Skip navigation.
Home

Allergiat

(YLE Radio 1, ke 10.12.2008 klo 9.06-10.00. Ohjelma on uusinta, ensilähetys oli ke 23.1.2008)

Tällä kertaa Kirsi Virtanen pöyhii allergioiden maailmaa. Kyse onkin ilmiöstä, jossa on tutkailtavaa, sillä allergioita on yhä enemmän hyvinvoivissa länsimaissa. Onko tähän johtanut liiallinen siisteysinto?

Jotain kummallista allergioihin liittyy nykyajassa. Sosiaalisissa tilanteissa osasta ruoka-aine-allergioita näyttää tulleen itsekorostuksen muoto. Etenkin laktoosi-intoleranssi tuntuu olevan allergia vain Suomessa. Muulle maailmalle nämä laktoosille tolerantit on vain maapallon väestön enemmistöstä poikkeava vähemmistö.

Mitä mieltä te olette, onko laktoosi-intoleranssi allergia?

Voi hyvä jysäys! Minä

Voi hyvä jysäys! Minä olen allerginen Kirsi Virtaselle!!

Hei vaan KirsiJos

Hei vaan Kirsi

Jos Hongongissa on 10 kertaa vähemmän allergiaa kuin alueen maaseudulla, niin paljonko sitä sitten oikeasti on.

Vai tarkoititko, että siellä on kymmenesosa muun alueen allargioista ?

On eri asia, jos jotain on 10-kertaa enemmän kuin jotain muuta, kuin jos jotain on 10-kertaa vähemmän.

suamenkiäli on kamalan vaikiaa, terveissi Matilt Turust

Onko hauska pilkata sairaita

Onko hauska pilkata sairaita ihmisiä?

Ei pilkkaa

Ei ohjelma mitään sairaiden pilkkaa ollut, höpö höpö.

Asiapitoinen mutta lystikäs ja lupsakka Kirsin ohjelma aina on. Hauskalla tavalla metka ja samalla asiallinen.

Aforistisen allergisesti!

Viiteen sanaan voi kiteyttää paljon. Kirsi-allergiasta tarpeeksi saaneet osaavat jo vaihtaa taajuudelle, jossa aikuinen käyttää aikuisen puhekieltä ja intonaatiota.
Minkä kyvyn Pikku-Kakkonen onkaan menettänyt!

Väärää ja haitallista tietoa Hylasta

Rinnastit ohjelmassasi Hyla-tuotteet laktoosittomiksi. Näinhän ei ole, vaan .. otapa selvää ja oikaise.
Seuraus antamastasi väärästä tiedosta on, että aiheutat suurelle joukolle meitä tavallisia suomalaisia muutakin, kuin sinun mielestäsi haitattoman pierun.
Ensinnäkin se pieru haisee pahalle ja aiheuttaa siten mm. sosiaalisia ongelmia, joista voi seurata muita henkisiä ongelmia ja kärsimyksiä.
Toinen seuraus usein on se, että vatsa turpoaa kovasti (maitojauhe pahimmasta päästä) ja on kipeä.

Koin siis ohjelmasi erittäin haitallisena meidän laktoosiongelmaisten kannalta.
Kyllä tässä maailmassa on jo pahaa mieltä muutenkin tarpeeksi, ettei sitä tarvitse näin valtakunnan verkossa enää lisätä.
Kysyn:
Miten kannat vastuusi ja yrität korjata erheesi?

En ole Kirsifani

Onko Kirsi virtasen ohjelmilla todella niin pljon ystäviä, että sitä on syytä lähettää? Vaikka aiheet ja jotkin argumentit olisivat kovinkin kiinnostavia, en pysty ohjelmaa kuuntelemaan toimittajan lapsellisen äänenkäytön ja epäsivistyneeltä kuulostavan sanailun takia. Huumoriahan tässä varmaan usein viljellään, mutta mielestäni aika haparoivast, eikä mielestäni ainakaan erityisen älykkäästi.

