Skip navigation.
Home

Audion viimeinen pysäkki

"Tämä radiodokumentti lähetetään myös netissä 23.12. klo 22.05. Lähetyksen kesto 48 minuuttia."

Audion ja lähetysten siirtyessä osittain nettiin myös termit muuttuvat, jalostuvat. Ei voi puhua enää radiodokumentista tai radiolähetyksesta netissä. Mitä on lähettäminen netissä?

- Radiodokumentista puhuminen netissä on väärin, kyseessä on samantyyppinen ongelma kuin puhuttaisiin Word-dokumentista joka lähetetään myös radiossa. Kärjistetysti. Netissä radiolähetyksistä voisi käyttää muotoja "audiodokumentti", "äänidokumentti" tai "nettidokumentti". Vanha "kuulokuvakin" voisi kammeta arkustaan ylös!

- Onko nettiin radiolähetyksiä laitettaessa kyse lähettämisestä vai julkaisemisesta? Lähetyshän terminä liittyy hetkellisyyteen ja lineaarisuuteeen. Lähetys tulee ja menee. Julkaiseminen on saataville asettamista. Nettiin siis asetetaan radiolähetyksiä, audioita odottamaan noutajaa. Miten pitkään audiot vain odottavat? Onko netti audion viimeinen pysäkki?

- Jos puhutaan lähettämisestä, ei netissä voi käyttää täsmällistä aikaa. Julkaisemisessa voi. Pitäisi kai puhua saataville asettamisesta, eli tavallaan kyseinen audiolähetys on kuunneltavissa netissä klo 22.05 alkaen ja siitä eteenpäin. Audio on noudettavissa netistä 23.12. klo 22.05 alkaen.

Netti sinällään ei ole kuuntelupaikka tai radiomasto, se ei itsessään lähetä mitään. Netistähän käytännössä joka ladataan tai streamataan sisältöä omalle koneelle tai soittimelle. Netti on jakelukanava. Audiojakelukanava. Onkohan tulevaisuudessa YLE Nettiaudio 1, YLE Nettiaudio Suomi ja YLENETX?

- Lähetyksen kestokin on terminä häilyvä. Pitäisi ennemmin puhua audion pituudesta tai kestosta. Uutena lisänä litaninaan tulee tietysti koko ja formaatti.

"Tämä radiossa lähetetty audiodokumentti julkaistaan myös netissä 23.12. klo 22.05 alkaen. Audion kesto on 48 minuuttia. Formaatti MP3. Koko 48 MB"

Oikeus lisälaitteettomaan nettikuunteluun kaikille kaikilla oik

Miksi netti ei voi olla lähetyspaikka, kuuntelupaikka?
Miksi meidän on mentävä ladattaviin lähetyksiin ja erikseen ostettaviin laitteisiin (mp3-soitin)?
Miksi netti ei saa olla netti - kohtaamispaikka eri äänikoosteille?

lisälaitteet

Eihän tuossa ylhäällä mielestäni sanottukaan että kannettavat soittimet olisivat missään mielessä pakollisia. Mutta niitä ei saa sulkea pois, koska ohjelma joka soi kannettavassa laitteessa, soi myös tietokoneella ja suoraan netissä.

Streaming-vaihtoehto, eli internetin yli tuleva audio johon ei ole mitään kontrollia ja jota ei voi siirtää, ei minusta ainakaan voi olla ratkaisu, sillä vaikka tämä toteutettaisiinkin on-demand-meiningillä, on se nykykuluttajalle kankeaa sekin. Kukaan ei halua nököttää tuntia koneen ääressä kuuntelemassa jotain, koska samalla voisi hyvinkin tehdä muita asioita, jotka eivät vie huomiota kuuntelukokemuksesta.

voi olla

Eihän artikkelissa sanottukaan ettei se voisi olla, ja ettei se olisi. Mutta internetin trivialisoiminen pelkäksi lähetyspaikaksi olisi sen monien mahdollisuuksien haaskaamista. Miksi yrittää muutta internetiä radioksi tai televisioksi kun se ei sitä ole, eikä koskaan tule olemaankaan?

Kannettavien soittimien omistaminen ei ole pakollista, mutta sen vaihtoehdon tarjoaminen on tärkeää. Kannettaviin soittimiin tarkoitettuja ohjelmia voi kuunnella myös tietokoneelta ja suoraan internetistä, mutta ei päin vastoin. Streaming-palvelut myös on-demand-pohjalla ovat ongelmallisia, koska ne lukitsevat kuulijan internetin ääreen, joka ei nykypäivänä ole tarkoituksenmukaista. Tämä mahdollisuus on aina olemassa, mutta iso osa kuuntelijoista kuitenkin kaipaavat sitä että he voivat kuunnella ohjelmaa tehdessään työtä joka ei kuuntelukapasiteettiä vaadi tai vaikka matkustaessaan paikasta toiseen.

Internet siis voi olla kuuntelupaikka ja kohtaamispaikka, mutta se voi olla paljon muutakin. Miksi siis rajoittua siihen?