Skip navigation.
Home

Perjantaina 3.10.2008

Perjantaina 3.10. ohjelmassamme kysytään, kuka syö levylautaseltasi.

Tekijöiden oikeudet ovat voimassa lievästi sanoen riittävän ajan - 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta. Esittävien taiteilijoiden, kuten muusikkojen, suoja-aika oli vanhastaan 25 vuotta, mutta sitä pidennettiin 50 vuoteen taltioinnista, ja nyt myös EY on aivan vakavissaan pidentämässä suoja-aikaa 95 vuodeksi!

Jostain syystä hankkeen nimi on Lex Beatles.

Asiaan alkaa liittyä vakavia ongelmia. Yksi ongelma on "orvot teokset" ja "orvot esitykset" - on paljon teoksia (sanomalehdet) ja esityksiä (radionauhoitukset), joiden tekijöitä ja esittäjiä ei ole koskaan merkitty muistiin.

Lisäksi on ajateltu, että olisi olemassa kulttuuriperintö, jossa kaikki olisivat osallisia. Maksuja ei tarvitsisi suorittaa ainakaan Amerikkaan eikä varsinkaan sellaisista teoksista, jotka tiedetään esimerkiksi kansanmusiikiksi, vaikka jokin tekijänoikeuden edunvalvontajärjestö onkin sillä kannalla, että tämä tai tuo henkilö olisi oikea "tekijä".

Valtiotieteen tohtori Pekka Gronow ilmoitti jääneensä eläkkeelle 1.10. ja sai siksi kutsun ja käskyn töihin; hän toimi hyvin pitkään Ylen eri tehtävissä ja on ilman valheita äänilevyjen ja äänilevyteollisuuden johtava asiantuntija maassamme.

Sinänsä yllättävästi myös minä puhun nyt omasta aiheestani, koska olen opettanut tekijänoikeutta ja osallistunut tuomarina sitä koskevien asioiden ratkaisemiseen yli 40 vuotta.

Lisäksi olemme käyneet Gronowin kanssa tätä keskustelua, josta nyt radioidaan pätkä, jo ainakin 35 vuotta.

Tervetuloa. Aiheitta ei pidä pelätä kuivakiskoiseksi. Meitä yhdistää, Gronowia ja minua, muiden asioiden ohella aito ja syvä rakkaus helppohintaista ajanvietettä kohtaan.

Piraattiliitto hissukseen

Piraattiliitosta ei ole hillunut sitten kevään.

http://piraattiliitto.org/artikkelit

Onko tietoa mikä pannut hiljaiseksi?

Lauri Gröhn

Musiikilla ei ole semantiikkaa, joten ...

Musiikilla ei ole semantiikkaa. Voiko syntaksi olla kopiosuojattu? Entä instrumentointi? Entä harmonia?

Lauri Gröhn

Kopiosuojauksesta on paha

Kopiosuojauksesta on paha puhua, mutta heikosti asiaansa kuvaava suomenkielinen termi tekijänoikeus tuskin ainakaan pätee. Käsittääkseni tekijänoikeus suojaa ilmaisumuotoa, mutta vain siinä tapauksessa että myös sisältö on olemassa (teoskynnys). Syntaksi, instrumentointi ja harmonia ovat tapoja kuvata sisältöä, mutteivat rajaa mitään spesifista asiaa, eli ovat ilmaisua (tai ilmaisun kuvausta) ilman varsinaista sisältöä.

Juristi kommentoikoon.