Eikö tätä ohjelmaa voisi ainakin siirtää jollekin ylen muista radiokanavista, ja pitää ykkösen edelleen tasokkaana kulttuurikanavana?

ruoka-allergiat

Hyvä Kirsi Virtanen, ohjelmasi 23,01.08 oli erittäin hyvä ja mielenkiintoinen.On hienoa, että tärkeät asiat sanotaan, huumoriakin saa olla kuten sinulla. Kiinostaisi kuulla, mistä olet tietosi hankkinut

nm.samalla lailla ajatteleva

Allergioista

Olipas hauska ohjelma, kuuntelin netistä. Paikkansa pitää tuo että allergioilla haetaan joskus pelkkää huomiota. epäilen jo monia tuttuja ennestään, nyt vielä vahvemmin.

lopettakkaa

samaa mieltä olen: pitäis lopettaa tämä virtasen kummallisen omahyväinen soperrus.

hongong

Terve! "Hongon" kirjoitetaan Hongkong, jos haluaa olla perusteellinen: Hong Kong.
Jos arvostelee, tarttis olla omat tiedot oikein.

laktoosi-intoleranssi ei ole allergia

Kuuntelin tuon ohjelman taannoin... ja todella kannattaisi ottaa asioista selvää ennen kuin töräyttelee "totuuksia". Vaikka Suomessahan toimittaja tietää kaiken ihan mistä vaan.

Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia. Näissä oireet juontavat aivan eri tekijöistä. Hyla-selitykset taas olivat Valion vähälaktoosisten tuotteiden mainostamista.

Että sillä lailla Kirsi Virtanen, valistahan taas suomalaisia piereskelijöitä. On se hyvä että on sinunlaisiasi älykköjä ylen äänitorvina.

Täsmennyksiä

Joskushan näitä KV:n pakinoita vaivaa lievä epämääräisyys tietopohjan suhteen.

- tämä epäilty yhteys likaisuuden ja allergioiden vähäisemmän esiintyvyyden välillä on ollut tiedossa lähes 20 vuotta

- laktoosi-intolerantti on käsittääkseni ns. normaali ihminen; maidon juominen on epänormaalia nisäkkäälle imetysajan jälkeen ja lehmänmaidon käyttöön on aikojen saatossa länsimaissa kehittynyt sietokyky - lehmänmaitoa juomattomilla kansoilla laktoosi-intoleranssi on käsittääkseni normaalia; voisi tietysti spekuloida, onko tässä mielessä maitoallergiakin normaaliutta (allergisuus siis maidon proteiinille); ennen vanhaan puhuttiin maitoruvesta lapsilla (jopa kuolinsyynä) - olikohan oikesti kyse maitoallergiasta

- vaakakupeissahan ovat siis: paljon likaa, paljon lapsia, huono elintaso ja suuri lapsikuolleisuus ja vähän likaa, vähän lapsia, korkea elintaso ja pieni lapsikuolleisuus; rodun jalostuksen kannalta tietysti ensimmäinen on ehdottomasti kannatettavaa, jos halutaan nimenomaan tuottaa vastustuskykyinen rotu; mitä muuta samalla menetetään niiden kuolleiden lasten mukana (vai menivätkö siinä myös ne allergiaan taipuvatkin jo vauvana hautaan)?

- lialla on siis vaikutusta vain lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana; jos allergiaa siis jo on, on kyllä tarkkaan katsottava, miten paljon niitä villakoiria voi olla ettei esim. heinänuha muutu astmaksi - tarkkana pitää olla pakinassakin

- keskiarvot ovat vain keskiarvoja: minä olen 50-luvun lapsi ja kolmilapsisen perheen nuorin: minä olen ainoa, jolla on allergiaa; vaimo taasen on maatilan ainoa lapsi ja silti hänellä on allergiaa; meidän kolmesta lapsestamme vain esikoisella ei ole allergiaa, vaikka hänen synnyttyään kaikki paikat puunattiin ja myöhemmin oli taatusti likaisempaa kun nuoremmat syntyivät - ja heillä oli molemmilla ensin maitoallergia ja lääkärit viittasivat perinnöllisyyteen

- työkaverin vauva söi pihalle kakatetun koiran jätöksiä ja oli 3 viikkoa teho-osastolla

satunnainen kuuntelija

Tulipa tänään (10.12.2008) kuunneltua ensimmäinen kerta Kirsi Virtasen ohjelma. Muutama kerta Kirsin puhetta kuunnellessa heräsi epäilys, että onko tämä toimittaja nimi oikeasti? Siis täysin suomalainen nimi, kun kuulosti siltä kuin toimittajan äidinkieli olisi ruotsi?

Terveisiä likakaivosta.

Minusta koko jutun kiinnostavin aihe liittyy sanaan 'lika'. Mitä on lika? Mikä on sen luonne, ja onko se erilaista, joutuessaan erilaisiin paikkoihin?

