Skip navigation.
Home

Perjantaina 24.10.2008

Perjantaina 24.10. aamukahvilassa puhutaan kahvila-asioista, kuten koulutuksesta ja työllisyydestä.

Keskustelun tekee erikoislaatuiseksi kavereitten tausta. Martti Mäenpää (Nurmon Jymy) on Teknologiateollisuuden puheenjohtaja. Antti Herlin (Kone Oyj.) on näkynyt ja kuulunut viime aikoina koko teollisuuden tai elinkeinoelämän kasvoina ja äänenä.

Suomalaisessa kahvilassa kun ollaan, keskustelijat ovat monimutkaisin tavoin vanhoja tai hyvin vanhoja tuttavia keskenään.

Siksi kysymyksiä on oikeastaan vain kaksi tai oikeastaan yksi: onko koulutuksen parantaminen se tie elämisen edellytysten turvaamiseen, jota elinkeinoelämä kannattaa. Eikö todella ole muuta keinoa?

Minä muistan ajan, jolloin työnantajia sanottiin kapitalisteiksi, ja heidän arveltiin ajattelevan, että kunhan pystytään repimään oikein isoja läimäreitä työmiehen selkänahasta, hyvin menee.

Oman tulkintani mukaan tuo ajattelutapa loppui tammikuussa 1940, mutta asiasta on esitetty muitakin tulkintoja.

Martti Mäntylä on yliopistomaailmassa myrskyn silmässä, koska juuri hän on Teknillisen korkeakoulun professorina veljeillyt muun muassa kauppakorkeakoulun ja taideteollisen korkeakoulun kanssa. Helsingin yliopiston kanssa olemme vanhastaan samaa putiikkia, siis tutkimuslaitos HIIT. Itse olen näissä puuhissa joo-miehenä.

Jos kuka haluaa kuunnella yleistä rähinää, viittaan esimerkiksi television vaaliohjelmiin.

Tässä on tavoitteena ennenkin yritetty päämäärä: sanoa ääneen edes muutama sellainen asia, joilla on vaikutusta ihmisten elämään ja ihmisen toivoon.

Muistojen rahdinkäsittelykone

Kemppinen kirjoitti: "Minä muistan ajan, jolloin työnantajia sanottiin kapitalisteiksi, ja heidän arveltiin ajattelevan, että kunhan pystytään repimään oikein isoja läimäreitä työmiehen selkänahasta, hyvin menee."

Kun useimmat eivät enää muista aikoja ennen tupoja, on wanhoja capitalisteja muisteltu suurella lämmöllä, ruukinisäntinä ja waldeneina, jotka pitivät porukastaan huolen kehdota hautaan (totta sananmukaisesti esimerkiksi Warkaudessa, jossa kappalainenkin oli aikanaan A.Ahlströmin palkkaama; kun muuten ei olisi hengellistä paimenta ollut kuin kai Leppävirralla lähin). Moderneja johtajia on syytetty kylmäsilmäisiksi byrokraateiksi ilman yhteiskuntavastuuta.

Herlinit taitavat olla perinteiden välissä - patruunamainen dynastia huippumodernien globaalikonsernien (Kone, Cargotec) ohjaisimissa. Miten he itse kokevat itsensä suhteessa em. traditioon?

Aalto-yliopiston touhut

Aalto-yliopiston touhut käyvät yhä absurdeimmiksi:

"Kupletti tarvitsee juonen

Säätiön hallitus nimesi minut vetämään muutosprojektin ”Focus & long-term resourcing” -kehitystyöryhmää. Nimi kuulostaa vaikealta ja ennakoi hyvin työn haasteellisuutta, eli valintojen vaikeutta ja kärsivällisen rahan niukkuutta.
Tavoitteena on kuitenkin suoraviivainen lopputulos: tulee löytää ja viestiä kiehtova juoni, jonka pohjalta uusi Aalto-yliopisto lähtee rakentumaan. Tätä juonta nimitetään strategiaksi. " (Airila)

http://newsletter.aaltoyliopisto.info/fi/view/uutiskirje/sis-lt-11-2008#3

Rohkenen epäillä, että valinta on perustunut seuraavaan edellisen yo. tekstin kirjoittajan kurssin luomaan mielikuvaan kyseisen henkilön taidoista:
http://www.machina.hut.fi/kurssit/41/5000/5000esite.pdf

Todella järkyttävää on myös tämä alustava top down lista "ideahaku" yhteistyöhön nykyisten korkeakoulujen välillä:

http://www.aaltoyliopisto.info/fi/view/content/tutkimuksen-ideointi

Yksi jatkoon hyväksytyistä aiheista on "Aivot ja elokuva"! HUH-HUH !!!

Näin ne byrokraatit sitten kehittävät Aalto-yliopistoa:

"Teema-alueita on seitsemän: Aalto-yliopiston fokus-alueet, tutkimus, opetus, HR ja henkilöstöprosessit, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, hallinto ja palvelut sekä talous. Vetäjien ensimmäisiä tehtäviä on muodostaa työryhmät, jotka ryhtyvät suunnittelemaan Aalto-yliopiston käytänteitä ja toimintatapoja."

"Henkilöille, jotka ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa työskennellä työryhmissä, etsitään sopivia rooleja. Henkilöstöjärjestöjä ja ylioppilaskuntia pyydetään miettimään ja esittämään päteviä henkilöitä eri ryhmiin. Tarkoituksena on hahmotella työryhmät, teema-alueiden palauteryhmät sekä mahdolliset ideointi- ja erityisryhmät keskustelevan prosessin kautta lokakuun loppuun mennessä."

http://www.innovaatioyliopisto.info/fi/

Toisaalta kannattaa muistaa, että oikeasti bisneskoulut eivät ole mitään korkeakouluja, koska pääosin niissä jaellaan VAIN konsulttitason mutu-tietoa. Ja hieman kauemmaksi mennen, taloustieteen ns. Nobeleita pitäisi jakaa korkeintaan kerran 10 vuodessa, koska esimerkiksi leikkiminen ns. peliteorialla aika vähän muistuttaa tiedettä perustutkimuksesta puhumattakaan.

Olisi ollut hauskaa, että

Olisi ollut hauskaa, että mukana olisi ollut edes yksi tieteen edustaja. Tuo HIITkin on keskittynyt artefaktien esitutkimiseen ja kehittelyyn. Kannattaisi kuunnella mitä Kari Raivio sanoo blogissaan:

"Hyvät Aalto-yliopiston puuhamiehet ja -naiset! Jos teillä on edes hiukan konkreettisemmin ja realistisemmin määriteltyjä tavoitteita tälle megahankkeelle, eikö niistä voisi kertoa meille tavallisille yliopistoihmisille ja myös kansalaisille, jotka kustantavat tämän eksperimentin?"

http://blogs.helsinki.fi/t-retki/2008/10/14/aalto-yliopiston-tulisi-maaritella-tavoitteensa/

Trollausta

Tuo HIITkin on keskittynyt artefaktien esitutkimiseen ja kehittelyyn.

Mitä se metasäveltäjä Gröhn taas täällä itkee...