Skip navigation.
Home

Esityslista 29.2.2008

1. Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi sen laillisesti koolle kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi, etenkin siihen nähden, että saapuvilla oli professori Mäntylä.

2. Keskustelukumppanit, lääkäri Leif Lindberg ja professori (lääkäri) Tari Haahtela toivotettiin muitta mutkitta tervetulleiksi.

3. Pohdittiin kysymystä, onko diagnoosin tekeminen taidetta, tiedettä vai pelkkää noituutta.

4. Käsiteltiin ongelmaa, onko lääkärintoimen harjoittaminen tiedettä vai käsityötä. Sanan "kirurgia" viittaa kreikan kielessä käteen, käden taitoihin.

5. Torjuttiin yleisradiotoimintaan sopimattomana pj. Kemppisen yritys alustaa aiheesta Tupakoinnin terveyshaitoista Portinhoikan panssaritaistelussa 1944.

6. Tari Haahtela sai alan asiantuntija (astma- ja allergiataudit) aiheen esittää muutamia huomioita terveydelle haitallisesta rakentamisesta sekä kosteus- ja homehaitoista. Sitä ennen oli varmistettu, etteivät kuulijat pääse esittämään puhelimitse kysymyksiä asiantuntijoille.

7. Todettiin että asia antaisi aihetta synkkään äänettömyyteen vaipumiseen, mutta koska tuo on radiossa vaikeasti toteutettavissa, jatkettiin sen sijaan keskustelua, kunnes käytettävissä ollut aika lakkasi olemasta käytettävissä.

./.J.K.

Hopealautanen

Vielä 1970-luvulla saattoi nähdä parturiliikkeen tunnuksen, hopeanväristen lautasen, kertomassa, että täällä leikataan päitä. Kirurgin ammatti kehittyi parturin ammatista. Partureille jäi ammattikunnan tunnukseksi verilautanen. Mummoni liikkeen tunnuksena hopalautanen oli myös vuosikymmeniä.

Gregoriaaninen kalenteri

Hyvää karkauspäivää!
PS Missä viitteitä lähetykseen 29.2.2008

Eikös sanan lääkäri

Eikös sanan lääkäri kantasana ole lääke? Eli ihmisiä "korjataan" kemiallisesti. Ja tästähän on valitettu jo vuosikausia: lääkäri parantaa yksittäisen vaivaa, mutta ei ihmistä. Ei siis ihme, että väki ramppaa homeopaateilla ja vastaavilla vaihtoehtoparantajilla, jotka tuntuvat ottavan koko ihmisen huomioon.
Ja mitä taas tulee homeopatiaan, niin jotkut pitävät sitä puoskarointina. Ihan sama minulle, jos kerran dropit tuntuvat tehoavan muksun nuhaan. Vai onko kukaan kuullut, että lapsen nuha paranee päivässä kuten homeopaattisilla sokerinpaloilla.

Viisaita puheita!

Kuinka hauska onkaan olla joskus arkena lomalla kotona ja kuunnella viisaita radiosta Ylen 1-kanavalta!
Olisipa joku muinoin opiskeluaikaan antanut sellaisen vinkin kuin Leif Lindberg: vastaanoton aikana potilasta on katsottava kaksi kertaa silmiin ja kerran kosketettava. Molemmat myös viestivät, että diagnoosi tehdään ensin kuuntelemalla pt:n kertomus sekä kliinisesti tutkimalla (käsin, stetoskoopilla). Vasta sen jälkeen tehdään konetutkimuksia, jos dg ei vielä ollut selvinnyt.
Nykyisillä nuorilla lääkäreillä näyttää olevan tapana ensin kirjoittaa röntgenlähete ja ottaa leegio verikokeita, ja vasta sitten miettiä, mikä potilasta mahtaa vaivata.
t. Vanhempi lääkäri