Skip navigation.
Home

Esityslista 8.2.2008

Tällä kertaa aiheena kahvilat ja kahvilakulttuuri. Oliko Suomessa sotien jälkeen kahvilakulttuuria? Miksi aiheesta ei ole juurikaan tutkimusta? Ovatko nykykahvilat pelkkiä läpikulkupaikkoja vai kokoonuttaanko niihin "parantamaan maailmaa"? Kadonneita kahviloita, eri kaupunkien perinnepaikkoja sekä muuta asiaan liittyvää ruotivat Jukka Kemppisen lisäksi historiantutkija ja esseisti, Helsingin kaupunginkirjaston pitkäaikainen johtaja, professori Sven Hirn, Helsingin yliopiston kirjastonhoitaja (eläkkeellä), filosofian maisteri Heikki Kaukoranta, kirjastonhoitaja, FM Niina Into sekä teologian tohtori Juhani Forsberg.

Kahvi-la?

Professori Hirn varmaankin siitä aloittaa, mutta esitän nyt toiveen kuitenkin: mikä on kahvila? En hae rajaa historian ensimmäisen cafén tunnistamiseksi vaan monien Suomen kaupunkien surkeaan jamaan: erilaisia olutlaitoksia on ja joitakin odostustilan ja eväsbaarin välimuotoja löytyy, mutta Valion baarien (olivatko nekään kahviloita?) jäätyä muistoiksi, ei tilalle ole tullut mitään, jota voisi verrata siihen paikkaan, jossa radio-ohjelmaa teette.

Toisaalta, riittääkö kulttuuriseen kahvilaan sekään että siellä on ainoana jalompana juomana tarjolla kahvi-A, pitäisi olla L niikuin lennokkuus mukana. Vai ovatko Starbucksit, Picknicit tai Macit kahviLoita?

Hei, 30-luvulla

Hei,

30-luvulla Helsingissä oli kuuluisa Brondan kahvila, jossa taitelijat ja kirjailijat kävivät. Sinne voi naiset mennä ilman herraseuraa. Ravintoloihin he eivät voineet mennä. Ja 60-luvulla oli Vanhan kahvila, taitelijoiden ja maailmanparantajien paikka.

Terv. Anita Konkka

Onko nykyopiskelijoilla

Onko nykyopiskelijoilla aikaa istua kahviloissa? Turun yliopistossa viettämääni seitsemän vuoden opiskeluaikaan mahtuu ainakin yhteensä vuosi kurssikirjaston kahvilassa istumista. Raimo Sailaksen mielestä hukkaan heitettyä aikaa, mutta minun mielestäni ei ollut. Pitihän niitä Kemppisenkin luentoja jäädä jonnekin pohtimaan ja kommentoimaan. Sitäpaitsi kahvilakavereiden kanssa pidetään yhä yhteyttä, pari vuosikymmentä opiskeluajan jälkeen.

Hilden

Järkyttävää valmistautumattomuutta ohjelmassanne, kun Hildenin historiasta ei olla tietoisia teemanne puitteissa!

Vastaus

Eräs ohjelman teemoista olikin se, että esim. Hildenin ja Nissenin historia on tietyiltä osin "kadonnut" eikä niistä ole tehty minkäänlaista tutkimusta.

Laiskanläksy Hildénistä

Google "lempi hilden"

Tanskalainen Julius Nissen

Pieni sievä historia tanskalaisen Julius Nissenin 1901 alkaen perustamista kahviloista

http://www.helsinki.fi/jarj/taso/irtolainen_1_07.pdf sivut 10 - 13