Skip navigation.
Home

Jäsenen maenpsa blogi

Jazz on pelkkää kikkailua

Jazzissa keskitytään vain tekniseen suorittamiseen. Tärkeintä on että sormet vilistävät nopeasti ja rytmiikka on mahdollisimman hankalaa. Kyse on pelkästä erikoisuudentavoittelusta ja snobbailusta.

Myös jazzin kuunteleminen on yhtä kikkailua. Siitä ei sovi riehaantua, vaan on fiilisteltävä viileän eleettömästi.

Onko näin? Muusikko Kari ”Sonny” Heinilä vastaa Ennakkoluuloja-ohjelmassa maanantaina 27.10. klo 11.40. Toimittajana on Salla Matusiak.

Jokainen osaa soittaa nokkahuilua

Musiikinopetus aloitetaan yleensä nokkahuiluksi kutsutulla piipittävä-äänisellä muovipillillä, sillä sen soittamisen oppii jokainen helposti. Ja sitten soitetaan yhdessä koko luokan voimin ”Ostakaa makkaraa”– mutta eihän sillä muuta pysty soittamaankaan.

”Puhalla pilliin ja pidä sormia paikallaan!”, kuuluu karu neuvo.

Jokainen osaa soittaa nokkahuilua. Väitteeseen vastaa nokkahuilisti Eero Saunamäki maanantaina 29.9.2008 klo 11.40.

Musiikkiopistojen opetus rappeutuu

Musiikkiopistot ovat olleet tärkeä osa suomalaisen taidemusiikin menestystarinaa, mutta mikä on oppilaitosten merkitys nykyään? Miksi suomalaisissa orkestereissa soittaa yhä enemmän ulkomaisia muusikoita?

Musiikkiopistojen väitetään myös aiheuttavan myös traumoja, mutta Keski-Helsingin musiikkiopiston rehtori Petri Aarnio on toista mieltä.

Ennakkoluuloja maanantaina 25.8. klo 11.40. Toimittajana Miika Hyytiäinen.

Vain suomalainen osaa johtaa Sibeliusta

Sibeliuksen musiikin aiheita ja tunnetiloja ei osaa kukaan muu kuin suomalainen maestro tulkita, sillä eiväthän temperamenttiset etelänmaalaiset voi ymmärtää jylhän jäyhiä pohjoisen säveltäjän teoksia.

Tämä kotimaisten kapellimestareidemme taito on aivan sisäsyntyistä – ulkomailla yritetään sitä vastoin liikaakin etsiä suomalaisuutta Sibeliuksen musiikista.

Kapellimestari Hannu Linnun mielestä ”Vain suomalainen osaa johtaa Sibeliusta” -lausetta kuulee vain ulkomailla. Pitääkö ennakkoluulo suomalaisten ylivertaisista Sibelius-tulkinnoista paikkansa? Ennakkoluuloja maanantaina 28.7. klo 11.40. Toimittajana Salla Mäenpää.

Konemusiikki syntyy nappia painamalla

Konemusiikin tekemisessä ei tarvitse tietää mitään musiikista tai ainakin sen parissa pärjää ilman erityistä vaivannäköä. Niinpä se kuulostaakin kylmältä ja tunteettomalta.

Helsingin yliopiston studioamanuenssi Kai Lassfolk myöntää konemusiikin syntyvän sananmukaisesti nappia painamalla, vaan ei välttämättä sen helpommin kuin muukaan musiikki.

Kuuntele ohjelma YLE Radio 1:ssä maanantaina 30.6. klo 11.40.

Kansanmusiikki on junttien renkutusta

Kansanmusiikki on pelkkää pelimannimeininkiä ja yksinkertaista kanteleensoittoa yhdistettynä vanhanaikaiseen kansantanssiin. Vai onko? Entä onko kansanmusiikki edelleen nimensä mukaisesti kaikkien musiikkia?

Taiteen keskustoimikunnan puheenjohtaja, kansanmusiikin tutkija Hannu Saha vastaa ennakkoluuloihin, ja vakuuttaa myös kansanmusiikin voivan olla monimutkaista. Sahan mielestä kansanmusiikin improvisatorinen ilmaisu voisi olla yksi tapa kehittää myös luovaa yhteiskuntaamme.

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 2.6. klo 11.40 sekä klo 22.45. Toimittajana on Salla Mäenpää.

Klassisen musiikin konserteissa käy vain keski-ikäisiä naisia

Konserttiyleisöt ovat täynnä keski-ikäisiä naisia, mutta missä ovat nuoret musiikin kuuntelijat?

Harvinainen poikkeus, paljon konserteissa käyvä nuori mies, filosofian opiskelija Julius Telivuo sanoo, että konserttien ilmapiiri on porvarillinen ja niissä käydään vain nostamassa omaa statusta.

Onko vika konsertti-instituutiossa vai itse musiikissa?

Mitä mieltä olette? Kommentoikaa!

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 7.4.2008 klo 11.40. Toimittajana on Salla Mäenpää.

Koulu tappaa rakkauden musiikkiin

Moni muistaa koulun musiikintunneilta karmaisevat kokemukset laulukokeista, joiden myötä viimeisetkin musiikin riemun rippeet karisivat - pahimmassa tapauksessa loppuiäksi.

"Laulukokeet pitäisi kieltää lailla", sanoo musiikkikasvatuksen lehtori Riitta Tikkanen ja painottaa opettajan merkitystä innostavassa ja luovassa musiikinopetuksessa.

Mitä koulujen musiikintunneilla nykyään oikein tehdään, ja mikä on opetuksen päämäärä? Koulun ei tarvitsisi tappaa rakkautta musiikkiin, mutta onnistuuko se tavoitteessaan?

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 25.2. klo 11.40, uusinta samana iltana klo 22.45. Toimittajana on Salla Mäenpää.

Alttoviulistit ovat epäonnistuneita viulisteja

Alttoviulun vinguttajaksi päätyy, kun musiikkiopistossa ei pärjää oikean viulun soitossa. Alttoviulunsoiton täytyy olla myös helpompaa, koska soitin on tavallista viulua suurempi. Ja orkesteristemmathan ovat pelkkää väliäänten soittamista, eikä solistisissa tehtävissäkään alttoviulistiin juuri törmää…

Miten on, pitääkö ennakkoluulo alttoviulisteista paikkansa vai voisiko asian nähdä jopa päinvastoin? Väitteisiin epäonnistuneista viulisteista vastaa alttoviulisti ja säveltäjä Max Savikangas, joka kertoo myös minkälaista musiikkia violalle tulisi säveltää.

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 4.2. klo 11.40 sekä samana iltana klo 22.45. Toimittajana on Salla Mäenpää.

Oopperalaulajat ovat diivoja

Oopperalaulajat ovat vain suurieleisesti oikuttelevia ja teeskenteleviä taiteilijapersoonia, jotka ovat diivoja niin lavalla kuin lavan takanakin. Tai ovatko he sittenkin poikkeuksellisen lahjakkaita ja palvottuja tähtiä, joiden ammattimaisesta työskentelystä on diivailu kaukana?

Suomen Kansallisoopperan taiteellinen suunnittelupäällikkö Tuulikki Närhinsalo työskentelee ammatikseen oopperalaulajien kanssa ja tietää näin ollen kertoa, mikä on totuus oopperamaailman diivailijoista.

Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä maanantaina 7.1. klo 11.40 - 11.55 sekä klo 22.45 - 23.00.

Syndicate content