmärtämisen suhteen voisikin olla ”ajattele ite, tee ite”. Eli käytännössä, tee ite, ajattele ite, tee ite, ajattele ite jne. jatkuvana prosessina. Tällöin tekemisen (juoksemisen) kautta saadaan omakohtaisia kokemuksia, joita ajatellaan, ja kasvaneen ymmärryksen avulla harjoitellaan taas (ja mahdollisesti laadukkaammasta lähtökohdasta käsin). Tämä on jatkuva dialektinen prosessi (tai hermeneuttinen kehä), jossa oma toiminta antaa ymmärrykselle todellista ja konkreettista ymmärrysainetta, jonka perusteella saa pelkkään silmään ja korvaan perustuvaa ymmärrystä todellisemman otteen itse asiasta.

Tänään on 28 marraskuuta. Ulkona sataa räntää, ilma on sumuinen ja harmaa, maa on loskainen. Lähden 10 km:n lenkille muutaman tunnin kuluttua. Juoksen Petsamosta kuntopolkua Niihaman majalle ja takaisin.

Tapio Koski

To 24.11.2005 @ 23:20admin

Hiki

Huh !
Hikoilu on hienoa. Hiki on merkki fyysisestä tasapainosta. Fyysisen tasapainon seurauksena on hyvä olo eli henkinen tasapaino. Uin äsken 2650 m. Olen ollut liikkeellä taas liki joka päivä. Omaan tahtiin nautiskellen. Tähtäimsessä Maraton ohjelman suurin anti taisi tulla ohjelman teon jälkeen: Pysyvä liikkumisen himo. Yllättävän huomion tein tänään: Liikuntaharrastuksen pointti ei ole liikkumisesssa, vaan siinä miten saat itsesi liikkeelle paussin jälkeen. Miten saat itsesi vakuutettua, että nyt taas lähtee.
Ohjelman teon aikana opin konkreettisesti, miten aikuisen pitää liikkua. En ole enää se kloppi jonka pitää ohittaa joka mummu ja vaari. Olen oppinut, että jos mummu menee ohi, liikun todennäköisesti sopivan hitaasti.
Nyt on taas isojen poikien nukkumaanmenoaika. Vaimo sammuttelee taas kohta valoja ja kloppi pienentää stereoista volyymia. Toivottavasti tämä bloki tuloo läpi. Turhaan eileen kirijootin ku se ei tallentunu. Kattotahan ny... Hannu

Sivut