Jos 'lika' joutuu esinmerkiksi kiiltävälle pinnalle(parkettilattialle, tai pöydälle) likaantuuko lika parketista, vai parketti liasta. Toisin sanoen: oliko lika ennen joutumistaan parketille puhdasta, ja kävikin niin, että perketti likasi lian, joka oli puhdasta likaa ennen kuin joutui parketille...

Ongelmat lian suhteen johtunevat siitä, että lika ahdistaa...

Olen nähnyt huusholleja, joissa kaikki pinnat ovat kiiltäviä... vaikka katsoo tarkkaan, ei näy elämisen jälkiä. Muruset on siivottu pois, jos niitä on ollut.

Millainen on ihminen tässä ympäristössä? Jos ei ole ollut jo aikaisemmin, hän varmasti sairastuu... Tarkoitan 'sairastumisella' sitä, miten näköalat kapenevat... kunnes kaikki on vain puhdasta pintaa.

Ihminen, joka asuu steriilissä ympäristössä, on myös itse steriili. Hän asettaa sanansa steriilisti... siitä ei voi Kirsi Virtasta syyttää.

Ihmisen sisällä toimiva likakaivo on jyrkässä ristiriidassa hänen tavoittelemansa steriilin ympäristön kanssa.

Suhteellista

Hyla-tuotteet eivät ole laktoosittomia, pelkästään vähälaktoosisia, joten ne eivät sovi oikeasti laktoosi-intoleranteille. Itselläni ei tätä vaivaa ole, mutta asiasta kärsivä tuttavani on sitä mieltä, asia on jotenkin yhteydessä suomalaiseen kaikenkattavaan maidon pastörisointiin. Ulkomailla, vähemmän teollisen ruokakulttuurin maissa hänen vaivansa ovat vähäisemmät. Luulotautia vai ei?

Ihmettelen, että mitkä

Ihmettelen, että mitkä olivat ohjelman ansiot, että se piti uusintana lähettää??? Tai mikä on Virtasen ansiot, että häntä Ylessä pakinoitsijana pidetään. Itsellä tulee kuunneltua usein sen vuoksi, että minulla on radio auki aamuisin eikä sitä heti Ykkösaamun jälkeen tule suljettua, kun joskus seltä tulee ihan kuunneltavaakin, yleensä ei kuitenkaan Virtaselta.

Erityisen loukkaavana koin Virtasen vähättelyn laktoosi-intoleranssin osalta, vaikka myös allergikkona ei ohjelma ollut muutenkaan kivaa kuultavaa. Itselläni laktoosi-intoleranssi on vaikeimpana mahdollisena, ts. en siedä edes hylatuotteita enkä edes laktoosittomina mainostettuja maitotuotteita, sillä nekäänhän ei ole oikeasti laktoosittomia. Valion mukaan maitotuotteet saa merkitä laktoosittomiksi, jos niissä on alle 1 g laktoosia.

Itse aloin potea laktoosiongelmia jo siinä vaiheessa, kun Suomessa ei asiasta vielä mitään puhuttu eikä sitä todennettu eikä hylatuotteita ollut. Tässä helvetissä meni kymmenisen vuotta, ennen kuin vaiva todettiin.

Olin lapsena oppinut, että kun vatsa vaivaa, niin hopeatee on parasta (siis veteen maitoa). Kun tuon tempun tekee ennen yliopistoluentoa, niin hullustihan siihän käy ja äkkilähtö tulee luennolta. Opinnot oli pakko jättää kesken.

Sain kymmenen vuoden potemisen jälkeen diagnoosin. Kun kysyin HYKS:n lääkäriltä, että miksi ihmeessä minulta ei todettu aikaisemmin laktoosi-intoleranssia, vaikka olin valittanut lääkäreille hyvin tyypillisiä oireita, hän loihe lausumaan: 'Kyse on Valion vahvasta vaikutusvallasta. Hylatuotteitahan ei ollut aikaisemmin markkinoilla.' Eräs tuttavani totesi, ettei suomalaiset lääkärit noin toimi. Sanomani kumotakseen hän otti asiakseen selvittää toiselta lääkäriltä. No, ei hän voinut muuta kuin todeta, että näinhän asia on.

Tuo, ettei Virtasen ystävä reagoinut kutsuilla tarjottuun maitoon, on ymmärrettävää. Ei minullakaan maitotuotteita maistellessa laktoosi-intoleranssi vaivaa heti samana päivänä, vaan vasta seuraavana pääsee helvetti irti. Ja jos kyse olisi pelkistä pieruista, pääsisin vähällä. Pahinta on vatsan jumiutuminen viikoksi ja voimakkaat närästykset, mitkä ovat jättäneet ruokatorveen omat jälkensä. Minusta Virtasen huijaaminen oli paitsi lapsellista niin myös edesvastuutonta. Entäpä jos ystävällä oli joku tärkeä meno seuraavana päivänä?

Eikä laktoosi-intoleranssin aiheuttamat ongelma vatsavaivoihin pysähdy. Minulta todettiin siis vasta kymmenen vuoden potemisen jälkeen vaiva ja join ja söin tänä aikana maitotuotteita. Minulla todettiin jo nuorena myös osteoporoosi, minkä lääkäri sanoi johtuvan siitä, että kun laktaasi ei imeydy, niin se estää myös muiden ravintoaineiden imeytymistä. Siitä tuo osteoporoosi.

Oli todella mieltä

Oli todella mieltä ylentävää kuulla, että allergikot ovat hmmm...jotenkin muita viisaampia vai oliko se älykkäämpiä...haluaisin uskoa siihen.
Itselläni on allergia jo aikaisin keväällä, kun mänty kukkii ja aina elokuulle asti kun heinien ja pujon haituvat lentelevät ilmassa...ja kun heinistä olen päässyt, niin syksyn kosteus ja

Ehkä se älykkyys piilee siinä, että "ne älykkäät allergikot" , jos he tietävät olevansa jollekin asialle allergisia, välttävät sitä tieten tahtoen, mutta eivät nosta siitä "haloota". On vaan yritettävä elää, koska emmehän haluaa elää "michel jacksonina" jossakin muovikuplassa.

On taas sitten niitä, jotka haluavat huomioita tai haluavat olla jotenkin "erkoisia" korostamalla allergioitaan. Jos on niin allerginen, niin eihän se muiden vika ole, vaan on vaan hyvä yrittää mennä niillä oman kehon antamilla ehdoilla.

Olen itse toiminut koekaniinina tuon laktoosi-intoleranssin suhteen...olen juonut laktoositonta maitoa jo vuosia...koska perheessämme on näitä "intoleranssipotilaita". Viime viikolla päätin sitten kuitenkin "kokeellisesti" palata tavallisen rasvattoman maidon juojaksi. Kokeen tulos oli juuri se, mitä Kirsi Virtasen ohjelmassa mainittiin...Pierutauti...enkä edes sanoisi sitä edes taudiksi...pieretti vaan aivan pi...sti.

Edesvastuutonta

Kirsi Virtasen toiminta (entisen) ystävänsä kanssa oli edesvastuutonta. Mitä sitten olisi tapahtunut, jos hänellä olisi ollut todella vaikea allergia. Siinä olisi voinut olla hengen lähtö lähellä.

On törkeää yrittää selittää allergiat vain henkilön huomionkipeydeksi. Niinpä kai sekin nuori nainen, joka sai Jyväskylässä drinkin mukana jotain allergeenia, kuoli siihen vain herättääkseen huomiota ja sääliä!

Annatko oikeanlaisen asenne-esimerkin nuorille?

Poikani (16v) ehti kehua tätä Kirsi Virtasta moneen otteeseen, ennen kuin itse löysin ohjelmia kuunneltavakseni. Koska itse kärsin maitotuotteista, korvaani särähti erityisesti tämä ohjelma ja olen täysin samaa monen muun kanssa siitä, että maitotuotteen tarjoaminen laktoosi-intolerantikon siitä tietämättä on todella edesvastuutonta. Minullakin vaikutus iskee seuraavana päivänä - työteho on aika nollassa silloin. Joskus olen itsekin syönyt esimerkiksi maitosuklaata, kun herkutteluhimo on voittanut, mutta olen tehnyt sen etukäteen harkiten niin, että tiedän ettei seuraavana päivänä ole mitään tärkeää työtä tms.
Mutta varsinainen asiani pakinoitsijalle oli se, että toivoisin hänen ajattelevan, millaisen asenne-esimerkin hän pakinoillaan antaa nuoriin kuulijoihin (sellaisiakin siis on!) He kun eivät vielä välttämättä pysty suodattamaan, onko tässä nyt kärjistystä vai ei.

Ihanaaaaaa!

Myönnän, että otin minäkin Kirsi Virtasen ohjleman ensimmäisellä kuuntelukerralla liian vakavsti. Sitten hoksasin, että heh tämä FORMAATTI (viite televisioohjelmaan) onkin nerokas radiopakina.
Pakina siis on sellainen formaatti, joka on unohtunut lehtien palstoilta. Sen tarkoitus on olla humoristinen ja erittäin puolueellinen. Lehdissä monet kirjoittivat niitä kätkeytyen nimimerkin taakse. Nostan siis hattua, että Kirsi Virtanen pakinoi omalla nimellä.
Työttömänä oli luksusta kuuneella näitä aamuaikaan. Nyt kun olen töissä, en päässyt kuuntelemaan niitä ptikään aikaan, ja oikein otin sukkapuikot esiin (kyllä asun maalla) ja kuuntelin Arenasta kolme ohjelmaa peräkkäin. Ihanaa.
Sain nauraa itselleni käytöstavoissa ( siis minähän olen puoleksi ulkomaalainen ja osaan olla kohtelias, mutta laukkua en viitsi nostaa bussissa, kuten Virtanen ilmoitti kaikkien nelikymppisten naisten tekevän), televisiosta ja pierusta. Kieltämättä joskus on juolahtanut mieleeni, että välillä ihmiset kaipaavat huomiota. Ja mitä siinä, saakot sen jos kaipaavat.
Nyt tiedän ketä voin syyttä pölyallergiastani: hygenikiafriikiä äitiäni, kaikella kunnioitukella, mutta meillä taisi olla liian siistiä.
Ja kyllä, tunnistan iteäni siitä, että koitan kovasti älyllistää kiasman tökeröä installaatiota ja haukun television "paska"-ohjelmat, ja nautin kuitenkin yli kaiken, kun saan katsoa Amerikaan huippumallia ( sorry väärä kanava).
Puolustan myös Virtasen pikkukakkoseksi haukuttua ääntämystä. Sillä tavalla pakina pitääkin esittää– kuin lapsille.
Huumoria hyvät ihmiset, älkää olkamme niin kamalan tosikkoja ja naurakaamme välillä itsellemme.
Kiitos Kirsi Virtanen hauskoista ohjelmitsa.

Laktoosi-intoleranssi ei tietenkään ole allergia

Ensinnäkin kiitokset Kirsi Virtaselle hauskoista ohjelmista.

Ja vastaus kysymykseen: laktoosi-intoleranssi ei ole allergia kuten ei myöskään samantyyppisiä vaivoja aiheuttava keliakia. Maitoallergiassa on kyse maitoproteiinin aiheuttamista oireista, joita voivat olla esim. ihottumaa tms. Itselläni todettiin laktoosi-intoleranssi vauvaiässä ja aluksi sitä pidettiin maitoallergiana (tämä tapahtui 1980-luvun alussa) mutta myöhemmin todettiin, että kyse on laktoosi-yliherkkyydestä, jossa suoliston toimintakyky heikkenee, jos nautin laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Sain ruveta käyttämään Hyla-tuotteita ja kypsytettyjä, hapatettuja tai paljon rasvaa sisältäviä maitotuotteita. Kypsytetyt juustot, kerma ja jugurtit voivat nimittäin sopia laktoosi-intolerantikolle, koska niissä on luonnostaan laktoosilta suojaavia aineta. Tällainen on esim. kerman rasva.

Siedän pieniä määriä laktoosia, enkä välttämättä kieltäydy esim. kahvista, jos siihen on laitettu ns. tavallista eli laktoosipitoista maitoa. Mutta yleensä kysyn ensin esim. kahvilassa, voisinko saada vähälaktoosista tai laktoositonta maitoa kahviini, jos heillä sattuisi olemaan sitä jossakin takahuoneen kaapissa. Minusta on kiusallista vaivata kahvila- ja ravintolatyöntekijöitä aina tällä samalla kysymyksellä. Tunnen itseni oikeaksi kiusankappaleeksi, kun minulle ei kelpaa se, mitä on tarjolla. En siis allekirjoita ajatusta siitä, että hakisin vaivallani ylimääräistä huomiota. Mieluummin söisin samaa kuin muutkin.

Mutta kuten täällä moni muukin laktoosi-intolerikko on todennut. Laktoosin aiheuttamat vaivat eivät yleensä tule heti, vaan vasta seuraavana päivänä. Itselläni vaivoja alkaa tulla vasta, jos tulen nauttineeksi laktoosia liikaa monena päivänä peräkkäin. Kysehän on siitä, että suolisto ei toimi kunnolla, kun sinne joutuu sopimatonta ainetta. Pahinta on se, että vatsan saaminen takaisin kuntoon voi kestää monta viikkoa. Siksi pidän kyllä Virtasen tekoa aika törkeänä. Ehkä vieraallasi ei ollut vaivoja samana iltana (mikä on täysin normaalia, koska eiväthän ne heti tule), mutta hänellä saattoi olla selittämättömiä vatsavaivoja vaikkapa kaksi viikkoa putkeen juhlien jälkeen. Eikä se ole pelkkää piereskelyä vaan ehkäpä myös rajua ripulia ja vatsanväänteitä. Mietipä sitä!

Laktoosioireista

Kiitos hyvistä ohjelmista ja onnittelut Sokrates-palkinnosta.

Muuten hyvän allergiajakson laktoositiedon puutteista tuossa jo valistettiinkin. Jos joku pyytää Hylaa, niin hän ei ole kovin intolerantti, mutta jos joku kysyy, ovatko kaikki ainesosat varmasti laktoosittomia, silloin olet luultavasti törmännyt oikein intoleranttiin. Hänelle jo 0.1 gramman annos laktoosia (lusikallinen sitä Hylaa) saattaa riittää aiheuttamaan havaittavia oireita, ja kunnon tujauksesta hänellä on maha kipeänä monta päivää. Tyypillisesti kivut muuten alkavat vasta n. 12 tuntia laktoosin syömisen jälkeen, kun laktoosi on ehtinyt ohutsuolen loppupäähän ja paksusuoleen, missä käyminen alkaa. Ne eivät siis ehdi alkaa vielä juhlien aikana, vaan valvottavat seuraavan yön. Laktoosiin ei tosiaan kuole, mutta kivut ovat kovat.

Laktoosiasioista löytyy hyvin tietoa osoitteesta www.laktoositon.net

oma kokemus

Itselläni myös ollut laktoosivaiva jo 80-luvulta asti. En vain tiennyt mikä vaiva kyseessä, kun vatsaa alkoi yhtäkkiä koskea ja piti etsiä lähin hotelli helpotus. Sitten myöhemmin tutun avulla tein "diagnoosin" ja rupesin käyttämään hyla tuotteita. No sitten jokin aika sitten tutustuin vähähiilihydrattiseen ruokavalioon jossa aluksi jätetään tärkkelyspitoiset ruuat pois. Eli ei jauhoja,leipää, makaroinia, perunaa ym.ym. Ja ei mitään kevyt tuotteita vaan voita, kermaa (kohtuullisesti tietenkin)Vihanneksia, salaatteja, lihaa jne. Jätin kaikki hyla tuotteet pois samaan aikaan ja siirryin käyttämään "tavallisia" maitotaloustuotteita ja kuinka ollakkaan, vatsavaivani hävisivät, ei ripulia ei vatsakipuja, ei turvotuksia. Nyt olen taas pikkuhiljaa ruvennut syömään leipää ja muuta tärkkelyspitoista ja kun en käytä hyla- tuotteita on vatsavaivat taas palanneet.

Laktoosi-intoleranssista

Kiitos vain kovasti tästä kärsimyksestä.

Minulla puhkesi aikuisiällä vasta laktoosi-intoleranssi.

Ja kärsinyt muiden piikittelystä myös, että ota vain pulla, laitoin sinua varten hyla-maitoa taikinaan tai pullabaarissa, kun kysyin myyjältä, että onhan tuo viineri varmasti laktoositon, niin vastasi, kyllä täysin ja sain viinerin syömisen jälkeen 20 minuutin päästä juosta vessaan ja kärsin sängyn pohjalla sellaisista kivuista, jotka tuntuivat siltä, kuin joku olisi pistellyt puukolla vatsaan, oireet helpottuivat, kun ottaa laktoosi-lääkkeitä, mutta silti oireet voivat kestää ainakin 2 tuntia tapleteiden syönnin jälkeen.

Laktoosia on siis voissa, maidossa, piimässä, kermassa, jugurtissa, viilissä, margariinissa, juustolevitteissä, leivonnaisissa, voitaikinaisissa suolasissa, pipareissa, ja pullissa, riisi-ja perunapiirakoissa, täytekakuissa, kastikkeissa, leivitetyissä leikkeissä, valkosipuli-kermaperunoissa, pasteijoissa ja kaikki tuotteet on aina katsottava tarkkaan kaupassa, mitä selosteessa lukee. Onhan niitä laktoosittomia tuotteita todella tullut markkinoille, jotka ampuvat ylihinnoittelulla, meidät laktoosi-intoleranssit eriarvoiseen asemaan muihin ns. normaaleihin nähden.

Hyvää kesää kaikille allergikoille ja yritetään nauttia siitä, mistä vaan voidaan.